Koronawirus 2

20 kwietnia 2020 14:28 / 4 osobom podoba się ten post
Dusia1978

A ja mam włosy do ramion. Dziś dziecko moje stwierdziło, że mam pas startowy na głowie. :smiech2: Od uszy w dół blond reszta czarne ( odrosty). No jak otworzą fryzjera to chyba mnie czeka długi maraton. 

Duska a co to odroscikow nie robisz sama?  oj nie dobrze.. Trochę treningu i dałabyś radę sama na pewno. 
Ja koło swoich włosów samiusia robię tylko raz na jakissss czas do fryzjerka rifreszing i regeneracja czy tam inne pierdalansy... Wspieram polska gospodarke 

20 kwietnia 2020 14:44 / 3 osobom podoba się ten post
Clio

Duska a co to odroscikow nie robisz sama? :gwizdanie: oj nie dobrze.. Trochę treningu i dałabyś radę sama na pewno. 
Ja koło swoich włosów samiusia robię tylko raz na jakissss czas do fryzjerka rifreszing i regeneracja czy tam inne pierdalansy... Wspieram polska gospodarke:super: 

Nie po to pracuje po 3 miesiące że ym się wdonu szarpała i malowała sobie sama włosy. Po takim malowaniu włosy trzeba podciąć niestety nie umiem. Mam swoją ukochaną fryzjerkę i swoje ulubione numery kolorów blond. Na taki wydatek co 3-4 miesiące mnie jeszcze stać. 
20 kwietnia 2020 14:52 / 6 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Nie po to pracuje po 3 miesiące że ym się wdonu szarpała i malowała sobie sama włosy. Po takim malowaniu włosy trzeba podciąć niestety nie umiem. Mam swoją ukochaną fryzjerkę i swoje ulubione numery kolorów blond. Na taki wydatek co 3-4 miesiące mnie jeszcze stać. 

Tu nie o kasę sie rozchodzi... Sama przyjemność...
Numery to każdy swoje ma ja mam 12:11    ale sobie sama.. Z muzyczka, ciapka na głowie w podrygach zupa pyrka a czasem w drzwiach.... . Kurier  ale on  już przyzwyczajony i to kocham wiecznie gotowa bo nigdy nie wiesz ( ostatnio 2 kontakty nakręcił am Z Augsburga i Monachium muszę być na czujce ) III bardziej do twarzy mi w koronie
21 kwietnia 2020 09:58 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Nie słuchasz kobiet Luke...A w salonach fryzjerskich klientka to nasza pani :-) Nie ma czegoś takiego jak jedna , druga i następna i każdy dobry fryzjer o tym wie i wie , że nie wie wszystkiego, dlatego słucha i proponuje.
Byłam kiedyś u fryzjerki, która wiedziała najlepiej- oddawała mi pieniądze .
Logistyka ogólna nie istnieje, bo to narzędzie do ustalania konkretów -planowania. Ma coś z tego wynikać . 
Pewnie- rozplanować się da, ale na wiarę niczego brać nie należy :-) Może choć kawalącik biznesplanu plis :lol2:

oj, nie do końca się chyba zrozumieliśmy  , a co do biznesplanu, to chętnie podrzuciłbym Ci biznesplan na potrzeby prowadzenia lokalu gastronomicznego, który został zatwierdzony przez firmę c(k)onsultingową w ramach zakładania spółdzielni socjalnej (jako bystra dziewczyna, chyba wiesz, co to za twór). W 2012 roku chcieliśmy takową powołać do życia..żmudne procedury. Było nas potencjalnych pięciu współzałożycieli, jednak do jej powstania nie doszło ze względu formalnych...trzy osoby w tym czasie znalazły już pracę, więc nie można było jej założyć. W owym czasie żyłem tematem spółdzielni socjalnych...Ale teraz pracuję, gdzie pracuję i git 
21 kwietnia 2020 10:40 / 4 osobom podoba się ten post
Luke

oj, nie do końca się chyba zrozumieliśmy :-(:lol2: , a co do biznesplanu, to chętnie podrzuciłbym Ci biznesplan na potrzeby prowadzenia lokalu gastronomicznego, który został zatwierdzony przez firmę c(k)onsultingową w ramach zakładania spółdzielni socjalnej (jako bystra dziewczyna, chyba wiesz, co to za twór). W 2012 roku chcieliśmy takową powołać do życia..żmudne procedury. Było nas potencjalnych pięciu współzałożycieli, jednak do jej powstania nie doszło ze względu formalnych...trzy osoby w tym czasie znalazły już pracę, więc nie można było jej założyć. W owym czasie żyłem tematem spółdzielni socjalnych...Ale teraz pracuję, gdzie pracuję i git :-)

