Praca u rodziny czy w domu opieki?

29 sierpnia 2015 18:30 / 1 osobie podoba się ten post
zbiigniew2

Szukalem ale cos nie moge znalezc

Jak nie możesz znaleźć domów opieki, to proszę. 
Wchodzisz przykładowo na tą stronę - http://www.deutsches-seniorenportal.de/pflegeheime-in-berlin
Tutaj masz domy opieki w Berlinie. Obok jest zakładka ze wszystkimi landami. Wystarczy wejść, wybrać miasto i wyskakują domy opieki w okolicy.
Na stronach szukaj zakładki Stellenangebote lub Karriere. Weszłam sobie na kilka heimów w moim mieście i tylko w jednym nie szukają personelu. 
30 sierpnia 2015 17:20
Jeszcze na tyle biegle nie znam niemieckiego zeby to wszystko przeczytac.........
30 sierpnia 2015 17:37 / 4 osobom podoba się ten post
zbiigniew2

Jeszcze na tyle biegle nie znam niemieckiego zeby to wszystko przeczytac.........

No to jak chcesz pracować w Domu Opieki w Niemczech? Tam trzeba znać język dość dobrze, w mowie i pismie równiez. Trzeba się swobodnie porozumiewać ze współpracownikami , z przełozonymi, z pacjentami, pisać raporty. No to jak bez dobrej znajomości języka????
30 sierpnia 2015 20:19
Znajoma wyjechala tylko znajac podstawy niemieckiego do domu opieki i jest zadowolona.A moze mam sprobowac pilnowac osobe starsza w domu???
30 sierpnia 2015 20:42 / 1 osobie podoba się ten post
zbiigniew2

Znajoma wyjechala tylko znajac podstawy niemieckiego do domu opieki i jest zadowolona.A moze mam sprobowac pilnowac osobe starsza w domu???

A skąd w ogóle pomysł ,że właśnie opieka?Pracowałeś z chorymi,starymi ludmi kiedyś?Może rzeczywiście na poczatek spóbuj pojechac jak my -do opieki nad jedna osobą.W Heimie jako pracownik bez znajomosci jeżka i żadnych papierów/szkoły/ w branży bedziesz miał taki zap.... ,że się zniechęcisz mocno.Moim zdaniem jesli nie miało sie styczności cale to taki 1-razowy wyjazd pokaże czy w ogóle to jest to co chcesz dalej robić.Nie mówie ,że Ty ,ale do tej pracy nie każdy sie nadaje.Mężczyźni jako opiekunowe coraz bardziej potrzebni bo seniorzy swoje ważą to az a dwa nie każdy PDP mężczyzna toleruje kobietę -opiekunkę.Gdybys znał angielski to brytyjskie heimy stale mają wakaty.
30 sierpnia 2015 20:43
Sorry za nadmiar literówek ,ale mój lapek umierający jest:(
30 sierpnia 2015 20:51 / 7 osobom podoba się ten post
zbiigniew2

Też sobie nie wyobrażam, jak można znając tylko podstawy pracować w heimie.
Nie żebym kłamstwo Ci zarzucała, ale to dla mnie po prostu niewyobrażalne. Trzeba przecież dogadać się ze współpracownikami, przełożonymi, podopiecznymi. Podopieczni przeważnie nie mówią głośno i wyraźnie. W heimie nikt nie ma czasu na próby porozumienia się ze współpracownikiem. Jeżeli na dodatek nie masz doświadczenia to strasznie trudno będzie dać radę. 
Moja sąsiadka z góry jest pielęgniarką w szpitalu i proponowała mi miejsce pracy przy sterylizacji narzędzi. Niby nic trudnego, ale szukali tylko osób z bardzo dobrą znajomością języka, bo nie mają ochoty ani czasu na mowę ciała i nieporozumienia. 
Znać podstawy jezyka nauczone w Polsce to jakby właściwie nie znać języka w ogóle. Przyjeżdżasz do Niemiec i jest szok, bo nie rozumiesz prawie nic. 
30 sierpnia 2015 20:56 / 3 osobom podoba się ten post
Zbigniew- Wichurka jest z zawodu germanistką-wie co mówi:)Ale każdy na własnej skórze się powinien przekonać...A niemiecki to niezależnie od poziomu najlepiej chodzi do głowy na żywca-bo wtedy to już nie ma ze boli ,trza się szybciorem naumieć:)
30 sierpnia 2015 21:20 / 5 osobom podoba się ten post
wichurra

Też sobie nie wyobrażam, jak można znając tylko podstawy pracować w heimie.
Nie żebym kłamstwo Ci zarzucała, ale to dla mnie po prostu niewyobrażalne. Trzeba przecież dogadać się ze współpracownikami, przełożonymi, podopiecznymi. Podopieczni przeważnie nie mówią głośno i wyraźnie. W heimie nikt nie ma czasu na próby porozumienia się ze współpracownikiem. Jeżeli na dodatek nie masz doświadczenia to strasznie trudno będzie dać radę. 
Moja sąsiadka z góry jest pielęgniarką w szpitalu i proponowała mi miejsce pracy przy sterylizacji narzędzi. Niby nic trudnego, ale szukali tylko osób z bardzo dobrą znajomością języka, bo nie mają ochoty ani czasu na mowę ciała i nieporozumienia. 
Znać podstawy jezyka nauczone w Polsce to jakby właściwie nie znać języka w ogóle. Przyjeżdżasz do Niemiec i jest szok, bo nie rozumiesz prawie nic. 

Potwierdzam. też w swojej naiwności myślałam, że umiem trochę jak pierwszy raz jechałam. Na miejscu okazało się, że to za mało, ze stresu 2 dni nie mogłam jeść, a jako tako zaczęłam rozumieć po tygodniu. Wcześniej dziękowałam za wynalezienie komunikatorów internetowych. Co prawda dałam radę, ale duży w tym udział miała córka PDP, która "chciała" mnie rozumieć. W takim środowisku jak mówisz pewnie zwiałabym na piechotę.
31 sierpnia 2015 17:41
To co na poczatek proponujecie dla mnie??
31 sierpnia 2015 17:45
zbiigniew2

A w czym Ty sam najlepiej sie widzisz?Bo to jest ważne ,nie to co my ew.proponujemy.
31 sierpnia 2015 17:48 / 1 osobie podoba się ten post
Ja proponuję to samo, co już ktoś wcześniej.
Pojechać do jednej osoby, podszkolić język, nauczyć się czegoś dotyczącego opieki i zobaczyć, czy to Ci odpowiada.
31 sierpnia 2015 17:51 / 4 osobom podoba się ten post
zbiigniew2

NIC !!!
Nie uzupelniles profilu,nie okresliles znajomosci jezyka,wyksztalcenia ,umiejetnosci,doswiadczenia w tej pracy,wieku itd.
Wiec co ci mozna poradzic ???????? 
31 sierpnia 2015 17:54 / 3 osobom podoba się ten post
ORIM

NIC !!!
Nie uzupelniles profilu,nie okresliles znajomosci jezyka,wyksztalcenia ,umiejetnosci,doswiadczenia w tej pracy,wieku itd.
Wiec co ci mozna poradzic ???????? 

No Orim ,nie bądź wiśnia , doradź coś a nie się migasz !
31 sierpnia 2015 18:03 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

No Orim ,nie bądź wiśnia , doradź coś a nie się migasz !:-):-):-)

chetnie ! W czym ci pomoc ?