Co dzisiaj gotujesz na obiad? 11

21 października 2017 22:54 / 3 osobom podoba się ten post
Kama84

To zależy jak ten bigos zrobisz, bo nasz nie jest tłusty a zawiera w sobie kielbasę naturalną bez E podsuszaną wędzoną i skórkę z boczku dla smaku. I to wszystko z mięs, reszta to kapucha i przyprawy . Tak widzę.  A niech kazdy je to co lubi i mu służy .  Ja tam wolę kluchy i jeszcze inne rzeczy.

Mój bigos też nie ocieka tłuszczem.
21 października 2017 23:00 / 3 osobom podoba się ten post
Alaska

Mój bigos też nie ocieka tłuszczem.:-)

Otóż to. A bo dla Knorra nic nie jest tłuste co on je , ale co ja mówię to wszystko tluste i niezdrowe. Ale za to śmietany boi się jak ognia.  Uparty .    
21 października 2017 23:09 / 1 osobie podoba się ten post
Alaska

To bardzo dużo błąd ,sos to jest cały smak ,a więc w rondelek i zredukować ,i trochę fantazji w dodatkach ,ale najprościej dodać kawałki zimnego masła , które podniosą smak i zagęszczą sos.Moźna też borówki dołożyć ,takie do mięska i trochę śmietanki i masło.Świetny jest też z dobrymi , najlepiej domowymi powidłami śliwkowymi.Tak naprawdę co Ci w duszy gra i pasuje do gęsiny.
Ps.A ja najlepiej lubię gęś z kaszą pęczak na sypko z dodatkiem prawdziwków, obojętnie suszone bądź świeże i czerwoną kapustą na ciepło z owocami typu jabłko,żurawina czy śliwki suszone,nasze polskie, nie żadne tam kalifornijskie.

Chyba nie myślisz, że o tym co napisałaś nie wiem.
Jednak w tym wypadku nie stosuję zasady zagęszczania tego sosu. Posmak pozostaje i  sos jest niedobry.
Wylewam i nie psuję smaku prawdziwie dobrego mięsa, polewając nie wiem po co sosem na dodatek ze śmietaną, której unikam w kuchni jak diabeł święconej wody.
Masło??? W jakim celu tu miejsce dla masła??? 
Sam gęsi tłuszcz ma specyficzny zapach.

Polska gospodyni jak nie doda sosu śmietanowo-mąkowego do każdego drugiego dania, to obiad stracony.

Tak, jak najbardziej czerwona kapusta na ciepło także jest odpowiednia do gęsiny. Ale Pdp nie lubi ani kapusty, ani buraczków czerwonych. 
Kasza pęczak z dodatkiem prawdziwków to danie osobne, smakowo nie pasujące do gęsiny.  
Tutaj podaję danie na talerzu, a nie na wielkim półmisku.
Poza tym, prostota w kuchni, którą stosuję, jest jej największą zaletą. 
Stosuję złotą zasadę, co za dużo to niezdrowo, ponieważ zbyt duża ilość pomieszanych przypraw czy innych składników sprawia, że danie główne, jakim jest np. sztuka mięsa z gęsi, traci swój aromat i smak.
I to by było na tyle.
Dobranoc.  

21 października 2017 23:16
Kama84

To zależy jak ten bigos zrobisz, bo nasz nie jest tłusty a zawiera w sobie kielbasę naturalną bez E podsuszaną wędzoną i skórkę z boczku dla smaku. I to wszystko z mięs, reszta to kapucha i przyprawy . Tak widzę.  A niech kazdy je to co lubi i mu służy .  Ja tam wolę kluchy i jeszcze inne rzeczy.

Ale o ile mi wiadomo, kiełbasa podsuszana, wędzona po zagotowaniu robi sie twarda. 
Skóra z boczku to nie mięso. To skóra. 
Ciekawe, co robisz ze słoniną z tego boczku.
21 października 2017 23:19 / 1 osobie podoba się ten post
Alaska

Mój bigos też nie ocieka tłuszczem.:-)

Nie chcę Ciebie smucić. Ale ocieka. 
Wszystkie bigosy, jakie widziałem ociekały.
21 października 2017 23:57 / 2 osobom podoba się ten post
Knorr

Ale o ile mi wiadomo, kiełbasa podsuszana, wędzona po zagotowaniu robi sie twarda. 
Skóra z boczku to nie mięso. To skóra. 
Ciekawe, co robisz ze słoniną z tego boczku.

