Koronawirus 2

19 kwietnia 2020 21:06 / 6 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Gospodarka od jutra rusza z kopyta. Rząd nas wspaniałomyślnie otworzy nam lasy. Pierwsi przedsiębiorcy już mają pewny zarobek. :smiech2:

Ci co mają pewny zarobek- pracują zdalnie czy na umowę o pracę . A to przedstawicielki firmy krzak z serii- A ja jestem proszę pana na zakręcie...
19 kwietnia 2020 21:16 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Z wiadomych względów tworzy się jedoimienne szpitale zakaźne , lub tworzy za wczasu zakażne oddziały . Tzw . brudne. Są specjalnie sale wydzielane dla chorych. Przeładowania ze względu własnie na zakażność się unika. Szpital szczecinski rowniez jest nieprzeładowany.Ci co lżej przechodzą chorobę są w domach.Miejsca są trzymane dla tych co mogą potrzebować hospitalizacji. Mało tego - tworzone są izolatoria. To u nas w Polsce- a wiadomo , że Niemiecka słuzba zdrowia jest chyba najlepiej w Europie przygotowana do epidemii i nigdy odkąd epidemia trwa- nie robila bokami.

Jak narazie wszystkie prowizoryczne zapasowe miejsca do La chorych z wirusem czekają . Rośnie też liczba uzdrowionych . 
Oczywiście też ten bezkontaktowy podział na czyste i brudne oddziay . 
Nawet już w DPS , trochę późno  działa . Pensjonariusze z kontaktami zewnętrznymi są izolowani od osiadłych . 
19 kwietnia 2020 21:18 / 5 osobom podoba się ten post
tina 100%

Ci co mają pewny zarobek- pracują zdalnie czy na umowę o pracę . A to przedstawicielki firmy krzak z serii- A ja jestem proszę pana na zakręcie...

Jeszcze w De oglądałam wywiad z panią najstarszej profesji , o spadających zarobkach , właśnie przestawiała się na pracę zdalna . Przed kamerą .
19 kwietnia 2020 21:25 / 6 osobom podoba się ten post
dorotee

Jak narazie wszystkie prowizoryczne zapasowe miejsca do La chorych z wirusem czekają . Rośnie też liczba uzdrowionych . 
Oczywiście też ten bezkontaktowy podział na czyste i brudne oddziay . 
Nawet już w DPS , trochę późno  działa . Pensjonariusze z kontaktami zewnętrznymi są izolowani od osiadłych . 

W zachodnipomorskim izolatoria mają byc dla tych, co czekają na testy. Może dla tych tez co lżej przechodzą. Wojewoda ma wysłać do Izby Pielęgniarek list z prośbą o zachęcanie pielęgniarek do pracy w tych izolatoriach lub na oddziałach zakaźnych. Przyznam się, że gdyby nie wyjazd do Szwajc- zatrudniłabym się. 
19 kwietnia 2020 21:26 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Jeszcze w De oglądałam wywiad z panią najstarszej profesji , o spadających zarobkach , właśnie przestawiała się na pracę zdalna . Przed kamerą .

Czyli dla chcącego nic trudnego 
19 kwietnia 2020 23:00 / 4 osobom podoba się ten post
Oglądałam na jutubue Phila Koniecznego, którego poleciła Gusia i napiszę, że obejrzałam z zainteresowaniem. Wyczerpująco wyjasnia wpływy  pandemii na gospodarkę. Podobalo mi się to, że nie twierdzi niczego na pewno i objaśniając jakies zagadnienie-korzysta ze źródeł, które prezentuje. Z podobnych-subiektywnych filtrow korzysta Witold Gadowski-oglądam jego komentarze tygodnia. Podobnie jak Phil Konieczny- nie poucza- po prostu szuka i próbuje objaśniać sobie i widzom. Na oczach dokonuje się ewolucja i rewizja przekonań w miarę zdobytej wiedzy o obecnej pandemii. Korzysta z wiarygodnych i fachowych źródel. Wplata ciekawe dygresje i poleca dobrą literaturę całkiem odbiegającą od tematu-najczęściej na koniec rozważań.
Ciekawe i z klasą. Polecam.
20 kwietnia 2020 00:34 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Oglądałam na jutubue Phila Koniecznego, którego poleciła Gusia i napiszę, że obejrzałam z zainteresowaniem. Wyczerpująco wyjasnia wpływy  pandemii na gospodarkę. Podobalo mi się to, że nie twierdzi niczego na pewno i objaśniając jakies zagadnienie-korzysta ze źródeł, które prezentuje. Z podobnych-subiektywnych filtrow korzysta Witold Gadowski-oglądam jego komentarze tygodnia. Podobnie jak Phil Konieczny- nie poucza- po prostu szuka i próbuje objaśniać sobie i widzom. Na oczach dokonuje się ewolucja i rewizja przekonań w miarę zdobytej wiedzy o obecnej pandemii. Korzysta z wiarygodnych i fachowych źródel. Wplata ciekawe dygresje i poleca dobrą literaturę całkiem odbiegającą od tematu-najczęściej na koniec rozważań.
Ciekawe i z klasą. Polecam.

