Na wyjeździe 40

07 lutego 2018 19:59 / 7 osobom podoba się ten post
Jutro u nas tłusty czwartek, w Bawarii Unsinner Donnerstag, w innych częściach Niemiec zwany różnie. Warto wiedzieć, że ten dzień obchodzimy podobnie :).

https://de.wikipedia.org/wiki/Schmotziger_Donnerstag
07 lutego 2018 22:20 / 8 osobom podoba się ten post
salazar

Jutro u nas tłusty czwartek, w Bawarii Unsinner Donnerstag, w innych częściach Niemiec zwany różnie. Warto wiedzieć, że ten dzień obchodzimy podobnie :).

https://de.wikipedia.org/wiki/Schmotziger_Donnerstag

Tradycyjnie w tłusty czwartek rozpoczyna się niemiecki karnawał uliczny. "Weiberfastnacht" należy do kobiet.
A wszystko zaczęły ...praczki w pralni w Beuel kolo Bonn.
W 1824 roku kilka praczek zdecydowało się przerwać męski monopol na zabawę karnawałową. Gdy mężczyźni odebrali pranie i odpłynęli statkiem do Kolonii, praczki założyły tzw. Damenkomitee (czyli Damski Komitet) i rozpoczęły zabawę.
Tradycja kultywowana jest do dziś. Co roku w ostatni czwartek przed Popielcem o 11.11 kobiety poprzebierane w barwne kostiumy wdzierają się do ratuszy miast, by obciąć urzędnikom krawaty (symbol męskiej władzy) i otrzymać symboliczny klucz do bram miasta - czyli rozpocząć panowanie.
A propos praczek - zerwanie z tradycją nie przyniosło im dobrej sławy, choć kobiety przez pozostałą część roku były pobożne i posłuszne...
Karnawał najbardziej świętowany jest w landzie Nadrenia-Północna Westfalia, tutaj niemalże w każdym większym miasteczku czy wsi odbywają się barwne korowody, ludzie chodzą przebrani po ulicach, dzieci nie mają lekcji w szkole.
Kupując chleb w piekarni jest się obsługiwanym np. przez diabła, a mężczyźni kryją swoje krawaty z obawą pod kurtkami.
Skopiowałam ten tekst, ale faktycznie tak jest tutaj , gdzie obecnie pracuję. 
08 lutego 2018 08:51 / 13 osobom podoba się ten post
Czekamy .Każdy po swojemu.Pdp cały czas śpi, nic ją nie boli.Wczoraj już wyjęłam cewnik ,bo całkowicie zatkany.Pije może pół szklanki przez cały dzień ,to i moczu nie ma.Caritas już odmówiła rodzina .Wczoraj ją całą na łóżku umyłam.Jeszcze żadnych zmian ,ani plam na ciele nie ma.Był ksiądz z komunią i przychodzi zaprzyjażniona siostra zakonna.Dopóki serce kołacze ,to żyje.Po cichutku.
08 lutego 2018 10:26 / 4 osobom podoba się ten post
teresadd

Czekamy .Każdy po swojemu.Pdp cały czas śpi, nic ją nie boli.Wczoraj już wyjęłam cewnik ,bo całkowicie zatkany.Pije może pół szklanki przez cały dzień ,to i moczu nie ma.Caritas już odmówiła rodzina .Wczoraj ją całą na łóżku umyłam.Jeszcze żadnych zmian ,ani plam na ciele nie ma.Był ksiądz z komunią i przychodzi zaprzyjażniona siostra zakonna.Dopóki serce kołacze ,to żyje.Po cichutku.

