Co kraj to obyczaj .Jeszcze nie robilam wg powyzszego przepisu ,ale zrobie .Nie jeden raz patrzac na potrawy " nie z nasze zirmi " dziwilam sie , jak oni moga to jesc .A jednak , sprobowalam i jem . Z czystym sumieniem napisze ze najsmaczniejsze rzeczy jadlam z kuchni arabskiej .Co wievej robie w domu takie obiady i wtedy mam sporo gosci .
Mnie to o zawężone horyzonty kulinarne posądzić nie można, ani do braku weny do eksperymentów na tym polu
Wlałam Chardonnay do sosu z borowików i do farszu grzybowo- kapuścianego, słusznie przeczuwając, że to podkręci grzybowy smak. Bingo!
Zostało w butelce po małej lampeczce, to wypiliśmy dziś do rosti z sosem grzybowym i mięskiem. Czy Szwajcarzy podają ten ich narodowy placek w ten sposób? Nie wnikałam, ale dobre było.
Myślę, że to był dobry ocet balsamiczny, a taki smakuje zupełnie inaczej niż zwykły. Kiedyś nawet truskawki z baaardzo dobrym,kremowym octem balsamicznym jadłam. Kiedy gospodyni podała je na deser ,takie tylko umyte ,z szypułkami ,a do tego miseczki z tym octem do maczania ,to bylam w szoku ,że takie coś można jeść. Jak spróbowałam, to dalej bylam w szoku ,że tak super smakują.
Przepis nie musi sie podobac Mycho :-)ma smakowac :mniam:
Czasem nie tylko przepis, ale to co na talerzu może się nie podobać, a bardzo smakować.
Kiedy koleżanka-wegetarianka podala "bigos "z zielonej soczewicy ,to pomyślałam, ze na pewno nie będę tego jadła, bo wyglądał jak nie powiem co.
Dopóki nie spróbowałam-wygląd przestał mieć znaczenie, a smakiem wszyscy się zachwycali.
Myślę, że to był dobry ocet balsamiczny, a taki smakuje zupełnie inaczej niż zwykły. Kiedyś nawet truskawki z baaardzo dobrym,kremowym octem balsamicznym jadłam. Kiedy gospodyni podała je na deser ,takie tylko umyte ,z szypułkami ,a do tego miseczki z tym octem do maczania ,to bylam w szoku ,że takie coś można jeść. Jak spróbowałam, to dalej bylam w szoku ,że tak super smakują.
Ja lubię ocet balsamiczny, najlepiej taki "odstany". Ale do barszczu bym go nie dodawała. Niemcy mają inne smaki i tak jak Mleczko pisała, ocet jest im niezbędny do życia, jak tlen.
Ja lubię ocet balsamiczny, najlepiej taki "odstany". Ale do barszczu bym go nie dodawała. Niemcy mają inne smaki i tak jak Mleczko pisała, ocet jest im niezbędny do życia, jak tlen.
Niemiec jak to Niemiec.Od razu z grubej rury . Woli się przytruć octanami, które w związku ze śladowymi ilościami metali w soku z buraczków-mogą się wytrącić . My lajcik- cytrynian najwyżej , bo tez sok z cytrynki najbardziej do zakwaszania barszczu pasuje- jeśli nie używa się kwasu buraczanego.
Niemiec jak to Niemiec.Od razu z grubej rury :-). Woli się przytruć octanami, które w związku ze śladowymi ilościami metali w soku z buraczków-mogą się wytrącić :smiech3:. My lajcik- cytrynian najwyżej :hihi:, bo tez sok z cytrynki najbardziej do zakwaszania barszczu pasuje- jeśli nie używa się kwasu buraczanego.
Ja od jakiegoś czasu to takiego barszczyku "śmieciowego" używam zakwaszonych buraków. Domowych ! Smak nieporównywalny. Warto się postarać.
14 listopada 2019 15:09 / 2 osobom podoba się ten post
Jejku, jak ja lubię czytać o jedzeniu...
No i oczywiście jeść
A i gotować też lubię
Właśnie pod wpływem dzisiejszych wpisów, wybrałam się z listą zakupów do sklepu
Będę robić marmoladę z cebuli,taką wytrawną ,goździkami pachnącą, i bulionetkę domową.
To rzeczy, przy których jest sporo bałaganu i potrzebują czasu. Korzystam więc z tego, że jeszcze sama jestem i ani ja nikomu, ani nikt mnie nie przeszkadza
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnego działania witryny (cookies niezbędne) oraz tworzenia usług i ofert dostosowanych do Twoich potrzeb (cookies opcjonalne – możesz na nie wyrazić zgodę). Klikając w ustawienia dowiesz się więcej lub zmienisz preferencje urządzenia, z którego korzystasz. Szczegółowe informacje znajdziesz również w naszej polityce prywatności.
Pliki cookies w Opiekunki24.pl
Dostosuj zachowanie naszej strony do własnych preferencji
Wymagane
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Reklama
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Personalizacja
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Analityka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.