Cieszę się, bo podobnie jak Ty obejrzałam z zainteresowaniem . Wcześniej nigdy nie słyszałam o tym Koniecznym, dopiero tutaj syn z synową mi polecili. Nie tak dawno dużo pisaliśmy na Forum o emeryturach. Wszystkim zainteresowanym polecam obejrzenie na Youtube właśnie Phila Koniecznego, bardzo rzeczowo a zarazem przystępnie dla każdego, wyjaśniającego jak wygląda teraz i jak będzie się przedstawiał w przyszłości system emerytalny. Naprawdę warto obejrzeć. Szczególnie polecam tym, którzy mają jeszcze czas i muszą jeszcze trochę popracować, zanim tę "wymarzoną " emeryturę otrzymają. 
20 kwietnia 2020 06:56 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Cieszę się, bo podobnie jak Ty obejrzałam z zainteresowaniem . Wcześniej nigdy nie słyszałam o tym Koniecznym, dopiero tutaj syn z synową mi polecili. Nie tak dawno dużo pisaliśmy na Forum o emeryturach. Wszystkim zainteresowanym polecam obejrzenie na Youtube właśnie Phila Koniecznego, bardzo rzeczowo a zarazem przystępnie dla każdego, wyjaśniającego jak wygląda teraz i jak będzie się przedstawiał w przyszłości system emerytalny. Naprawdę warto obejrzeć. Szczególnie polecam tym, którzy mają jeszcze czas i muszą jeszcze trochę popracować, zanim tę "wymarzoną " emeryturę otrzymają. 

Jak fizyka do tej emerytury. Patrząc co oni z nami robią to żyć się idechciewa. Widocznie ich cel taki jest. Upodlic i zniewolić człowieka tak zeby mu się odechciało żyć. 
20 kwietnia 2020 10:16 / 3 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Jak fizyka do tej emerytury. Patrząc co oni z nami robią to żyć się idechciewa. Widocznie ich cel taki jest. Upodlic i zniewolić człowieka tak zeby mu się odechciało żyć. 

Dusiu, nie wiem "jak fizyka do emerytury ". O emeryturze wspomniałam w odniesieniu do prelekcji (?)  Phila Koniecznego 
20 kwietnia 2020 10:25 / 3 osobom podoba się ten post
Się uśmiałem... 

... Spektakularny sukces rządu...

A zadałbym jeszcze jedno pytanie... 

Jak Pan/Pani ocenia postawę Andrzeja Dudy, który pomimo zamkniętych zakładów fryzjerskich i pralni ma ciągle tak samo obcięte włosy i czysty garnitur?

20 kwietnia 2020 10:33 / 5 osobom podoba się ten post
Luke

Się uśmiałem... 

... Spektakularny sukces rządu...:oklaski::bravo:

A zadałbym jeszcze jedno pytanie... 

Jak Pan/Pani ocenia postawę Andrzeja Dudy, który pomimo zamkniętych zakładów fryzjerskich i pralni ma ciągle tak samo obcięte włosy i czysty garnitur?

