Nie o to chodzi. :-) Chciałam zagaić rozmowę bo kto lepiej wyjaśni co to znaczy, jak nie ty. W końcu to tytuł twojej książki.
Nie o to chodzi. :-) Chciałam zagaić rozmowę bo kto lepiej wyjaśni co to znaczy, jak nie ty. W końcu to tytuł twojej książki.
Dokładnie tak naprawdę to my jestesmy hausfilfe a nie psycholog który musi umieć postępować z chorym człowiekiem
Właśnie psychologia stanowi gro zajęć na kierunku opiekun medyczny, czy też kursach z opieki nad osobą starszą.
I prawidłowo, bo często nie mozna rozmawiać wprost, czy czegokolwiek narzucać osobie, która akurat ma jakies np. objawy wytwórcze, typu halucynacje np. Ale posiadając pewne umiejetności mozna takiego chorego "poprowadzić" beż żadnego harakiri.
Niewiele wiem o demencji, ale wydaje mi się, że kiedyś coś czytałam na temat badań, które mówią, że właśnie może zmieniać zachowanie chorego. To alkohol potrafi uśpić to , co nas hamuje i na wierzch wychodzi nasz charakter. A te choroby działają chyba inaczej na mózg- czyli potrafią zmienić, a nie tylko odsłonić. Ale tak mi się wydaje. Może uda mi się pogadać z koleżanką lekarką (boryka się z rakiem- na razie badania wykazują, że przerzutów nie ma i idzie ku dobremu, to nie wiem, czy uda mi się ta rozmowa i czy coś wie konkretnego na ten temat), to napiszę, co powie.
I prawidłowo, bo często nie mozna rozmawiać wprost, czy czegokolwiek narzucać osobie, która akurat ma jakies np. objawy wytwórcze, typu halucynacje np. Ale posiadając pewne umiejetności mozna takiego chorego "poprowadzić" beż żadnego harakiri.
Właśnie psychologia stanowi gro zajęć na kierunku opiekun medyczny, czy też kursach z opieki nad osobą starszą.
Słyszał, słyszał...Jest taka książka "Perły i wieprze" , ale to Kornel Makuszyński napisał-polecam .
Każdy Niemiec to świnia, ale to tak na marginesie.
Okładka- naprawdę fajna.
My nie jesteśmy opiekun medyczny
My nie jesteśmy opiekun medyczny
Czasami warto być, bądź mieć opiekuna medycznego. Wiedza jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
Właściwie dlaczego agencje podają w opisie stanu występujące u pdp jednostki chorobowe? Skoro my to tylko pomoce domowe? Książkę kuchni niemieckiej powinni załączać , poradniki typu Jak sprzątać