Internet w Niemczech

05 lutego 2014 17:15
Maja

Myślisz Mery, że zje jej kasę?? Mam congstara, nie używam od kilku miesięcy a na koncie 18 euro cały czas jest, nawet bałam się czy tak jak u nas prepaid nie używany to zablokują ale mogę normalnie nawet w PL używać. Fakt, zmieniłam na necie taryfę.

Michalino, sory bardzo to może nie sprawdzaj. Nie chciałabym abyś straciła niepotrzebnie kasę.

No myślę, że może się tak zdarzyć w Aldi Talk i innych tak jest. Nie miałam nigdy congstara, ale zasady podobne w Niemczech obowiązują. Po co ma aktywować skoro go na razie nie używa?
05 lutego 2014 23:06 / 3 osobom podoba się ten post
:)Moze komus to pomoze....:)sprzetu komp:)na wyjazdy dorobilam sie od marca zeszlego roku:)jadac wtedy do nowej rodziny jako pierwsza opiekunka,dokladnie wiedzialam,ze nie ma tam internetu:)ale zaraz po przyjezdzie,zapytalam o ten internet i o dziwo podlaczyli:))))idac tym szczesliwym tropem,bo podobno glupi ma zawsze szczescie:)to czemu nie korzystac?gdy przyjechalam tutaj,tez jako pierwsza opiekunka i bez szans na internet o czym wiedzialam,pierwszego dnia poprosilam o passwort,oczywiscie nie dostalam bo nie bylo ale zapytali czy wszedzie u podopiecznych jest internet,na co ja,ze to jest normalne w Niemczech i jest wszedzie:))))i co?podlaczyli:)))))))a ze ja lubie zmieniac miejsca pracy,to fajnie zmienniczki potem maja,wszystko gotowe:)))a z drugiej strony,to przeciez nie jakas tam wygorowana prosba tylko normalne narzedzie do kontaktu z rodzina i ze swiatem:)
05 lutego 2014 23:22
MeryKy

No myślę, że może się tak zdarzyć w Aldi Talk i innych tak jest. Nie miałam nigdy congstara, ale zasady podobne w Niemczech obowiązują. Po co ma aktywować skoro go na razie nie używa?

Do tej pory mam sticka i karte SIM z Telecom, na koncie pare euro i mam i jak jade przez DE to korzystam. A minelo juz 9 miesiecy od czasu, jak kupilam.
Ale pewnie co siec, to inne przepisy...
06 lutego 2014 08:06
emilia

Do tej pory mam sticka i karte SIM z Telecom, na koncie pare euro i mam i jak jade przez DE to korzystam. A minelo juz 9 miesiecy od czasu, jak kupilam.
Ale pewnie co siec, to inne przepisy...

I ne musiałaś karty rejestrować w tym Telecomie? Bo ja bym chciala coś takiego co by nie pożerało. A jak jedziesz przez DE i połączysz sie z Internetem to nie pobiera ci kasy?
Ja mam na Karcie Aldi 17 Euro i wymówiłam ostatnią opcję a nowej nie aktywowałam bo mam tu stacjonarny internet. Gdybym teraz połaczyła z Internetem to w ciągu kilku godzin moje Euraki są pożarte. Na dzień dobry za wejście pożera 2 euraki.
06 lutego 2014 09:45
MeryKy

I ne musiałaś karty rejestrować w tym Telecomie? Bo ja bym chciala coś takiego co by nie pożerało. A jak jedziesz przez DE i połączysz sie z Internetem to nie pobiera ci kasy?
Ja mam na Karcie Aldi 17 Euro i wymówiłam ostatnią opcję a nowej nie aktywowałam bo mam tu stacjonarny internet. Gdybym teraz połaczyła z Internetem to w ciągu kilku godzin moje Euraki są pożarte. Na dzień dobry za wejście pożera 2 euraki.

