Internet w Niemczech

23 lutego 2014 10:29
tina 100%

Jak się to będzie powtarzać,a shiftem nie będziesz mogła wyłączyć,to przeskanuj może kompa antywirusem:)

Ok. Tina , posłucham dobrych rad i uczynię co powinnam :)
Jeszcze raz dzięki. :))))))))))))))))))))

23 lutego 2014 13:53 / 1 osobie podoba się ten post
Andrea, lepiej nie sciągaj jescze przeglądarki Chrome .....ja też ją lubię :) :) :)
Obiecuję, że jak wszystko będzie OK - dostaniesz ją w prezencie :D

23 lutego 2014 13:55
Andrea, tylko NIE z dobrych programow, znowu bedzie g...o podczepione !!!
Wpisz w google haslo: Chrome dla win7 i sciagaj BEZPOSREDNIO ze strony google ! Nie podam Ci linka, bo jak ja otwieram link, to mi od razu wersja dla Linuksa sie melduje, automatycznie jest wykrywany system operacyjny.

adres strony bedzie wygladal mniej wiecej tak: https://www.google.com/ i tu bedzie ciag dalszy, ma Ci sie wyswietlic: 
Pobierz szybka, bezplatna bla, bla, bla 
nizej niebieski "guzik, a na nim "Pobierz", a nizej, pod guzikiem opis wersji, ma byc dla windowsow wszelakich.
23 lutego 2014 13:58
Comodo tez mozna, oczywiscie, w tym gadzecie, co masz na gorze w rogu ekranu, jak najedziesz na te male ikonki myszka, to Ci sie wyswietli ich funkcja.

A, jak klikniesz w "Pobierz" na stronie google, to (chyba?) bedziesz przeniesiona do strony (tez google!), gdzie masz wybor swojego systemu i akceptacji, na dole bedzie "Akceptuj i zainstaluj", i w to kliknij.
Jakby co - pytaj, wcale wstydzic sie nie masz czego, tylko bardzo prosze, czytaj co piszemy, na temat dobrych programow juz wrzeszczalam, ze NIE.
23 lutego 2014 14:00
emilia

Andrea, tylko NIE z dobrych programow, znowu bedzie g...o podczepione !!!
Wpisz w google haslo: Chrome dla win7 i sciagaj BEZPOSREDNIO ze strony google ! Nie podam Ci linka, bo jak ja otwieram link, to mi od razu wersja dla Linuksa sie melduje, automatycznie jest wykrywany system operacyjny.

adres strony bedzie wygladal mniej wiecej tak: https://www.google.com/ i tu bedzie ciag dalszy, ma Ci sie wyswietlic: 
Pobierz szybka, bezplatna bla, bla, bla 
nizej niebieski "guzik, a na nim "Pobierz", a nizej, pod guzikiem opis wersji, ma byc dla windowsow wszelakich.

To chyba ta strona?   https://www.google.com/intl/pl/chrome/browser/
23 lutego 2014 14:02
MeryKy

To chyba ta strona?   https://www.google.com/intl/pl/chrome/browser/

Tak, ta strona, tylko google automatycznie rozpoznaje system, a ja teraz nie moge sie na windowsa przelaczyc, mi od razu wyswietla wersje dla mojego systemu.
23 lutego 2014 14:18
Hahaha.......Andrejka - bez urazy :)
Nie tylko można, ale należy i to koniecznie !!

Podstawa = sens instalacji programu antywirusowego:
1) obrona przed dostępem wirusów i innego szkodliwego oprogramowania ... (do tego służy ochrona w czasie rzeczywistym)
2) wyrzucenie z kompa i oczyszczenie systemu - jeżeli juz coś się wdarło    (do tego służy skaner).

Ochrona w czsie rzeczywistym "chodzi" (przynajmniej powinna) na okrągło - nawet tego nie odczuwasz ....nieraz ostrzega gdy niebezpieczeństwo (strona, zarażony plik itp).
Skaner trzeba za każdym razem uruchomić ręcznie (łącznie z typem skanowania), można też ustalić harmonogram skanowania -wtedy przypomina Ci o skanowaniu, bądź robi to automatycznie. 

