Co dzisiaj gotujesz na obiad? 16

11 grudnia 2020 13:28 / 5 osobom podoba się ten post
Wolf - śledź w śmietanie, ziemniaki w ubraniu,ogórek korniszon.
Ja- zupa. 

Nie mamy tu extra kuchni ani extra życzeń. 
Przy okazji zapytal czy mogę coś upiec na święta,  on tylko pyta ,jakieś zwykle ciasto.  Upiekę,  czemu nie , niech ma jakąś frajde. ?zwłaszcza że kase na zakupy mamy ?
11 grudnia 2020 15:09 / 4 osobom podoba się ten post
U nas , jak pewnie u większości z was śledzić + pellkartofelln.  A ja że jestem na notoryczny, bezwzględnej diecie to sałatka (robię sos na bazie musztardy francuskiej, miodu i przypraw) + buraczki, a wszystko posypane serem feta i dla kontrastu owocami, smasznego
11 grudnia 2020 18:42 / 5 osobom podoba się ten post
Evvex

Dzisiaj ''Himmel und Erde'' ale w wersji wege, czyli pyrki z gruszkami zapiekane pod serem pleśniowym.

Raz jeszcze Ciebie cytuję i dziękuję 
Dzięki Tobie miałyśmy z babcią super kolację. Poszłam nawet extra po bagietkę . Nie byłam pewna czy babci posmakują zapiekane kromki bagietki z gruszką i serem, to zrobiłam tylko kila, ona zje dwie, ja cztery, tak sobie pomyślałam. No i trza się było po równo podzielić . Jeszcze rukolę posypałam prażonymi orzechami włoskimi (trochę miodu na patelnię dodałam). Zniknęło wszystko migiem i trza było coś jeszcze dokombinować, bo obie byłyśmy niedojedzone 
No to gruszka w plasterki, ser w plasterki, bagietka-babcia z masłem a ja w dobrej oliwie sobie maczałam 
Nie miałam sera z niebieską pleśnią, ale miałam dobry Gèramont-cremig-wűrzig .
Evvex, taką elegancję-Francję to moja pedepcia miała ostatnio, tak powiedziała, kiedy kilkanaście lat temu była w Paryżu 
Kto by pomyślał, że my tu po parysku jadamy 
11 grudnia 2020 20:34 / 2 osobom podoba się ten post
Gusiu cieszę się i też skorzystam z twojego pomysłu, bo tosty robiłam ale z szynką i ananasem + ser na to razem zapieczony, a rukolę uwielbiam pod każdą postacią mniam. Jutro zakupię paczuszkę i będę cały łykend wsuwać
11 grudnia 2020 21:32 / 2 osobom podoba się ten post
Evvex

Gusiu cieszę się i też skorzystam z twojego pomysłu, bo tosty robiłam ale z szynką i ananasem + ser na to razem zapieczony, a rukolę uwielbiam pod każdą postacią mniam. Jutro zakupię paczuszkę i będę cały łykend wsuwać:-)

No to już wiem, co jutro na kolację-tosty hawajskie. I rukola 
13 grudnia 2020 10:38 / 4 osobom podoba się ten post
Dzisiaj to, co miałoby wczoraj, a nie było .
Dzisiaj miałam tylko odgrzać to,co zostanie . Mini gołąbki zawijane w liście sałaty rzymskiej. W sosie pomidorowym. Do tego ziemniaki,dla pdp,  albo ryż,bo znów za dużo mi się ugotowało. Na deser chyba jogurt,bo ok 14:30 jedziemy do babci syna na kawę i ciasto. I chce mi się i nie chce, bo to ok godziny jazdy w jedną stronę .
A gołąbeczki już w garnku czekają na ciąg dalszy 
13 grudnia 2020 11:04 / 5 osobom podoba się ten post
Dzisiaj pseudo kuchareczka robi krokiety z zalegających pieczarek. W koncu. Bo farsz nie mogl sie doczekac .
Ale bez panierki - raz ze na fit , dwa szybciej ?
A jednego owinę tą szynką cienką , bedzie tak jakby .....   luksusowo. ?

W sumie juz  gotowe. Tylko zawinąć i na patelnię.   

13 grudnia 2020 15:53 / 2 osobom podoba się ten post
Kamaa84

Dzisiaj pseudo kuchareczka robi krokiety z zalegających pieczarek. W koncu. Bo farsz nie mogl sie doczekac .
Ale bez panierki - raz ze na fit , dwa szybciej ?
A jednego owinę tą szynką cienką , bedzie tak jakby .....   luksusowo. ?

W sumie juz  gotowe. Tylko zawinąć i na patelnię.   

Czemu pseudo? Brzmi bardzo wyśmienicie, zwłaszcza ta owijka z szynki 
14 grudnia 2020 12:01 / 2 osobom podoba się ten post
Dzisiaj szybciutko: sos pieczarkowy z pyrkami i surówka z pora z jogurtem.
14 grudnia 2020 12:09
Zupa wielowarzywna, jak ostatnio... 
Trzeba to z zamrażarki pozjadać, kupują z Bofrosta, zamiast świeże jeść... Ale bynajmniej szybko.

Tu takie coś z ciekawostek, najbardziej to chyba tutaj pasuje to wstawić....
https://gotowanie.onet.pl/porady/co-ma-mniej-kalorii/5m778ck
14 grudnia 2020 12:48 / 1 osobie podoba się ten post
U mnie dzisiaj też na leniwca, za to z dwóch dań, plus jogurt na deser 
Reszta zupy marchewkowej, reszta warzywnego gulaszu, tylko ryż świeżo ugotowany. Ostatnio jak coś mi zostaje, to nie zamrażam, tylko gorące do słoików, stawiam do góry nogami i zamknięte. Kilka dni w lodówce może bez problemu poczekać,a szybciej niż rozmrażać i mam wrażenie że smaczniej, niż zamrożone. 
Łudziłam się wczoraj że gołąbki na dzisiaj zostaną, ale nie zostały 
14 grudnia 2020 13:50 / 2 osobom podoba się ten post
mariakoc

Czemu pseudo? Brzmi bardzo wyśmienicie, zwłaszcza ta owijka z szynki :-)

1) nie znam przepisów,a nic nie pamiętam
2) nie próbuje,czyli wsio na oko ?
3) nie mam wyobraźni kulinarnej ani żadnej ?
4) bazuje tylko na dwóch ulubionych smakach slodki-slony 
5) nie lubię zapachów z kuchni 
6) nie umiem robic zakupów produktowych bo to za duzy chaos 

Ale ! Oglądam Kuchenne Rewolucje i Master Chef ? ? ?
15 grudnia 2020 12:21 / 3 osobom podoba się ten post
Also, heute: zupka śmieciówka bez padliny. Kluseczki leniwe wskoczyły do miseczki i utaplały się w masełku i przypudruje im noski cynamonowym pudrem. Ciasto czekoladowe na powidłach śliwkowych, żeby nie wiem co musi wystarczyć do soboty.
15 grudnia 2020 13:56 / 4 osobom podoba się ten post
U mnie dzisiaj też nic szczególnego. 
Szybko i prosto-małe ziemniaczki w całości, małe kiełbaski z patelni i jarzynka z kalarepki 
15 grudnia 2020 16:44 / 3 osobom podoba się ten post

Brokuly,ryz,kurczak z sosikiem+przywiezione winko białe smak w domciu: bezcenny