Nieszkodzi- zawsze trzeba jakąś strefę cienia zachować  Po co od razu odsłaniać karty 
Szkoda , że Wam nie wypaliło, ale jak już masz porządne rozeznanie, to może coś na przyszłość? Powiem Ci , że to dobrze, że są ludzie, którzy wychodza poza jakieś tam utarte ramy- a jesli do tego wiedzą jak i co mogą zrealizować to tylko trzymać kciuki.
Też "macałam " tu i tam , ale bardziej jako rekonesans, niż z rzeczywistej potrzeby. Jakieś parę miesięcy temu-podczas pomocy wyszukiwania synowi mieszkania do kupna- trafiłam na stary dworek. I tak dla żartu- posłałam link kumpeli, z komentarzem, że załozymy tam pensjonat kiedyś. I ją nakręciłam. Wstępny bliznesplan zaraz nam w głowach powstał  zaczelyśmy się zastanawiać skąd wziąc dodatkowy kapitał i napisałam meila do Funduszy Europejskich, opisując co i jak, bo było to wymagane Ot- czego się z nudów na szteli nie robi  Nie spodziewałam się odpowiedzi, a tu cyk-była odpowiedź od nich z zapytaniem o jaką kwotę byśmy chciały się starać i zaproszenie na szereg szkolen z Funduszami Europejskimi związanymi.
Na tym się rekonesans zakonczył, bo przecież nie będę się pchać do dysponowania czyimiś pieniędzmi nie wiedząc o tym nic, albo bardzo mało. Ale jeżeli ktoś jest rozeznany i chciałby mieć na start i w trakcie jakąś pomoc z tych funduszy- to jest taka mozliwość.
21 kwietnia 2020 10:54 / 7 osobom podoba się ten post
W Norwegii ludzie żyją prawie normalnie, koronawirus jest i nadal ma się dobrze, ale jakiś taki oswojony,nie ma paniki ,nie  ma wielu  zakazów, każdy  sam się o siebie troszczy i zabezpiecza. 
Dzisiaj wnuk pierwszy dzień, po miesięcznej przerwie, wrócił do przedszkola. Jestem pod wrażeniem  organizacji funkcjonowania tej placowki w czasie pandemi. Rodzice otrzymali na maila wskazówki, jak będzie wyglądał dzień przedszkolaka. Każdy rodzic ma wyznaczoną godzinę przyprowadzenia swojego dziecka, pierwsze wejście o 8:30. Mój dzisiaj poszedł na 9.
Rodzic wchodzi z dzieckiem do przedsionka ,myją i dezynfekują ręce, wychodzi  opiekun (ka) i odbiera przedszkolaka . Czas skrócony do 6 godzin,przedszkole czynne od 8:30 dic16:30. Dzieci  zabierają z domu własny lunch i wodę do picia, każdy ma przygotowany plastikowy box . Grupy 5-cio osobowe, plac zabaw podzielony, każda grupa ma swój rewir i zabawki. Dzieci otrzymały przygotowany przez opiekunów filmik jak mają się zachowywać-nie przytulać się na powitanie, nie trzymać za rączki ,prawie cały czas zabawa na powietrzu ,Panie i Panowie(u wnuka jest dwóch panów) przygotowali mnóstwo nowych zabaw zespołowych, ale "bezdotykowych",dużo wyjść do pobliskiego lasu. Może się sprawdzić, bo dzieciaki przejęte u czują się ważne i dorosłe. Cale szczęście, że  nie ma obowiązkowych maseczek,bo nie wyobrażam sobie dzieci biegających w upale z maseczką na buzi (w Polsce podobno obowiązkowe od 4 lat).
Rodzic dzwoni, że będzie po dziecko za ok10 min , i przedszkolak gotowy do wyjścia czeka z panią przed wejściem na  mamę czy tatę . 
Widać, że jak się chce, to można wszystko zorganizować  
21 kwietnia 2020 11:22 / 7 osobom podoba się ten post
Gusia29

