Ostatnie pytanie-jest różnica
Es tut mir leid,znaczy,jest mi przykro, sehr leid-bardzo przykro
Es ist mir peinlich-znaczy,że jest Ci wstyd :-)
Ostatnie pytanie-jest różnica
Es tut mir leid,znaczy,jest mi przykro, sehr leid-bardzo przykro
Es ist mir peinlich-znaczy,że jest Ci wstyd :-)
Mam jeszcze dylemat ze słowem "pamiętać"
Pamiętam o tym, że muszę dziś iść do lekarza. Ich errinere mich, dass ich heute zum Arzt gehen muss.
Pamiętam o tym przecież. Ich errinere mich daran.
Ist richtig ?:)
Nie wiem,jakie "szkolne "znaczenie, ale w żywym języku,ba pewno peinlich to wstyd.
I wcrakim znaczeniu tutaj,NRW ,jest stosowane :-)
Dziękuję za tak ciekawe pytania! O to właśnie chodzi w tym FORUM! Już wyjaśniam:
jemanden (auf)wecken - obudzić kogoś
aufwachen - obudzić się samemu
Czyli wracając do zdań: Ich hoffe, dass ich euch nicht aufgeWECKT/ GEWECKT habe. (Mam nadzieję, że was nie obudziałam)
Habe ich euch aufgeWECKT/ GEWECKT? (Obudziałam was?)
Es tut mir leid/lub es ist mir peinlich, wenn du zu mir mit diesem Tonfall sagst. - Wybrałabym w tym kontekście pierwszą wersję: Es tut mir leid.
Ist es etwas passiert? - Stało się coś? - Myślę, że "es" można tu pominąć: IST ETWAS PASSIERT?
Vielen herzlichen Dank krymas148:taniec2:
Nie mogłam dojść, po co ta zuupa, a tu chodzi o to, że tak się wymawia "super". :):):)
Takich sytuacji jest na początku dużo jak się uczy języka ;)
Pytanie do naszej Lektorki :) , która forma jest poprawna : Mit was willst du das Brief schreiben : Fueller oder Kugelschreiber ? czy też Womit willst du das Brief schreiben : Fueller oder Kugelschreiber ?
Pytanie do naszej Lektorki :) , która forma jest poprawna : Mit was willst du das Brief schreiben : Fueller oder Kugelschreiber ? czy też Womit willst du das Brief schreiben : Fueller oder Kugelschreiber ?
Schriebst du den Brief mit dem Kugelschreiber oder dem Fueller?
Schriebst du den Brief mit dem Kugelschreiber oder dem Fueller?