Co dzisiaj gotujesz na obiad? 11

15 października 2017 20:24 / 1 osobie podoba się ten post
Alaska

A to se nie używaj . A se używam i kropka.

Od jakiegoś czasu nie. Moja Pdp szczupła i niejadek. Ale nie będę Jej tuczył. 
15 października 2017 20:25 / 3 osobom podoba się ten post
Knorr

Od jakiegoś czasu nie. Moja Pdp szczupła i niejadek. Ale nie będę Jej tuczył. 

To jej nie tucz.
15 października 2017 20:27 / 4 osobom podoba się ten post
Knorr

Tak to jest. Czytam od dołu do góry. :-)
Ale żeby w temacie, dzisiaj zrobiłem sobie żurek na białej niemieckiej kiełbasie. Wczoraj kupiłem u rzeźnika.
No niczym nie ustępuje od naszej. Czosnek, majeranek, pieprz. Przyprawiona super. 
Bez śmietany, naturalnie.

A skąd wziąłeś ten żurek ? Z torebki czy z butelki ?
15 października 2017 20:29 / 5 osobom podoba się ten post
ewa59

A skąd wziąłeś ten żurek ? Z torebki czy z butelki ?

A z butelki. Zamówiłem u Koleżanki, która we wtorek z urlopu wróciła. 
15 października 2017 20:33 / 3 osobom podoba się ten post
Knorr

A z butelki. Zamówiłem u Koleżanki, która we wtorek z urlopu wróciła. 

Lubię żurek. Dobrze doprawiony z białą kielbaska i jajkiem.
15 października 2017 20:39 / 5 osobom podoba się ten post
Dzisiaj na obiad ,to kartofle przypaliłam.No rzecz niesłychana,ale możliwa.
Garnek uratowany ,kartofle do wywalenia.Nowe wstawiłam.
15 października 2017 22:22 / 2 osobom podoba się ten post
Wczorajszy rosołek i racuchy z jabłkami.
15 października 2017 23:03 / 3 osobom podoba się ten post
U mnie dziadek jest zupowy tak samo jak ja,więc dziś zrobiłam zupę z dyni. Ugotowałam tej zupy na dwa dni,ale niestety wszystko poszło.
15 października 2017 23:05 / 2 osobom podoba się ten post
Alaska

Normalna słodka śmietana 30% ,z której można zrobić bitą śmietanę, używam jej nagminnie do zup różnych,a ta saure jest dobra do mizeri .

Tak samo jak ja,sauersahne do mizerii,a schlagsahne do sosów i zup. Rewelacja.
15 października 2017 23:40 / 2 osobom podoba się ten post
Marta2

A Niemcy to w ogóle rydze jedzą? Tu są a nikt nie zbiera,usmażyłam sobie kilka po kryjomu przed babcią.Bo sie bałam że zadzwoni na Notruf że opiekunka trujące grzyby zjadła.

Dobry wieczór :).

Jedzą, z tym, że rydze nie są tak lubiane i cenione, jak w Polsce, więc może dlatego rosną odłogiem ;).

Poza tym Marto, to prawdziwe zagłębie grzybobraniowe wiesz, gdzie się w De znajduje ;) :P?
16 października 2017 07:25 / 2 osobom podoba się ten post
Żółta fasolka z bułką,schabowe duszone z papryką,ziemniaki.
16 października 2017 08:59 / 4 osobom podoba się ten post
Jeszcze w temacie "Niemcy a grzyby".
Jak byłam w Badenii, córka pdp często chodziła na grzyby. Matka ją tego nauczyła.
To był sierpień, więc wysypu jeszcze nie było, ale na sos wystarczało.
Kilka tam poznanych osób też zbierało, bo nieraz rozmawiali o tym,jak przychodzili z wizytą.

A w temacie obiadowym- jeszcze decyzja nie podjęta,czekam na zakupy. Plan jest na wątróbkę.
16 października 2017 09:00 / 2 osobom podoba się ten post
salazar

Dobry wieczór :).

Jedzą, z tym, że rydze nie są tak lubiane i cenione, jak w Polsce, więc może dlatego rosną odłogiem ;).

Poza tym Marto, to prawdziwe zagłębie grzybobraniowe wiesz, gdzie się w De znajduje ;) :P?

Gdzie, gdzie? Też bym chciała wiedzieć....
16 października 2017 09:04 / 6 osobom podoba się ten post
basiaim

Jeszcze w temacie "Niemcy a grzyby".
Jak byłam w Badenii, córka pdp często chodziła na grzyby. Matka ją tego nauczyła.
To był sierpień, więc wysypu jeszcze nie było, ale na sos wystarczało.
Kilka tam poznanych osób też zbierało, bo nieraz rozmawiali o tym,jak przychodzili z wizytą.

A w temacie obiadowym- jeszcze decyzja nie podjęta,czekam na zakupy. Plan jest na wątróbkę.

Fakt, na tej szteli u Any zbierali i nawet ja raz byłam z nimi,a także na zleceniu z  pawiem też zbierają .Synowa zbiera np.kanie , które robi identycznie jak u nas.
16 października 2017 10:14 / 6 osobom podoba się ten post
Rosolek wolowy. Babcia z klopsikami z watrobki. Ja tradycyjnie. Z makaronem.