Mery - to nie jest tak :) Jakby emilia nie zarejestrowała (na początku) to miałaby kartę nieaktywną !
Rejestracja to co innego niż aktywacja opcji.
Tobie też nic nie pożre, jeśl przed wejściem w internet aktywujesz na nowo opcję 30 dniową ....no pobierze należne 15e.

Ogólnie: 
- jak kupujesz kartę SIM, to musisz ją zarejestrować (aktywować) aby wogóle z niej korzystać.
- nie ma musu rejestracji "od zaraz" - na opakowaniu jest podana data -długa, ok. 2 lat- do kiedy można zarejestrować,
- jak zarejestrowałaś: ważność karty SIM (i kwoty na starterze) - przeważnie 1 rok, każde doładowanie przedłuża okres ważności (np. w aldiku 15e - o 6 mcy). Max. data ważności: 2 lata.
-w niektórych sieciach karta SIM jest zawsze ważna (bez limitu czasu), pod warunkiem, że się ją używa przynajmniej od czasu do czasu.
Tak jest np. w Congstar albo Fonic (o2). Zarówno Ty jak i operator możecie wymówić usługę - ja właśnie wczoraj dostałam maila z Fonica (karta Tschibo do internetu) - że z terminem 30 dniowym wymawiają mi usługę i mój nr. od dn. .....będzie nieważny jeśli nie doładuję, nie wykoam połączenia itd. 
Z karty nie korzystałam już dawno ....ok. 1,5 - 2 lat ! a mam na niej poniżej 2e.

Jeszcze ciekawostka: jeśli doładowanie/karta SIM z kwotą straci ważność (lub my albo operator wymawia) - można odebrać zwrot uniewaznionej kwoty na konto bankowe - jest nawet na to wyrok sądowy !!

06 lutego 2014 10:11
Ja mam teraz w Pennym !!!!
Stick - 30€

potem mialam Taryfe 62€/miesiecznie--- 1,99€/Dziennie

ale zmienilam !! bo gdzie to- 62€ za neta miesiecznie placic!!!

zmienilam na taryfe 14,99€ / mies. !!!!!!!!!!!!!!!

Zainstalowalam nowsza przegladarke, Chrome
i na razie jest OK !!!!!!!!!!!!!!!

Boje sie jednak co bedzie jak wyladuje na sztelli gdzie nie ma w poblizu PEnny Markt!!!!!!!!!
06 lutego 2014 10:13
Gabrysia

Mery - to nie jest tak :) Jakby emilia nie zarejestrowała (na początku) to miałaby kartę nieaktywną !
Rejestracja to co innego niż aktywacja opcji.
Tobie też nic nie pożre, jeśl przed wejściem w internet aktywujesz na nowo opcję 30 dniową ....no pobierze należne 15e.

Ogólnie: 
- jak kupujesz kartę SIM, to musisz ją zarejestrować (aktywować) aby wogóle z niej korzystać.
- nie ma musu rejestracji "od zaraz" - na opakowaniu jest podana data -długa, ok. 2 lat- do kiedy można zarejestrować,
- jak zarejestrowałaś: ważność karty SIM (i kwoty na starterze) - przeważnie 1 rok, każde doładowanie przedłuża okres ważności (np. w aldiku 15e - o 6 mcy). Max. data ważności: 2 lata.
-w niektórych sieciach karta SIM jest zawsze ważna (bez limitu czasu), pod warunkiem, że się ją używa przynajmniej od czasu do czasu.
Tak jest np. w Congstar albo Fonic (o2). Zarówno Ty jak i operator możecie wymówić usługę - ja właśnie wczoraj dostałam maila z Fonica (karta Tschibo do internetu) - że z terminem 30 dniowym wymawiają mi usługę i mój nr. od dn. .....będzie nieważny jeśli nie doładuję, nie wykoam połączenia itd. 
Z karty nie korzystałam już dawno ....ok. 1,5 - 2 lat ! a mam na niej poniżej 2e.

