Co dzisiaj gotujesz na obiad? 11

22 października 2017 09:54 / 2 osobom podoba się ten post
ewa59

Masła tez sporo używam w kuchni......margaryny zero.....wolę umrzeć na sklerozę niż na raka.

a masz teraz prawdziwe masło?  wszystko teraz jest do "bani"
22 października 2017 09:57 / 7 osobom podoba się ten post
basiaim

Śmietany rzadko używam, bo nie toleruję jej smaku. Tak już mam- ani kefirów, jogurtów, białych serów itp..itd...
Natomiast bigos też uważam, jak Ewa59- musi mieć łuszczyk.
Bez przesady, ale za suchy być nie może.
Specjalnie dodaję mięso z tłuszczem.
Aha..i nie przepadam za kiełbasą w bigosie.

Już Cię lubię,u mnie w bigosie kiełbasa występuje symbolicznie.,za to nie żałuję mięsiwa różnego rodzaju, suszonych grzybów,wędzonej śliwki i czerwonego, wytrawnego wina i przypraw w odpowiedniej proporcji ,typu jałowiec ,liść laurowy,pieprz , dużo pieprzu..Proces gotowania trwa minimum 3 dni i żadnych koncentratów pomidorowych i tego typu rzeczy,bo to grzech ,jak dla mnie niewybaczalny.Kolor bigos nabiera właśnie poprzez kilkakrotne gotowanie i schładzanie oraz smakowitości i konsystencji.
22 października 2017 10:01 / 6 osobom podoba się ten post
adamos60

Oczywiście ,że jest....a jak nie ma ,to dobra śmietana 30- 36% i słoik i do dzieła .Po intensywnym " trzepaniu" ,po ok.30 minutach masełko palce lizać.
22 października 2017 10:18 / 5 osobom podoba się ten post
adamos60

Kupuję takie powyżej 80% tłuszczu.....to chyba prawdziwe ?
22 października 2017 10:29 / 6 osobom podoba się ten post
ewa59

Niemieckie masło jest bardzo dobre,ale czytałam niedawno ,że we Francji zaczyna masła brakować....
22 października 2017 10:31 / 5 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Niemieckie masło jest bardzo dobre,ale czytałam niedawno ,że we Francji zaczyna masła brakować....

Tak, co jak co ale masło mają bardzo dobre.
22 października 2017 10:38 / 6 osobom podoba się ten post
Alaska

Oczywiście ,że jest....a jak nie ma ,to dobra śmietana 30- 36% i słoik i do dzieła .Po intensywnym " trzepaniu" ,po ok.30 minutach masełko palce lizać.:-)

Mnie to by lapa odpadla , chyba ze chlopa poprosze , to bedzie trzepal 
22 października 2017 10:43 / 4 osobom podoba się ten post
Gołąbki przygotowane do piekarnika,i tylko spróbuj Knorr powiedzieć że niedobre!
Jako polska gospodyni zaraz będę robić do nich sos pomidorowy
Ps.Co robicie z resztą kapusty jako zostaje po zdjęciu liści? Jakis smaczny przepis na duszoną włoska kapustę?
22 października 2017 10:45 / 1 osobie podoba się ten post
PDP catering, ja zaszaleje, zupa crem z brokula z pestkami dyni, budyń dla nas obu, tez mojej roboty
22 października 2017 10:51 / 2 osobom podoba się ten post
magdzie

Mnie to by lapa odpadla , chyba ze chlopa poprosze , to bedzie trzepal :lol3:

Magdzie!
22 października 2017 10:57 / 4 osobom podoba się ten post
dorotee

PDP catering, ja zaszaleje, zupa crem z brokula z pestkami dyni, budyń dla nas obu, tez mojej roboty:gotowanie:

Też zrobię brokułową dla nas obojga, ale dla pdp zeszrotowany len w tym, a nie pestki :)
Dla kompletu szczęścia pdp dostanie też tzw. kompot z jabłek z w/w lnem w środku, mam jeszcze resztki w lodówce.
No niedzielę mamy, nieprzepracowujmy się  
22 października 2017 10:58 / 4 osobom podoba się ten post
Wczoraj robiłam lasanię wg.przepisu Marty .Pyszna była .
Dzisiaj pieczeń wieprzowa.Już siedzi w piekarniku.Kluchy śląskie,i czarna rzepa.
22 października 2017 11:13 / 1 osobie podoba się ten post
ewa59

powiedzmy.....
22 października 2017 11:17 / 1 osobie podoba się ten post
magdzie

Mnie to by lapa odpadla , chyba ze chlopa poprosze , to bedzie trzepal :lol3:

ha ha ..co bedzie trzepał   ?    koc?-dywan?
22 października 2017 11:20 / 7 osobom podoba się ten post
Marta2

Gołąbki przygotowane do piekarnika,i tylko spróbuj Knorr powiedzieć że niedobre!
Jako polska gospodyni zaraz będę robić do nich sos pomidorowy :-)
Ps.Co robicie z resztą kapusty jako zostaje po zdjęciu liści? Jakis smaczny przepis na duszoną włoska kapustę?

Szatkuję i gotuję jak każdą inną z przyprawami, później dodaję pomidory pokrojone ,jak sezon to świeże ,a jak nie mam to z puszki ( i aż tu słyszę ,pełen grozy krzyk Knorra  ) chwilę pogotuję razem ,a na koniec w ramach zagęszczenia,a bez zasmażki utarty na drobnych oczkach ziemniak,a na sam koniec dużo koperku i łyżeczkę masła.