Nic ja nie boli, to najwazniejsze. Juz niedlugo.
08 lutego 2018 11:19 / 5 osobom podoba się ten post
No i pierwszy stress.Kukiełka wstała pózno wszystko na nie i ałałała,pytam się co , zbladła i poszła do łazienki izaczęła sie osuwać, zdązyłam ja przytrzymac posadziłam na klo i  żadnego kontaktu.Telefon na 112 i do syna. przyjechli obmierzyli, obadali i zastanawiali sie czy wziąsc do szpitala.nie wzieli,po południu ma przyjść rodzinny i syn już w drodze.teraz siedzi spokojnie .
08 lutego 2018 11:23 / 2 osobom podoba się ten post
teresadd

08 lutego 2018 12:39 / 4 osobom podoba się ten post
michasia

No i pierwszy stress.Kukiełka wstała pózno wszystko na nie i ałałała,pytam się co , zbladła i poszła do łazienki izaczęła sie osuwać, zdązyłam ja przytrzymac posadziłam na klo i  żadnego kontaktu.Telefon na 112 i do syna. przyjechli obmierzyli, obadali i zastanawiali sie czy wziąsc do szpitala.nie wzieli,po południu ma przyjść rodzinny i syn już w drodze.teraz siedzi spokojnie .

Cos jej jednak musi byc. Nie ma klopotow z cisnieniem? To mi wyglada na zawroty. Czy wargi jej posinialy?
Dawaj jej pic.
08 lutego 2018 14:56 / 4 osobom podoba się ten post
hawana

Cos jej jednak musi byc. Nie ma klopotow z cisnieniem? To mi wyglada na zawroty. Czy wargi jej posinialy?
Dawaj jej pic.

Ma tylko demencje i leki ustawione .Był lekarz domowy stwierdził że wszystko ok. siedzi troszkę inna niz wczoraj.Wiem tylko od zmienniczki że z wypróznianiem ma kłopoty nie robi po 10 dni i dzisiaj bylo klo.czy to było powodem do zawrotów?
08 lutego 2018 15:24 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

Ma tylko demencje i leki ustawione .Był lekarz domowy stwierdził że wszystko ok. siedzi troszkę inna niz wczoraj.Wiem tylko od zmienniczki że z wypróznianiem ma kłopoty nie robi po 10 dni i dzisiaj bylo klo.czy to było powodem do zawrotów?

Tak. Niedobor wody ma wplyw na cisnienie(moga byc zawroty) i na zaparcia. https://modanabio.com/gdy-twoj-organizm-domaga-sie-wody/
Zobacz, moze masz slomki, z nimi latwiej "wymusic" picie plynow. Jak ma zaparcia nie podawaj napojow slodzonych tylko czysta wode. 
08 lutego 2018 15:46 / 1 osobie podoba się ten post
hawana

Tak. Niedobor wody ma wplyw na cisnienie(moga byc zawroty) i na zaparcia. https://modanabio.com/gdy-twoj-organizm-domaga-sie-wody/
Zobacz, moze masz slomki, z nimi latwiej "wymusic" picie plynow. Jak ma zaparcia nie podawaj napojow slodzonych tylko czysta wode. 

Własnie a ona pije tylko soki i to sporo/1.5 litra/herbate i kawe to mi sie wydaje ze wystarczająco, tylko sok trzeba zamienić na wodę. 
08 lutego 2018 22:02 / 2 osobom podoba się ten post
Sporo nie na temat, ale czy opiekunka 24 h może podawać leki i wodę przez sondę, oczywiście w De?
08 lutego 2018 22:05 / 3 osobom podoba się ten post
dorotee

Sporo nie na temat, ale czy opiekunka 24 h może podawać leki i wodę przez sondę, oczywiście w De?

Według tego opisu co ja mam Moze podać tylko nie  szykować (tak jak by to było coś innego) ale podanie uszykowanych nie jest karalne i poza kompetencją
08 lutego 2018 22:07 / 1 osobie podoba się ten post
Moje "kiedyś " jest ubrane w czas , na tą chwilę nie konkretny, ale ralny, bo z nadzieją. 
08 lutego 2018 22:11 / 3 osobom podoba się ten post
moni.r

Według tego opisu co ja mam Moze podać tylko nie  szykować (tak jak by to było coś innego) ale podanie uszykowanych nie jest karalne i poza kompetencją

Ja mam taki pasztet,  muszę przygotowac, rozpuscic leki, podać i podłączyć potem butelkę z wodą, strzykawki leżę w kuchni, używa się ich kilkakrotnie, a w opisie chorego nie było nawet mowy o pegu
08 lutego 2018 22:15 / 2 osobom podoba się ten post
Postępuj jak uważasz. Jeśli nie chcesz przyjąć czegoś do wiadomości, no to trudno.