Co dzisiaj gotujesz na obiad? #9

06 listopada 2016 20:57 / 5 osobom podoba się ten post
Mam tym razem to szczęście, że moja pdp nie jest zafiksowana na punkcie sposobu gotowania, czy paru ulubionych potraw. Lubi jeść nietłusto i jedzenie ma być urozmaicone- lubi nowinki. Więc mam pole do popisu, tym bardziej ,że już jakiś czas temu doszła do siebie i nie muszę się bawić w mielenie i miksowanie. Toteż dziś była pierś kurczaka w ziołach, sałata z roszponki i pomidora, wrzuciłam też parę oliwek i dziki ryż.
06 listopada 2016 21:02 / 3 osobom podoba się ten post
Ellax2

U mnie prawie to samo. Prawie, bo zup zero. Na szczęście jestem drugiedaniożerna. Choć zupy też lubię... :-)

Kocham gotować, wymyślać i też uwielbiam mięsko, ale chyba dostałam awersję na mięso ... (powaznie).
07 listopada 2016 10:05 / 2 osobom podoba się ten post
Zupa warzywna i makaron z warzywami i kurczaczkiem
07 listopada 2016 10:11 / 4 osobom podoba się ten post
Dziś coś w rodzaju leczo,ale z wszystkimi warzywami jakie miałam,to wszytsko w pomidorowym sosie i do tego brązowy ryż. Oczywiście bydyń dla dziadka.
07 listopada 2016 10:21 / 2 osobom podoba się ten post
A Pani Misiowa robi dzisiaj Spitzkohl z kiełbaską i puree ziemniaczane
07 listopada 2016 10:24 / 3 osobom podoba się ten post
Misiek

A Pani Misiowa robi dzisiaj Spitzkohl z kiełbaską i puree ziemniaczane:gotowanie::brawo1:

To się nie liczy  Wyraznie napisane: " Co dzisiaj gotujesz ..." 
07 listopada 2016 10:24 / 2 osobom podoba się ten post
Placki ziemniaczane własnoręcznie tarte,mus jabłczany ,kto lubi ten je .
07 listopada 2016 10:29 / 2 osobom podoba się ten post
margaritka59

To się nie liczy :lol3: Wyraznie napisane: " Co dzisiaj gotujesz ..." :-)

O ja biedny, glupiutki Mis o baaaaardzo malym rozumku
07 listopada 2016 10:30
Jeśli ktoś ma sprawdzony przepis na Zwiebelkuchen to poproszę.
07 listopada 2016 10:35 / 3 osobom podoba się ten post
Przepis z pierwszej reki.
Od Pani Misowej.
Jadłem - dobre!!!

Für den Teig:
450 g Mehl
220 ml Wasser
50 g Butter
1 Pck. Trockenhefe
1 Prise(n) Salz
Zucker
Für den Belag:
800 g Zwiebel(n)
200 g Speck
1 EL Öl
3 Ei(er)
200 ml Sahne
250 g Käse
Salz
Muskat
Pfeffer
Mehl, Hefe, Zucker und Salz in eine Schüssel geben. In die Mitte eine Mulde drücken und das kalte Wasser hineingeben. Die weiche Butter zufügen und zu einem Teig verkneten. Teig ca. 30 Minuten ruhen lassen.
Später auf einer mit Mehl bestäubten Arbeitsfläche in Backblechgröße ausrollen. Auf das Backblech legen und die Ränder nach oben andrücken.

Für die Füllung Ei und Sahne mit einem Pürierstab verquirlen und mit Salz, Muskat und Pfeffer würzen.

Zwiebel pellen, halbieren und in Streifen schneiden. Speck klein schneiden. Beides in einer Pfanne mit der Butter und dem Öl Farbe nehmen lassen. Topf vom Herd nehmen, die Eiermasse zufügen und unterrühren. Das Ganze abschmecken und gegebenenfalls noch einmal nachwürzen.

Die Füllung auf den Teig geben, Käse darüber streuen und im vorgeheizten Backofen bei 200°C ca. 30 min backen.
07 listopada 2016 10:38 / 1 osobie podoba się ten post
Misiek

O ja biedny, glupiutki Mis o baaaaardzo malym rozumku:palka:

Teraz skrucha ? A tęsknota za  ugotowanym, przez kogoś obiadku przylazła . Już spoko . Tęsknotę zamieniłam na marzenie, takie do spełnienia w najbliższym czasie . Życzę Wam smacznego 
07 listopada 2016 10:51
Misiek

Przepis z pierwszej reki.
Od Pani Misowej.
Jadłem - dobre!!!

Für den Teig:
450 g Mehl
220 ml Wasser
50 g Butter
1 Pck. Trockenhefe
1 Prise(n) Salz
Zucker
Für den Belag:
800 g Zwiebel(n)
200 g Speck
1 EL Öl
3 Ei(er)
200 ml Sahne
250 g Käse
Salz
Muskat
Pfeffer
Mehl, Hefe, Zucker und Salz in eine Schüssel geben. In die Mitte eine Mulde drücken und das kalte Wasser hineingeben. Die weiche Butter zufügen und zu einem Teig verkneten. Teig ca. 30 Minuten ruhen lassen.
Später auf einer mit Mehl bestäubten Arbeitsfläche in Backblechgröße ausrollen. Auf das Backblech legen und die Ränder nach oben andrücken.

Für die Füllung Ei und Sahne mit einem Pürierstab verquirlen und mit Salz, Muskat und Pfeffer würzen.

Zwiebel pellen, halbieren und in Streifen schneiden. Speck klein schneiden. Beides in einer Pfanne mit der Butter und dem Öl Farbe nehmen lassen. Topf vom Herd nehmen, die Eiermasse zufügen und unterrühren. Das Ganze abschmecken und gegebenenfalls noch einmal nachwürzen.

Die Füllung auf den Teig geben, Käse darüber streuen und im vorgeheizten Backofen bei 200°C ca. 30 min backen.

Dzięki Misiu za przepis,mam tylko pytanie czy do ciasta na pewno dodaje się Hefe a nie Backpulver? I jesczze pytanie jaki rodzaj kaese,egal?
07 listopada 2016 10:55 / 2 osobom podoba się ten post
Drożdże. Ciasto jest drożdżowe. Podobno są przepisy z innym ciastem, ale PM robi takie.
A zolty ser mozesz dac jaki lubisz. Moze byc nawet typu feta.
Niektorzy robia nawet bez sera.
07 listopada 2016 11:01 / 2 osobom podoba się ten post
Można pokombinowac z ciastem kruchym czy francuskim, nadzienie tak samo się robi, a i po swojemu można urozmaicić, a wtedy może wyjśc co innego niż Zwiebelkuchen-Zukkinikuchen np.
07 listopada 2016 11:03 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Można pokombinowac z ciastem kruchym czy francuskim, nadzienie tak samo się robi, a i po swojemu można urozmaicić, a wtedy może wyjśc co innego niż Zwiebelkuchen-Zukkinikuchen np.:-)

Zawsze jadłam na kruchym cieście,dlatego zapytałam Misia czy się nie pomylił. Sama jescze nie robiłam,a dziadek się dopomina więc powinnam