W Norwegii ludzie żyją prawie normalnie, koronawirus jest i nadal ma się dobrze, ale jakiś taki oswojony,nie ma paniki ,nie  ma wielu  zakazów, każdy  sam się o siebie troszczy i zabezpiecza. 
Dzisiaj wnuk pierwszy dzień, po miesięcznej przerwie, wrócił do przedszkola. Jestem pod wrażeniem  organizacji funkcjonowania tej placowki w czasie pandemi. Rodzice otrzymali na maila wskazówki, jak będzie wyglądał dzień przedszkolaka. Każdy rodzic ma wyznaczoną godzinę przyprowadzenia swojego dziecka, pierwsze wejście o 8:30. Mój dzisiaj poszedł na 9.
Rodzic wchodzi z dzieckiem do przedsionka ,myją i dezynfekują ręce, wychodzi  opiekun (ka) i odbiera przedszkolaka . Czas skrócony do 6 godzin,przedszkole czynne od 8:30 dic16:30. Dzieci  zabierają z domu własny lunch i wodę do picia, każdy ma przygotowany plastikowy box . Grupy 5-cio osobowe, plac zabaw podzielony, każda grupa ma swój rewir i zabawki. Dzieci otrzymały przygotowany przez opiekunów filmik jak mają się zachowywać-nie przytulać się na powitanie, nie trzymać za rączki ,prawie cały czas zabawa na powietrzu ,Panie i Panowie(u wnuka jest dwóch panów) przygotowali mnóstwo nowych zabaw zespołowych, ale "bezdotykowych",dużo wyjść do pobliskiego lasu. Może się sprawdzić, bo dzieciaki przejęte u czują się ważne i dorosłe. Cale szczęście, że  nie ma obowiązkowych maseczek,bo nie wyobrażam sobie dzieci biegających w upale z maseczką na buzi (w Polsce podobno obowiązkowe od 4 lat).
Rodzic dzwoni, że będzie po dziecko za ok10 min , i przedszkolak gotowy do wyjścia czeka z panią przed wejściem na  mamę czy tatę . 

Gusiu w Polsce tak samo . Moja siostra pracuje w przedszkolu , już mają plan powrotu ..Małe grupy , zabawy w ogrodzie przyprzedszkolnym , wędrówki .  Godziny dostawy dzieci  też u nas można . 
21 kwietnia 2020 11:28 / 5 osobom podoba się ten post
dorotee

Gusiu w Polsce tak samo . Moja siostra pracuje w przedszkolu , już mają plan powrotu ..Małe grupy , zabawy w ogrodzie przyprzedszkolnym , wędrówki .  Godziny dostawy dzieci :chaplin: też u nas można . 

Świetnie! Wszystko od chęci i zaangażowania zależy. Wiem ,bo są  przedszkolaki w rodzinie (Gdańsk, Olsztyn),że nie wszystkim się chce  
21 kwietnia 2020 12:49 / 5 osobom podoba się ten post
Gusia29

Norwegia to zamożny kraj , rząd bez rozdźwięków i zdyscyplinowani obywatele. Nie dziwi mnie , że tak jest. Mają  coraz mniejszy dobowy przyrost zakażeń, a współczynnik poniżej 1. Na razie nie podają liczby wyzdrowien, ale pewnie zrobią to hurtowo i wszystkim opadnie szczęka. Radzą sobie świetnie.
21 kwietnia 2020 13:23 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Norwegia to zamożny kraj , rząd bez rozdźwięków i zdyscyplinowani obywatele. Nie dziwi mnie , że tak jest. Mają  coraz mniejszy dobowy przyrost zakażeń, a współczynnik poniżej 1. Na razie nie podają liczby wyzdrowien, ale pewnie zrobią to hurtowo i wszystkim opadnie szczęka. Radzą sobie świetnie.