Od czasu do czasu trzeba samemu przeskanować system ....a już koniecznie gdy coś się dzieje !!
Od razu po zainstalowaniu antywirusa powinno się 1szy raz przeskanować!

Andrejka: uaktualnij najpierw Firefoxa, potem na noc (bo to będzie długo) zapuść skaner Comodo.
Zobaczymy co b

23 lutego 2014 15:01
Gabrysia

1) obrona przed dostępem wirusów i innego szkodliwego oprogramowania ... (do tego służy ochrona w czasie rzeczywistym)
2) wyrzucenie z kompa i oczyszczenie systemu - jeżeli juz coś się wdarło    (do tego służy skaner).

Ochrona w czsie rzeczywistym "chodzi" (przynajmniej powinna) na okrągło - nawet tego nie odczuwasz ....nieraz ostrzega gdy niebezpieczeństwo (strona, zarażony plik itp).
Skaner trzeba za każdym razem uruchomić ręcznie (łącznie z typem skanowania), można też ustalić harmonogram skanowania -wtedy przypomina Ci o skanowaniu, bądź robi to automatycznie. 

Od czasu do czasu trzeba samemu przeskanować system ....a już koniecznie gdy coś się dzieje !!

Andrejka: uaktualnij najpierw Firefoxa, potem na noc (bo to będzie długo) zapuść skaner Comodo.
Zobaczymy co b

Ponieważ usunięto pełną wersję mojego posta, a pozostawiono częściową (która wskoczyła w trakcie pisania) - wklejam:  

Ochrona w czsie rzeczywistym "chodzi" (przynajmniej powinna) na okrągło - nawet tego nie odczuwasz ....nieraz ostrzega/blokuje gdy niebezpieczeństwo (strona, zarażony plik itp).

Andrejka: uaktualnij najpierw Firefoxa, potem na noc (bo to będzie długo) zapuść skaner Comodo.Zobaczymy co będzie jutro :)   

To zwolnienie u Ciebie - to na pewno nie wina internetu !       

Jeszcze jedno: lepiej wyłączyć asystenta Malwarebytes (ochrona w czasie rzeczywistym) -bo masz już Comodo. Jak to zrobić pisałam wczoraj Effce.
23 lutego 2014 15:09
Gabrysia

Andrea, lepiej nie sciągaj jescze przeglądarki Chrome .....ja też ją lubię :) :) :)
Obiecuję, że jak wszystko będzie OK - dostaniesz ją w prezencie :D

Gabrysiu, a masz jakąś koncepcję odnośnie tego skanowania? Bo mnie to nie daje spokoju, skoro tak długo trwa, to dlaczego u mnie tak krótko? Może dlatego że ja prawie nic nie mam zapisane na dyskach, mam nowy laptop i przed 2 miesiącami przeinstalowany system i wgrany windows7. Dlaczego tak?
23 lutego 2014 15:15 / 1 osobie podoba się ten post
efka66

Gabrysiu, a masz jakąś koncepcję odnośnie tego skanowania? Bo mnie to nie daje spokoju, skoro tak długo trwa, to dlaczego u mnie tak krótko? Może dlatego że ja prawie nic nie mam zapisane na dyskach, mam nowy laptop i przed 2 miesiącami przeinstalowany system i wgrany windows7. Dlaczego tak?

Wg mnie coś źle zrobiłaś .....świadczą o tym choćby te migające okienka, które zostały po skanowaniu. Malwarebytes powinien sobie z tym poradzić!
A konkretnie: na których stronach Ci wyskakują? .....linki do stron
23 lutego 2014 15:27
Gabrysia

Wg mnie coś źle zrobiłaś .....świadczą o tym choćby te migające okienka, które zostały po skanowaniu. Malwarebytes powinien sobie z tym poradzić!
A konkretnie: na których stronach Ci wyskakują? .....linki do stron

http://scs.pl/

Np ta stronka, ale przed chwilą o dziwo nie miałam już tych reklam, chciałam włączyć film i pokazał się komunikat że malware zablokował dostęp do podejrzanej strony. 
Skoro uważasz, że coś źle zrobiłam to pewnie tak, to juz trzeba mieć ten talent, ale to już nie problem jak pisałam zaraz zjeżdżam, tak tylko ciekawa byłam. 
23 lutego 2014 15:36
efka66

http://scs.pl/

Np ta stronka, ale przed chwilą o dziwo nie miałam już tych reklam, chciałam włączyć film i pokazał się komunikat że malware zablokował dostęp do podejrzanej strony. 
Skoro uważasz, że coś źle zrobiłam to pewnie tak, to juz trzeba mieć ten talent, ale to już nie problem jak pisałam zaraz zjeżdżam, tak tylko ciekawa byłam. 

