Co dzisiaj gotujesz na obiad? 14

13 listopada 2019 16:57 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Co kraj to obyczaj .Jeszcze nie robilam wg powyzszego przepisu ,ale zrobie .Nie jeden raz patrzac na potrawy " nie z nasze zirmi " dziwilam sie , jak oni moga to jesc .A jednak , sprobowalam i jem . Z czystym sumieniem napisze ze najsmaczniejsze rzeczy jadlam z kuchni arabskiej .Co wievej robie w domu takie obiady i wtedy mam sporo gosci .
 

Mnie to o zawężone horyzonty kulinarne posądzić nie można, ani do braku weny do eksperymentów na tym polu 
Wlałam Chardonnay do sosu z borowików i do farszu grzybowo- kapuścianego, słusznie przeczuwając, że to podkręci grzybowy smak. Bingo! 
Zostało w butelce po małej lampeczce, to wypiliśmy dziś do rosti z sosem grzybowym i mięskiem. Czy Szwajcarzy podają ten ich narodowy placek w ten sposób? Nie wnikałam, ale dobre było.
13 listopada 2019 19:27 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Dopoki nie sprobujesz, to tylko teoria :-).

Taki barszcz zalać octem ??  Fuuuj.
14 listopada 2019 06:02 / 3 osobom podoba się ten post
Mycha

Taki barszcz zalać octem ??  Fuuuj.

A Ty nie wiesz , ze Niemcom ocet potrzebny do zycia jak tlen 
14 listopada 2019 06:59 / 3 osobom podoba się ten post
Zupa ogorkowa i placki ziemniaczane   .
14 listopada 2019 07:30 / 3 osobom podoba się ten post
Pomidorówka
14 listopada 2019 08:54 / 3 osobom podoba się ten post
Spaghetti.
14 listopada 2019 09:34 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Przejdź na youtube. Mnie sie ten przepis nie podoba, trudno. 
U mnie spaghetti. 

Poszło, dzięki! :) 
14 listopada 2019 09:46 / 2 osobom podoba się ten post
Ja dziś fasolkę po bretońsku .
14 listopada 2019 10:39 / 2 osobom podoba się ten post
Mycha

Taki barszcz zalać octem ??  Fuuuj.

Myślę, że to był dobry ocet balsamiczny, a taki smakuje zupełnie inaczej niż zwykły. Kiedyś nawet truskawki z baaardzo dobrym,kremowym octem balsamicznym jadłam. Kiedy  gospodyni podała je na deser ,takie  tylko umyte ,z szypułkami ,a do tego miseczki z tym octem do maczania ,to bylam w szoku ,że takie coś można jeść. Jak spróbowałam, to dalej bylam w szoku ,że tak super smakują. 
 
14 listopada 2019 10:53 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Przepis nie musi sie podobac Mycho :-)ma smakowac :mniam:

Czasem nie tylko przepis, ale to co na talerzu może się nie podobać, a bardzo smakować. 
Kiedy koleżanka-wegetarianka podala "bigos "z zielonej soczewicy ,to pomyślałam, ze na pewno nie będę tego jadła, bo wyglądał jak nie powiem co.
Dopóki nie spróbowałam-wygląd przestał mieć znaczenie, a smakiem wszyscy się zachwycali.
14 listopada 2019 14:30 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Myślę, że to był dobry ocet balsamiczny, a taki smakuje zupełnie inaczej niż zwykły. Kiedyś nawet truskawki z baaardzo dobrym,kremowym octem balsamicznym jadłam. Kiedy  gospodyni podała je na deser ,takie  tylko umyte ,z szypułkami ,a do tego miseczki z tym octem do maczania ,to bylam w szoku ,że takie coś można jeść. Jak spróbowałam, to dalej bylam w szoku ,że tak super smakują. 
 

Ja lubię ocet balsamiczny, najlepiej taki "odstany". Ale do barszczu bym go nie dodawała. Niemcy mają inne smaki i tak jak Mleczko pisała, ocet jest im niezbędny do życia, jak tlen. 
14 listopada 2019 14:45 / 2 osobom podoba się ten post
Mycha

Ja lubię ocet balsamiczny, najlepiej taki "odstany". Ale do barszczu bym go nie dodawała. Niemcy mają inne smaki i tak jak Mleczko pisała, ocet jest im niezbędny do życia, jak tlen. 

Niemiec jak to Niemiec.Od razu z grubej rury . Woli się przytruć octanami, które w związku ze śladowymi ilościami metali w soku z buraczków-mogą się wytrącić . My lajcik- cytrynian najwyżej , bo tez sok z cytrynki najbardziej do zakwaszania barszczu pasuje- jeśli nie używa się kwasu buraczanego.
14 listopada 2019 14:47 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Niemiec jak to Niemiec.Od razu z grubej rury :-). Woli się przytruć octanami, które w związku ze śladowymi ilościami metali w soku z buraczków-mogą się wytrącić :smiech3:. My lajcik- cytrynian najwyżej :hihi:, bo tez sok z cytrynki najbardziej do zakwaszania barszczu pasuje- jeśli nie używa się kwasu buraczanego.

Ja od jakiegoś czasu to takiego barszczyku "śmieciowego" używam zakwaszonych buraków. Domowych ! Smak nieporównywalny. Warto się postarać. 
14 listopada 2019 14:49 / 2 osobom podoba się ten post
Mycha

Ja od jakiegoś czasu to takiego barszczyku "śmieciowego" używam zakwaszonych buraków. Domowych ! Smak nieporównywalny. Warto się postarać. 

Najlepszy !
14 listopada 2019 15:09 / 2 osobom podoba się ten post
Jejku, jak ja lubię czytać o jedzeniu...
No i oczywiście jeść 
A i gotować też lubię 
Właśnie pod wpływem dzisiejszych wpisów, wybrałam się z listą zakupów do sklepu 
Będę robić marmoladę z cebuli,taką wytrawną ,goździkami pachnącą, i bulionetkę domową. 
To rzeczy, przy których jest sporo bałaganu i potrzebują czasu. Korzystam więc z tego, że jeszcze sama jestem i ani ja nikomu, ani nikt mnie nie przeszkadza 
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies. Wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z polityką prywatności.