Jeszcze ciekawostka: jeśli doładowanie/karta SIM z kwotą straci ważność (lub my albo operator wymawia) - można odebrać zwrot uniewaznionej kwoty na konto bankowe - jest nawet na to wyrok sądowy !!

To ja wiem że mi nie pożre jak aktywuje opcję 30 dni, ale ja nawiązywałam do postu w którym namawiano do sprawdzenia czy karta jest aktywna a po co? I po co wchodzić w internet skoro ma teraz darmowy stacjonarny internet? Jeżeli jej nie aktywuje na razie to później będzie dłużej ważna?
A z tym odbiorem zwrotu to ciekawa informacja przynajmniej nie przepadną euraski :)
06 lutego 2014 10:13 / 1 osobie podoba się ten post
Athenka

Ja mam teraz w Pennym !!!!
Stick - 30€

potem mialam Taryfe 62€/miesiecznie--- 1,99€/Dziennie

ale zmienilam !! bo gdzie to- 62€ za neta miesiecznie placic!!!

zmienilam na taryfe 14,99€ / mies. !!!!!!!!!!!!!!!

Zainstalowalam nowsza przegladarke, Chrome
i na razie jest OK !!!!!!!!!!!!!!!

Boje sie jednak co bedzie jak wyladuje na sztelli gdzie nie ma w poblizu PEnny Markt!!!!!!!!!

kup 1 doladowanie na zapas ja tak robilam:)
06 lutego 2014 15:38
magdalena_k chyba kupie 2 x 30€ to na 4 miesiace zapas..
przedtym mialam vodafone, a vodafone to wszedzie kupisz
06 lutego 2014 18:50
Próbowałaś odinstalowac to co niepotrzebne?Umiesz zrobic defragmentację dysku?Usuń zbędne przeglądarki i zostaw sobie jedną,po co Ci tyle śmiecia?
06 lutego 2014 19:02
To i tak Cie podziwiam,że orientujesz się co tam masz w tym laptopie.Bo ja nawet tego bym nie wiedziała:))
06 lutego 2014 19:33 / 1 osobie podoba się ten post
No...Andrea, Amazon Toolbar - to jedno z gorszych świństw i potrafi się rozprzetrzeniac w systemie. Musiałaś coś kliknąć w reklamie, pewno tez instalowałas coś nowego - o czym świadczy ten HD Player (naciągacze !).
Ja bym Ci radziła jak najszybciej odinstalować ostatnio zainstalowane programy - również ten HD Player !
Jesli masz CCleaner (a chyba masz) - to łatwo odinstalujesz - mogę napisać krok po kroku, później przeczyścić rejestr też CCleanerem. 
Kasiu :) - defragmentacja dysku tu nie pomoże....

Z jakiej przeglądarki korzystasz? ....rozumiem, ze doinstalowały Ci się do niej nowe wyszukiwarki - zamist np. Google (to też można usunąć)
06 lutego 2014 19:35
O jejuńku kochany wreszcie jestem,Andrea kochana nie płacxz ja byłam bez neta 3 dni,wywaliło mi w cholere wszystko,jakies dwa wirusy sie wpakowały do systemu i ze soba walczyły wszystko mi skasowały i znów musiałma sie posiłkować moim kochanym sasiadem,kory zdalnie mi to wszystko ustawił,jezu ja sobie nie wyobrażam tutaj bez neta,także Andrea trzymam kciuki,żeby ci sie wszystko ustawiło jak trzeba-uffff-będe żyła !!!!!
06 lutego 2014 19:42
Samo czyszczenie CCleanerem nic nie pomoże - to jest robak !
Zaraz Ci napiszę jak odinstalować podejrzane programy - w międzyczasie zastanów się, co ostatnio instalowałaś
06 lutego 2014 19:45 / 1 osobie podoba się ten post
To chociaż już niczego nowego sobie nie ściągaj!!!!Proszę!!!!