Bo są mądrzy i wiedzą, że to jest šwirowirus. Nie nakręcają się jak nasi niedouczenia ministrowie. Tam nikt nie robi z ludzi idiotów . Podobnie jest w wielu krajach: Belgia, Niemcy, Szwecja i można by tak mnożyć. U nas daliśmy się zniewolić żeby można było nami sterować . I dlatego polska zawsze będzie w tyle Europy jedli chodzi o wzrost gospodarczy. Inni się podniosą my padniemy chyba że wcześniej wyjdą ludzie na ulice. 
21 kwietnia 2020 13:29 / 4 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Bo są mądrzy i wiedzą, że to jest šwirowirus. Nie nakręcają się jak nasi niedouczenia ministrowie. Tam nikt nie robi z ludzi idiotów . Podobnie jest w wielu krajach: Belgia, Niemcy, Szwecja i można by tak mnożyć. U nas daliśmy się zniewolić żeby można było nami sterować . I dlatego polska zawsze będzie w tyle Europy jedli chodzi o wzrost gospodarczy. Inni się podniosą my padniemy chyba że wcześniej wyjdą ludzie na ulice. 

Bo są zgrani-m.in dlatego.
21 kwietnia 2020 13:36 / 5 osobom podoba się ten post
tina 100%

To fakt, żyją z tym wirusem obok ,nie dali sie zdominować. Nie ma jedynie spotkań towarzyskich, wyjść do  kawiarni czy restauracji czy spędzania  wielu  godzin w centrach handlowych. Co  najśmieszniejsze, to w kawiarniach przesiadują ci potencjalnie najbardziej zagrożeni, czyli seniorzy 
To czego mi najbardziej brakuje, to spacerów nad Oslo Fiord i parku Viegelanda 
Ale nie pchamy się tam, gdzie inni nie zawsze dbają o bezpieczeństwo. 

21 kwietnia 2020 14:19 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Bo są zgrani-m.in dlatego.

Ameryka się budzi i przejrzała na oczy , że to fałszywa pandemia. . Tysiące ludzi na ulicach. Na YouTube jest cały materiał. Mam nadzieję, że kolejni będą Polacy czego im z serca życzę. Nie mogę dodać linku bo pisze że srajtka. 
21 kwietnia 2020 14:48 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

To fakt, żyją z tym wirusem obok ,nie dali sie zdominować. Nie ma jedynie spotkań towarzyskich, wyjść do  kawiarni czy restauracji czy spędzania  wielu  godzin w centrach handlowych. Co  najśmieszniejsze, to w kawiarniach przesiadują ci potencjalnie najbardziej zagrożeni, czyli seniorzy :-)
To czego mi najbardziej brakuje, to spacerów nad Oslo Fiord i parku Viegelanda :-(
Ale nie pchamy się tam, gdzie inni nie zawsze dbają o bezpieczeństwo. 

Norwedzy od początku podeszli poważnie do sprawy i zaczęli od testów. Tam jest zaplecze medyczne na wysokim poziomie to i laboratoria nie miały problemów. W związku z tym są w stanie zdiagnozowac jak największą ilość zakazonych i odizolowac. Stąd i prawdopodobienstwo spotkania chorej osoby na ulicach mniejsze. Fakt- wszędzie się znajdzie jakiś kamikadze , co ma reguły gdzies, ale myślę , że w Norwegii nie ma ich tak wielu. To podobny naród jak Szwedzi. Jesli są chorzy na grypę, to idą na zwolnienie, a nie zasmarkani do pracy, właśnie po to aby nie roznosci. Co do seniorów, to podobnie się zdarzało i w Polsce. Argumentem było to, że się już nażyli to i mogą się zarazić  Takie filozoficzne podejście.
21 kwietnia 2020 14:53 / 3 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Ameryka się budzi i przejrzała na oczy , że to fałszywa pandemia. . Tysiące ludzi na ulicach. Na YouTube jest cały materiał. Mam nadzieję, że kolejni będą Polacy czego im z serca życzę. Nie mogę dodać linku bo pisze że srajtka. 

Ameryka pobudkę już miała jakiś czas temu. Ale innego rodzaju. Trump zablokował loty z Europy oprócz tych z Wielkiej Brytanii. Nie wiem co on sobie myślał? Że mu stamtąd nie nalezie? Z testami było jeszcze gorzej niż w Polsce. Laboratoria naukowe proponowały mu, że będą testować za friko. Ale było już trochę póznawo. Na youtubie jest pełno materiału. Tylko aby wybierać te, które są oparte na solidnych źródłach, a nie na sensacjach, bo jutuber korzystając z okazji chce zebrać łapki i subskrybcje. Youtube za popularność płaci.