Perły rzucone przed damy

16 lipca 2018 11:03 / 1 osobie podoba się ten post
piszemy o asertywności , empatii , zrozumieniu itd, itp . Każdy jest inny zarówno my jak i nasi podopieczni i każdy to inaczej rozumie albo w ogóle nie rozumie . Mnie wystarczy obserwacja i dyplomacja abym miała komfort pracy a podopieczny był zadowolony .
16 lipca 2018 11:13 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Właściwie dlaczego agencje podają w opisie stanu występujące u pdp jednostki chorobowe? Skoro my to tylko pomoce domowe? Książkę kuchni niemieckiej powinni załączać , poradniki typu Jak sprzątać

Książkę to napisz sobie sama  . Można ? , można .
16 lipca 2018 11:39
Marhall

Dokładnie tak naprawdę to my jestesmy hausfilfe a nie psycholog który musi umieć postępować z chorym człowiekiem 

Nie do konca się zgodzę. Owszem nie musimy ich uzdrawiać i analizować, jednak podstawową wiedzę, jak postępować z ludźmi chorymi na demencję i alzheimera, czy nawet poprostu z osobami starszymi powinniśmy posiadać. Nie przychodzimy do nich posprzątać, jeszcze pod nich nieobecność, tylko mieszkamy z nimi 24 h na dobę pod jednym dachem, więc trzeba wiedzieć, jak z nimi postępować, by nie narażać nach samych niepotrzebnie na agresję, nieprzyjemności, stres. Właśnie napisałam o tym post na blogu. Niby prosty a jednak skąplikowany. Kilka prawd, ktore każdy powinien znać, rozumieć i się do noch stosować. 
16 lipca 2018 11:41 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

jesli odważymy sie jechać to znaczy, że czujemy się na siłach podjąc to wezwanie . Zakres obowiązków jest w umowie i czy my nazywamy sie pomoce domowe czy inaczej, to nie ma nic do rzeczy . Trzeba ściśle wypełniac obowiązki . Nawet fachowcy często nie wiedzą jak zaradzić w konkretnych przypadkach .A często i sam chory nie przyjmuje pomocy /

Można czuć się na siłach. Myślę jednak, że tak naprawdę wiele opiekunek nie ma pojęcia na co się decyduje. Spójrz na reklamy firm i te przyjazne staruszki.
16 lipca 2018 11:43
Mleczko

Nie jesteśmy też stadem bezmyslnych owiec. Też rusz trochę głową, to nie boli . Masz wyjatkowy dar poniżania wszystkich .

(usunięte)

16 lipca 2018 11:47
dorotee

Czasami warto być, bądź mieć opiekuna medycznego. Wiedza jeszcze nikomu nie zaszkodziła.

(usunięte)

16 lipca 2018 12:03 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Właściwie dlaczego agencje podają w opisie stanu występujące u pdp jednostki chorobowe? Skoro my to tylko pomoce domowe? Książkę kuchni niemieckiej powinni załączać , poradniki typu Jak sprzątać

(usunięte)

16 lipca 2018 12:04 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Książkę to napisz sobie sama :-) . Można ? , można .

Może wydam
16 lipca 2018 12:08
Aniabeznazwy

piszemy o asertywności , empatii , zrozumieniu itd, itp . Każdy jest inny zarówno my jak i nasi podopieczni i każdy to inaczej rozumie albo w ogóle nie rozumie . Mnie wystarczy obserwacja i dyplomacja abym miała komfort pracy a podopieczny był zadowolony .

(usunięte)

16 lipca 2018 12:09
Mleczko

Książkę to napisz sobie sama :-) . Można ? , można .

