Internet w Niemczech

23 lutego 2014 16:41 / 2 osobom podoba się ten post
MeryKy

Ja nie chce krakać, ale.... czy wy wiecie że w Niemczech nie powinno się ściągać i oglądać filmów i muzyki nielegalnie? U nas w Polsce to jeszcze "Dziki Zachód" ale u nich już nie. Zauważcie że nawet na YouTube nie wszystko co w Polsce jest dostępne. Kolega mojego kuzyna za 3 pliki z muzyką ściągnięte z sieci otrzymał rachunek bodajże coś koło 800 Eu. Pózniej się dziwicie że Niemcy nie chcą udostępniać albo zakładać stacjonarnego internetu? Bo jak coś Polak sciągnie to oni zapłacą. Jakbym miała osobiście udostępnić komuś internet a mieszkałabym w Niemczech to bym poblokowała odpowiednie porty żeby nie dało się nic nielegalnie zrobić, albo nie udostępniłabym wcale.
Po za tym kilka lat temu na jednym z portali chciałam obejrzeć polski film i taki mi wirus zablokował komputer, że mi się na zawsze odechciało oglądania polskich filmów w Niemczech. Z korzyścią dla języka niem. oglądam sobie niemieckie filmy na ZDF czy DasErste. Można w internecie oglądać za darmo i szkolić język.

Ściągać a oglądać to różnica, nie mam zamiaru nic ściągać na komputer, ale film chyba mozna obejrzeć?
23 lutego 2014 16:47 / 1 osobie podoba się ten post
MeryKy

Ja nie chce krakać, ale.... czy wy wiecie że w Niemczech nie powinno się ściągać i oglądać filmów i muzyki nielegalnie? U nas w Polsce to jeszcze "Dziki Zachód" ale u nich już nie. Zauważcie że nawet na YouTube nie wszystko co w Polsce jest dostępne. Kolega mojego kuzyna za 3 pliki z muzyką ściągnięte z sieci otrzymał rachunek bodajże coś koło 800 Eu. Pózniej się dziwicie że Niemcy nie chcą udostępniać albo zakładać stacjonarnego internetu? Bo jak coś Polak sciągnie to oni zapłacą. Jakbym miała osobiście udostępnić komuś internet a mieszkałabym w Niemczech to bym poblokowała odpowiednie porty żeby nie dało się nic nielegalnie zrobić, albo nie udostępniłabym wcale.
Po za tym kilka lat temu na jednym z portali chciałam obejrzeć polski film i taki mi wirus zablokował komputer, że mi się na zawsze odechciało oglądania polskich filmów w Niemczech. Z korzyścią dla języka niem. oglądam sobie niemieckie filmy na ZDF czy DasErste. Można w internecie oglądać za darmo i szkolić język.

Tak mnie zaintrygował twój post, że weszłam na pewną stronę, żeby poczytać czy to o czym piszesz jest możliwe....

http://forumprawne.org/niemcy/100507-kara-za-sciaganie-filmow-w-niemczech.html
23 lutego 2014 16:48
efka66

Ściągać a oglądać to różnica, nie mam zamiaru nic ściągać na komputer, ale film chyba mozna obejrzeć?

Obejrzeć też nie można zauważ na YouTube, tam od razu jest odpowiednia plansza w języku niemieckim. To co zostało nielegalnie bez zgody autorów w sieci udostępnione dla Niemców jest święte! U nas właściwie też to jest nielegalne ale nikt za to jeszcze nie ściga i jest to uznane jako dozwolony użytek czy jakoś w tym stylu. Gdybyś była producentem filmu czy nie było by ci obojętne czy to ktoś ogląda czy to ktoś ściąga? Co za różnica? Kiedy i tak traci?
23 lutego 2014 17:00
MeryKy

MeryKy ....o czym Ty mówisz?
A kto tu chce nielegalnie ściągać?
Na scs i innych stronach, które są dostępne w DE można spokojnie i legalnie oglądać filmy, TV, słuchać muzyki....

Jak jest niedozwolone - to strona zablokowana !! 
Ja jestem teraz w PL i mam np. na niektórych stronach programów TV z DE komunikat: odbór w twoim kraju niemożliwy.
Takie też komunikaty można odczytać w DE na niektórych polskich stronach filmowych czy TV !!

A wirus to Ci zablokował kompa nie dlatego, ze chciałaś obejrzeć polski film - tylko dlatego, ze był na tej stronie.

23 lutego 2014 19:01
Gabrysia

MeryKy ....o czym Ty mówisz?
A kto tu chce nielegalnie ściągać?
Na scs i innych stronach, które są dostępne w DE można spokojnie i legalnie oglądać filmy, TV, słuchać muzyki....

Jak jest niedozwolone - to strona zablokowana !! 
Ja jestem teraz w PL i mam np. na niektórych stronach programów TV z DE komunikat: odbór w twoim kraju niemożliwy.
Takie też komunikaty można odczytać w DE na niektórych polskich stronach filmowych czy TV !!

A wirus to Ci zablokował kompa nie dlatego, ze chciałaś obejrzeć polski film - tylko dlatego, ze był na tej stronie.

Gabrysiu, Kaspersky Internet Sekurity który jest w moim małym lapku, to jest antywirus?