Czepiasz się wiesz . udowadniasz i musisz postawić na swoim . ;p  Owszem kiełbasa w bigosie ma średnia twardość , ale przynajmniej sie nie rozpada, na moj gust jest normalna. Troszkę mięska z boczku mama kroi w kostkę i tez wrzuca do bigosu. A słoniną z boczku karmię ptaki zimą. Daj sobie powiedziec ze wcale nie musi ociekac tłuszczem.     Knorrku ......   bądź miły . 
22 października 2017 07:30 / 6 osobom podoba się ten post
Knorr

Chyba nie myślisz, że o tym co napisałaś nie wiem.
Jednak w tym wypadku nie stosuję zasady zagęszczania tego sosu. Posmak pozostaje i  sos jest niedobry.
Wylewam i nie psuję smaku prawdziwie dobrego mięsa, polewając nie wiem po co sosem na dodatek ze śmietaną, której unikam w kuchni jak diabeł święconej wody.
Masło??? W jakim celu tu miejsce dla masła??? 
Sam gęsi tłuszcz ma specyficzny zapach.

Polska gospodyni jak nie doda sosu śmietanowo-mąkowego do każdego drugiego dania, to obiad stracony.

Tak, jak najbardziej czerwona kapusta na ciepło także jest odpowiednia do gęsiny. Ale Pdp nie lubi ani kapusty, ani buraczków czerwonych. 
Kasza pęczak z dodatkiem prawdziwków to danie osobne, smakowo nie pasujące do gęsiny.  
Tutaj podaję danie na talerzu, a nie na wielkim półmisku.
Poza tym, prostota w kuchni, którą stosuję, jest jej największą zaletą. 
Stosuję złotą zasadę, co za dużo to niezdrowo, ponieważ zbyt duża ilość pomieszanych przypraw czy innych składników sprawia, że danie główne, jakim jest np. sztuka mięsa z gęsi, traci swój aromat i smak.
I to by było na tyle.
Dobranoc.  

O gustach i guścikach nie dyskutuje,a wylewanie tego co najlepsze zostało po mięsie ,uważam za " zbrodnię" ,a o mące nie było ani słowa. .Sos zawsze był i pozostanie wykończeniem dania i każdy szef kuchni Ci to powie.A pęczak jest jak najbardziej bardzo dobrym zestawieniem z kuchni polskiej. 
22 października 2017 07:32 / 6 osobom podoba się ten post
Knorr

To niewiele widziałeś,a zwłaszcza mojego bigosu.Howhg.
22 października 2017 09:19 / 4 osobom podoba się ten post
Co to za kłótnia o gęsinę i bigos?;))
Pyszne polskie dania,a że nawet tłuste? Niektóre rzeczy muszą być tłuste,aby były dobre.Zdrowym nie szkodzą!
A tyje się nie od obiadów,tylko od przekąsek miedzy posiłkami ( sprawdziłam na sobie ha ha).
U mnie dzisiaj gołąbki!!!
22 października 2017 09:27 / 5 osobom podoba się ten post
Knorr

Nie wyobrażam sobie polskiego bigosu bez tłuszczu. Nie musi ociekać ale tłuszczyk jest konieczny tak jak w pasztecie....a jesli chodzi o smietane to używam do niektórych zup i sosów.....I zasmaźkę też.
22 października 2017 09:34 / 4 osobom podoba się ten post
U mnie będzie wczorajsza zupa kapusciana z pomidorami. Wczoraj babcia stwierdziła, ze za ostra i troszkę zostawiła na talerzu....to dziś jej doleje wody i będzie ok. A na drugie leczo z cukini. Stoi dwa dni w lodówce....dziś nie chce mi się stać przy garach.
22 października 2017 09:43 / 2 osobom podoba się ten post
Pdp jeszcze ostrożny z jedzeniem.
Na obiad chyba sucharki z herbatką.

Ja sobie machnę kotleta z karczku (z kością).
22 października 2017 09:43 / 4 osobom podoba się ten post
ewa59

Nie wyobrażam sobie polskiego bigosu bez tłuszczu. Nie musi ociekać ale tłuszczyk jest konieczny tak jak w pasztecie....a jesli chodzi o smietane to używam do niektórych zup i sosów.....I zasmaźkę też.

Bo niestety tłuszcz " niesie" smak, oczywiście nadmiar szkodzi,ale jak to mówią francuscy kucharze, jeśli coś nie ma smaku,dodaj masła,a jeśli to jest jeszcze nie za bardzo...dodaj masła .
22 października 2017 09:46 / 7 osobom podoba się ten post
Alaska

Bo niestety tłuszcz " niesie" smak, oczywiście nadmiar szkodzi,ale jak to mówią francuscy kucharze, jeśli coś nie ma smaku,dodaj masła,a jeśli to jest jeszcze nie za bardzo...dodaj masła .:-)

Masła tez sporo używam w kuchni......margaryny zero.....wolę umrzeć na sklerozę niż na raka.
22 października 2017 09:47 / 7 osobom podoba się ten post
Śmietany rzadko używam, bo nie toleruję jej smaku. Tak już mam- ani kefirów, jogurtów, białych serów itp..itd...
Natomiast bigos też uważam, jak Ewa59- musi mieć łuszczyk.
Bez przesady, ale za suchy być nie może.
Specjalnie dodaję mięso z tłuszczem.
Aha..i nie przepadam za kiełbasą w bigosie.