A jeden taki gościu w Lombardi wzbudził zainteresowanie policji że jest jakis takis piękny rowniotko wystrzyżony ogolony jak od żyletki fryzurka.... Policja poszła za nim....i wyniuchali ze wrócił prosto od fryzjerka jakiehos i dostał mandacik solidny.... Był zbyt piękny jak na czasy w koronie złocistej... 
20 kwietnia 2020 10:44 / 6 osobom podoba się ten post
Dusia1978

A mi się żyć "zachciewa".
Z większością tego, co piszesz się zgadzam, z niektórymi rzeczami nie. Ale z tym, że stan naszej gospodarki będzie katastrofalny, że będą ludzie mieć problemy- i psychiczne, i finansowe, po tym, co nam zafundowano- to w 100 procentach.
Ale nie biorę tego do głowy. Był czas, kiedy miałam ogromny dół- taki całościowy. Wszystko na czarno widziałam. Oglądałam to, co się działo w polityce. Było coraz gorzej ze mną.
Ratunkiem okazał się wyjazd do Niemiec, do pracy w hotelu. Tam- to był regularny mobbing i praca ogromnie wyczerpująca. Ale odkryłam, że jak nie mam siły ani czasu śledzić wiadomości, to czuję się lepiej. Poza tym, mimo, że ogromny kosztem, to jednak pieniądze były i zaczęlam z tej dziury wyłazić.
Zdecydowałam, że jeśli na coś nie mam wpływu- mam na myśli te gospodarczo- polityczne historie- to ograniczam do minimum czytanie, oglądanie na ten temat- dla swojego dobra psychicznego. I ogólnie wszystko małymi krokami- nie przejmuję się tym, co będzie nie wiadomo kiedy. Tu i teraz- powoli do przodu.
20 kwietnia 2020 10:44 / 3 osobom podoba się ten post
Mogliby przecież otworzyć zakłady fryzjerskie i kosmetyczne. Gdyby podali szybki termin ich otwarcia i ja, np. będąc  właścicielem zakładu fryzjerskiego, znającego swoje możliwości lokalowe , kilka dni przed oficjalnym otwarciem nakleiłbym na drzwiach informację o zapisach...tak, o zapisach i jednocześnie o orientacyjnej porze obsłużenia. Po to, żeby uniknąć długich i czasochłonnych kolejek przed zakładem. Po to, żeby rozładować te kolejki. Bo wyobrazić można sobie, co się może dziać po otwarciu salonów. A w salonie wszystko z zachowaniem procedur i warunków bezpieczeństwa, celem uniknięcia zarażeń.
20 kwietnia 2020 11:11 / 4 osobom podoba się ten post
Luke

Mogliby przecież otworzyć zakłady fryzjerskie i kosmetyczne. Gdyby podali szybki termin ich otwarcia i ja, np. będąc  właścicielem zakładu fryzjerskiego, znającego swoje możliwości lokalowe , kilka dni przed oficjalnym otwarciem nakleiłbym na drzwiach informację o zapisach...tak, o zapisach i jednocześnie o orientacyjnej porze obsłużenia. Po to, żeby uniknąć długich i czasochłonnych kolejek przed zakładem. Po to, żeby rozładować te kolejki. Bo wyobrazić można sobie, co się może dziać po otwarciu salonów. A w salonie wszystko z zachowaniem procedur i warunków bezpieczeństwa, celem uniknięcia zarażeń.

Ale piszesz o awaryjnej logistyce u fryzjera męskiego. U damskiego i tak byś nie wyrobił, bo kobiety nie tylko obcinają włosy ale i farbuja, robią balejaże ,ombre, odżywiają profesjonalnie a i zanim fryzjer dobierze fryzurę to trwa  I tylko kilka opcji wymieniłam. A to wiąże się z tym, że i przed epidemią do porządnego fryzjera trzeba się bylo umawiać z conajmniej kilkudniowym wyprzedzeniem, a nawet i miesięcznym i to na konkretną godzinę. Tak piszę , jakbyś chciał się w takie kłopoty wpędzić i damski salon fryzjerski otworzyć 
20 kwietnia 2020 11:12 / 3 osobom podoba się ten post
Taaa np do mojego fryca to trza 2 mce przed  się zapisywac