A tak w ogóle, to muszę temu małemu nadać jakieś imię )
Mój samochód nazywa się,kropeczka,rower ,mercedes, to i ten nie może być gorszy ;-))
Gabrysiu, jesteś moim Nadwornym Nauczycielem Netowym i wiem, że mogę sobie sprawdzić to  ale lepiej jest jakdowiem się tego od Ciebie )
23 lutego 2014 19:33
amelka55

Gabrysiu, Kaspersky Internet Sekurity który jest w moim małym lapku, to jest antywirus?

A tak w ogóle, to muszę temu małemu nadać jakieś imię :-))
Mój samochód nazywa się,kropeczka,rower ,mercedes, to i ten nie może być gorszy ;-))
Gabrysiu, jesteś moim Nadwornym Nauczycielem Netowym i wiem, że mogę sobie sprawdzić to  ale lepiej jest jakdowiem się tego od Ciebie :-))

Tak - i to jeden z najlepszych :)
Rozumiem, ze masz go gratis przynajmniej na rok.

A tu jeszcze na temat legalności oglądania filmów, słuchania muzyki, ściągania etc. w DE:
http://www.pcwelt.de/ratgeber/Legal_oder_illegal__So_ist_die_Rechtslage_im_Web-Streaming_und_Co.-7932244.html

23 lutego 2014 20:40 / 1 osobie podoba się ten post
Dlatego skanowanie najlepiej zapuszczać na noc - pisałam :) :) :) :)

Andrejka! - niech Comodo już przeskanuje do końca ....może znajdzie jakiegoś wirusa!

Ale widzę, ze już "czujesz czaczę"  :D :D :D
Ja też po kazdym instalowaniu przelecę Malwarebytes .....nieraz znajduje doczepki - ale to już się nie rozsiewa.

23 lutego 2014 21:09
Jak skończy - to Cię powiadomi !
A spójrz na dole na pasku zadań ...
23 lutego 2014 21:16 / 1 osobie podoba się ten post
Andrea,amazon toolbar podczepia się pod Firefox.Bywa,że malwarebytes nie pomaga,tylko odinstalowanie przeglądarki i zainstalowanie ostrożnie na nowo,nie klikając w żadne"bonusy",które do tego zachęcają.Ja tak miałam z ask.com.Podczepiło mi się toto do chroma i dopiero odinstalowało się razem z przeglądarką.Malwarebytes tego nie usunął.
Może niech Ci Emilia podpowie jak z managera zadań czyli windows task manager,wyłapac ręcznie amazona,i stamtąd go usunąć.
23 lutego 2014 21:25 / 1 osobie podoba się ten post
Bosie, Andrea, Ty niedlugo doktorat napiszesz z informatyki.
23 lutego 2014 21:41
Nie w tego menagera,pisze o windows task menagerze,tam sama lepiej nie wchodź,ale można przez niego skutecznie usunąć amazon toolbara.W tym menegerze widać wszystkie procesy,jakie toczą się w komputerze.Wirusy i toolbary też.
23 lutego 2014 21:41
tina 100%

Andrea,amazon toolbar podczepia się pod Firefox.Bywa,że malwarebytes nie pomaga,tylko odinstalowanie przeglądarki i zainstalowanie ostrożnie na nowo,nie klikając w żadne"bonusy",które do tego zachęcają.Ja tak miałam z ask.com.Podczepiło mi się toto do chroma i dopiero odinstalowało się razem z przeglądarką.Malwarebytes tego nie usunął.
Może niech Ci Emilia podpowie jak z managera zadań czyli windows task manager,wyłapac ręcznie amazona,i stamtąd go usunąć.

Tina - wątpię, czy przez managera zadań da się na stałe usunąć; będzie się odnawiało po każdym uruchomieniu kompa. 

Nieraz te uporczywe Toolbary można zobaczyć na liście programów i tam odinstalować (pisałam kiedyś .....ale od razu mnie ktoś skosił), bywa Ask, Mysearch. Babilon, Ebay, Bonjour itd.
Dlatego prosiłam Andreę o podanie listy programów chronologicznie za 2 ostatnie miesiące .......podała, ale alfabetycznie :) :)
23 lutego 2014 21:43
Gabrysia

Tina - wątpię, czy przez managera zadań da się na stałe usunąć; będzie się odnawiało po każdym uruchomieniu kompa. 

Nieraz te uporczywe Toolbary można zobaczyć na liście programów i tam odinstalować (pisałam kiedyś .....ale od razu mnie ktoś skosił), bywa Ask, Mysearch. Babilon, Ebay, Bonjour itd.
Dlatego prosiłam Andreę o podanie listy programów chronologicznie za 2 ostatnie miesiące .......podała, ale alfabetycznie :) :)

Da się,mowię o usunięciu,nie o wyłaczeniu.
Wielu toolbarów w programach nie widać.
23 lutego 2014 22:02
Andrea - jak będziez pobierała Chrome to odhacz Toolbary,

Z Comodo nie miałam do czynienia przez kilka ostatnich lat .....i w dodatku nie wiem jak maz skonfigurowany.
Być może usuwa automatycznie a wyniki (co znalazł i usunął)  pokaże dopiero na końcu.

23 lutego 2014 23:55 / 1 osobie podoba się ten post
I Ty Brutusie już w narzeczu gadasz?:(:(:(