(usunięte)

16 lipca 2018 12:11 / 2 osobom podoba się ten post
gruba

(usunięte)

Dlatego dał własnego komfortu/ bezpieczeństwa warto trochę wiedzy zaznajomić sobie , cewnika to racapzej opiekunki / pomoce domowe nie zmienienia, worek tak. 
Takie postępowanie wynika często z niewiedzy. A firmy, kto ponosi odpowiedzialność w razie W? 
Ja miałam pdp z sonda w promocji  , nikt nie wiedział , że pdp ma sondę założona, po 12 miesiącach opieki nad nim, czy wolno mi obsługiwać sondę nie umiano mi też odpowiedzieć? 
16 lipca 2018 12:21 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Dlatego dał własnego komfortu/ bezpieczeństwa warto trochę wiedzy zaznajomić sobie , cewnika to racapzej opiekunki / pomoce domowe nie zmienienia, worek tak. 
Takie postępowanie wynika często z niewiedzy. A firmy, kto ponosi odpowiedzialność w razie W? 
Ja miałam pdp z sonda w promocji :-) , nikt nie wiedział , że pdp ma sondę założona, po 12 miesiącach opieki nad nim, czy wolno mi obsługiwać sondę nie umiano mi też odpowiedzieć? 

No ale jak gruba proponuje można też metodą prób i błędów i to opiekunka pisze . Powtórzę dorotee za Tobą. Co ona w tej książce pisze .
16 lipca 2018 12:21 / 1 osobie podoba się ten post
gruba

(usunięte)

cyt : Ciekawsze dla mnie jest, dlaczego opiekunki podejmują się takich zleceń i na miejscu wykonują czynnosci ...... " odpowiedż jest prosta : bo  1 / nie mają wyjścia i musza wziąść to zlecenie ------- 2 / typowe dla Polaków mniemanie : co to dla mnie , poradzę sobie bo Polka jest najlepsza -------   3/ niewiedza w zakresie czynności dozwolonych dla Haushalthilfe  -- 4 niestety tez typowe - nieumiejętność lub starch przed powiedzeniem nie będe tego wykonywać bo nie umiem i nie nalezy to doczynności dla mnie dozwolonych . Jest jeszcze kilka innych przyczyn ale te wymienione uważam za najczęstsze 

cyt :  Ciekawsze dla mnie jest, dlaczego opiekunki podejmują się takich zleceń i na miejscu wykonują czynnosci  " no tutaj odpowiedź jest tylko jedna : Geld, Geld Geld, Geld Geld, Geld Geld, Geld Geld, Geld  ......... 
16 lipca 2018 12:24 / 1 osobie podoba się ten post
Aniabeznazwy

cyt : Ciekawsze dla mnie jest, dlaczego opiekunki podejmują się takich zleceń i na miejscu wykonują czynnosci ...... " odpowiedż jest prosta : bo  1 / nie mają wyjścia i musza wziąść to zlecenie ------- 2 / typowe dla Polaków mniemanie : co to dla mnie , poradzę sobie bo Polka jest najlepsza -------   3/ niewiedza w zakresie czynności dozwolonych dla Haushalthilfe  -- 4 niestety tez typowe - nieumiejętność lub starch przed powiedzeniem nie będe tego wykonywać bo nie umiem i nie nalezy to doczynności dla mnie dozwolonych . Jest jeszcze kilka innych przyczyn ale te wymienione uważam za najczęstsze 

cyt :  Ciekawsze dla mnie jest, dlaczego opiekunki podejmują się takich zleceń i na miejscu wykonują czynnosci  " no tutaj odpowiedź jest tylko jedna : Geld, Geld Geld, Geld Geld, Geld Geld, Geld Geld, Geld  ......... 

Paradoksalnie trudne kontrakty nie są najlepiej płatne, brak pewności siebie , brak dobrej znajomości języka , brak wsparcia ze strony koordynatora na miejscu. Te bardziej " wymagające" opiekunki są też bardziej szanowane , trzeba sobie wypracować taka pewna pozycję.
16 lipca 2018 12:32 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

No ale jak gruba proponuje można też metodą prób i błędów :-) i to opiekunka pisze . Powtórzę dorotee za Tobą. Co ona w tej książce pisze .:palka:

Mnie to nadal irytuje , po co otwierać i tak otwarte już drzwi? Ja leniuch jestem, jak wiedza może pomóc to dlaczego nie skorzystać ? Dodatkowo na żywym organizmie próbować?