Czyli co?
nie masz dostępu do strony http://scs.pl/  ?
23 lutego 2014 15:42
Gabrysia

Czyli co?

Do strony mam dostęp, ale kiedy chciałam film włączyć, to ten komunikat mi sie pokazał...Ale to w sumie juz nie ważne, ostatnie pytanko, jeżeli w domu sobie posprzątam dobrze w lapku, nic się nie będzie działo, to mam rozumieć, że De też będzie wszystko grało? No zrozum, ciołek internetowy ze mnie i tyle:(
23 lutego 2014 16:09 / 1 osobie podoba się ten post
efka66

Do strony mam dostęp, ale kiedy chciałam film włączyć, to ten komunikat mi sie pokazał...Ale to w sumie juz nie ważne, ostatnie pytanko, jeżeli w domu sobie posprzątam dobrze w lapku, nic się nie będzie działo, to mam rozumieć, że De też będzie wszystko grało? No zrozum, ciołek internetowy ze mnie i tyle:(

Effcia :)  
nikt tu sie z Ciebie nie śmieje ani tym bardziej ciołkiem nie nazywa.
Nawet jak Kasia, czy ja żartują sobie np. z Andrei - to jest to dobrodusznie !!
Nikt nie jest alfą i omegą we wszystkim ....ja sie trochę pewniej czuję w sprawach Windowsa + internetu, za to w innych słabiej.
Po to jest form, zeby sobie pomagać.

Obojętnie gdzie (dobrze) posprzątasz - to będzie wszystko grało bez znaczenia w jakim kraju jesteś.
Ale jesli chcesz bezawaryjnie korzystać z neta na kilkumięsięcznych wyjazdach - powinnaś jednak nauczyć się kilku naprawdę najprostszych rzeczy i nie bać się korzystać z nich, a jeśli masz jakieś wątpliwości to pytać :)

Odnosnie teraz: 
czy mam rozumieć, ze odtwarzanie filmów na tej stronie masz zablokowane?
Jesli tak - to coś nadal siedzi.
Powtórz skanowania i koniecznie zaptaszkuj w wynikach (to co skaner wykryje) >usuń>koniecznie restart kompa (zresztą program sam się upomina o restart).

.

23 lutego 2014 16:38 / 1 osobie podoba się ten post
Gabrysia

Czyli co?

Ja nie chce krakać, ale.... czy wy wiecie że w Niemczech nie powinno się ściągać i oglądać filmów i muzyki nielegalnie? U nas w Polsce to jeszcze "Dziki Zachód" ale u nich już nie. Zauważcie że nawet na YouTube nie wszystko co w Polsce jest dostępne. Kolega mojego kuzyna za 3 pliki z muzyką ściągnięte z sieci otrzymał rachunek bodajże coś koło 800 Eu. Pózniej się dziwicie że Niemcy nie chcą udostępniać albo zakładać stacjonarnego internetu? Bo jak coś Polak sciągnie to oni zapłacą. Jakbym miała osobiście udostępnić komuś internet a mieszkałabym w Niemczech to bym poblokowała odpowiednie porty żeby nie dało się nic nielegalnie zrobić, albo nie udostępniłabym wcale.
Po za tym kilka lat temu na jednym z portali chciałam obejrzeć polski film i taki mi wirus zablokował komputer, że mi się na zawsze odechciało oglądania polskich filmów w Niemczech. Z korzyścią dla języka niem. oglądam sobie niemieckie filmy na ZDF czy DasErste. Można w internecie oglądać za darmo i szkolić język.