29 stycznia 2017 10:33 / 2 osobom podoba się ten post
Rosół ugotowany pełen warzyw i mięsa..do tego makaron i zielona pietruszka...
Catering przyniesie sznycle z kurczaka,warzywa kalafior,groszek i marchew na ciepło i ziemniaki...w lodówce pojemnik z pysznym ciastem...
Witajcie... ja po prośbie dzisiaj- o rade.... chce ugotować dziś na obiad pulpeciki, mam mielone wolowe, ale mam tez problem... nie mogę do tego dodac ani zwyklej bulki, ani bulki tartej( chodzi mi o wersje bezglutenowa po prostu, a nie mam w domu na ten moment zadnych specjalistycznych produktów typu maka bezglutenowa, czy pieczywo bezglutenowe). zastanawiam się co do tego mielonego dodac, żeby się nie rozpadlo i żeby nie było za twarde. jakies sugestie?- będę wdzieczna.
basiaim (Usunięty)
29 stycznia 2017 12:03 / 2 osobom podoba się ten post
Witajcie... ja po prośbie dzisiaj- o rade.... chce ugotować dziś na obiad pulpeciki, mam mielone wolowe, ale mam tez problem... nie mogę do tego dodac ani zwyklej bulki, ani bulki tartej( chodzi mi o wersje bezglutenowa po prostu, a nie mam w domu na ten moment zadnych specjalistycznych produktów typu maka bezglutenowa, czy pieczywo bezglutenowe). zastanawiam się co do tego mielonego dodac, żeby się nie rozpadlo i żeby nie było za twarde. jakies sugestie?- będę wdzieczna.
Ja bym nie dodawała nic extra. Po wyrobieniu, gdy delikatnie wrzucisz je do wrzątku nie powinny się rozpaść.
basiaim (Usunięty)
29 stycznia 2017 12:05 / 1 osobie podoba się ten post
Pdp- pieczeń z dzika, krokiety ziemniaczane i brukselka.
Ja- pieczeń wieprzowa w sosie, kluski, kapusta czerwona.
Bita śmietana + kirsch grütze.
pytajka (Usunięty)
29 stycznia 2017 12:26 / 2 osobom podoba się ten post
...rano usmażyłam naleśniki orkiszowo-gryczane do kapusty z grzybami i mięskiem-będą krokiety. Barszcz czerwony na rosole mam. I to byłoby na tyle.
Witajcie... ja po prośbie dzisiaj- o rade.... chce ugotować dziś na obiad pulpeciki, mam mielone wolowe, ale mam tez problem... nie mogę do tego dodac ani zwyklej bulki, ani bulki tartej( chodzi mi o wersje bezglutenowa po prostu, a nie mam w domu na ten moment zadnych specjalistycznych produktów typu maka bezglutenowa, czy pieczywo bezglutenowe). zastanawiam się co do tego mielonego dodac, żeby się nie rozpadlo i żeby nie było za twarde. jakies sugestie?- będę wdzieczna.
Żeby mielone było soczyste trzeba dodać bulion. Jeśli nie masz ugotowanego, to tozpuść w 0,5 szklanki wrzątku łyżkę płaską przyprawy typu vegeta. To na 0, 5 kg mięsa.Dodaj bulion, czosnek zgnieciony przez praskę, pieprz i wyrabiaj do wchłonięcia wody.Spróbuj czy nie za słone. Potem 1 jajko i nadal wyrabiaj. Z masy formuj pulpeciki, zrazy albo możesz użyć to jako nadzienie do pierogów. Podczas formowania płucz ręce w zimnej wodzie, to mięso nie będzie przyklejało się do rąk. Gotowe cuda można smażyć bez panierki lub gotować. Opcjonalnie dodaję szynkę krojoną, ale wtedy zmniejszam ilość przyprawy, bo szynka wędzona jest słona.
Witajcie... ja po prośbie dzisiaj- o rade.... chce ugotować dziś na obiad pulpeciki, mam mielone wolowe, ale mam tez problem... nie mogę do tego dodac ani zwyklej bulki, ani bulki tartej( chodzi mi o wersje bezglutenowa po prostu, a nie mam w domu na ten moment zadnych specjalistycznych produktów typu maka bezglutenowa, czy pieczywo bezglutenowe). zastanawiam się co do tego mielonego dodac, żeby się nie rozpadlo i żeby nie było za twarde. jakies sugestie?- będę wdzieczna.
Jeśli masz ryż to go ugotuj i dodaj do masy mięsnej. Wychodzą bardzo smaczne kotlety, czy pulpety i nie rozpadają się.
doda1961 (Usunięty)
29 stycznia 2017 16:26 / 3 osobom podoba się ten post
Witajcie... ja po prośbie dzisiaj- o rade.... chce ugotować dziś na obiad pulpeciki, mam mielone wolowe, ale mam tez problem... nie mogę do tego dodac ani zwyklej bulki, ani bulki tartej( chodzi mi o wersje bezglutenowa po prostu, a nie mam w domu na ten moment zadnych specjalistycznych produktów typu maka bezglutenowa, czy pieczywo bezglutenowe). zastanawiam się co do tego mielonego dodac, żeby się nie rozpadlo i żeby nie było za twarde. jakies sugestie?- będę wdzieczna.
Za radą mojej PDP zawsze dodaję mielonych orzechów ze dwie garście. Kotleciki-pulpeciki sa zawsze soczyste i mniamniusie.
no takiego patentu jeszcze nie slyszalam.... trzeba sprobowac, bo to calkiem dobre moze byc. dziekuje :-)
Możesz dodać 2 łyżki musztardy. Można dodać nieco surowych lub gotowanych warzyw, np. marchewkę, paprykę, no cebulę, rozdrobnione, ale nie na papkę. albo - łyżkę kaszy manny i panierować np. w płatkach owsianych - ale niestety gluten.
Jeśli o mnie chodzi nie dodaję do mielonych żadnych bułek i nie panieruję takiego mięsa. Dodaję przyprawy, mięso i żółtko jaja.
Jadłem kiedyś mielone, gdzie mięso połączone było z gotowanym ryżem, też bardzo smaczne.
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnego działania witryny (cookies niezbędne) oraz tworzenia usług i ofert dostosowanych do Twoich potrzeb (cookies opcjonalne – możesz na nie wyrazić zgodę). Klikając w ustawienia dowiesz się więcej lub zmienisz preferencje urządzenia, z którego korzystasz. Szczegółowe informacje znajdziesz również w naszej polityce prywatności.
Pliki cookies w Opiekunki24.pl
Dostosuj zachowanie naszej strony do własnych preferencji
Wymagane
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Reklama
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Personalizacja
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Analityka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.