No popatrz, znam te buraczki i lubię a nie wiedziałam że one szwedzkie:-). Lubię połączenie miodu z octem balsamicznym,a z burakami dla mnie :mniam: . Jak dodaję buraki do sałaty to koniecznie sos, taki gęsty, słodki od miodu i kwaskowaty od octu
Przepis od sąsiadki, taką nazwę podała i taką przekazuję Szwedzkie, bo zalewa to tzw słodko-kwaśny ocet szwedzki, ale w sąsiadkowym przepisie buraczkow się nie kroi, ale wybiera malutkie w całości do marynaty. Smakują naprawdę lepiej .
Jeżeli chodzi o sałatowy dresing, to w DE zostałam wtajemniczona w receptę sosu ze świezych truskawek, musztardy i miodu właśnie .
27 września 2022 19:36 / 3 osobom podoba się ten post
Dzisiaj obiadu nie było. Ale zaraz późna kolacja w małym (4) babskim gronie.
No i co,że może coś innego bym upitrasiła, kiedy one ciągle tylko zrób tę swoją jakąś tartę czy coś. No to jest, za każdym razem z czymś innym. Dzisiaj z gruszką i camembertem. Już spróbowałam żeby zobaczyć czy zjadliwa. Zobaczyłam i powiem że nawet bardzo?. Jeszcze tylko sałatę z burakami i fetą polać sosem,posypać orzechami a w tym czasie figi błękitnym lazurem nadziane w piekarniku się podpieką. Oj,jak ja lubię takie figi, najbardziej z camembertem, ale "wyszedł " do tarty i inny trzeba było wziąć.
28 września 2022 07:29 / 3 osobom podoba się ten post
Ostatni mój obiad, bo jutro córka pdp coś ugotuje. Takiego lenia złapałem, że zrobiłem przegląd warzyw w lodówce i wieczorem ugotowałem na dziś jarzynową. Dodam curry i gut. Miks, niestety, bo babcia wyrzuca protezki i tylko w tej postaci coś zje. A mi miks nie przeszkadza .
30 września 2022 16:33 / 2 osobom podoba się ten post
Obiad już zjedzony to nie napisze co ugotuje .Zjadłam i zapomniałam wiem tylko, że potrzebny był nusz widelec .Na deser upiekłam sernik całą blachę .Może do jutra wystoi .Sąsiadka mówi, że smaczny .Taki z wiórkami kokosowymi .
01 października 2022 07:34 / 2 osobom podoba się ten post
A ja dzisiaj nie gotuje ,bo wnuczka robi obiad .To stara kucharka gotuje i piecze od 9 roku życia .Rodzice w pracy a ona po szkole sama gotowała .Sama byłam zaskoczona jak w przerwie między wyjazdami słyszałam jak tłucze kotlety a dorosłych w domu nie było .Bardzo zdolna,ale trochę arogancka, a może tylko ja tak to odbieram .W szkole jest na drugim miejscu ( jakiś nicpoń ja wyprzedził o 1 pkt.) Chodzi tez do szkoły muzycznej i to z powodzeniem . Aha, malować się zaczęła .
A ja dzisiaj nie gotuje ,bo wnuczka robi obiad .To stara kucharka gotuje i piecze od 9 roku życia .Rodzice w pracy a ona po szkole sama gotowała .Sama byłam zaskoczona jak w przerwie między wyjazdami słyszałam jak tłucze kotlety a dorosłych w domu nie było .Bardzo zdolna,ale trochę arogancka, a może tylko ja tak to odbieram .W szkole jest na drugim miejscu ( jakiś nicpoń :-) ja wyprzedził o 1 pkt.) Chodzi tez do szkoły muzycznej i to z powodzeniem . Aha, malować się zaczęła .:-):-):-)
Chwal ja warto mimo ciętego języka. Moja też dziś rozpoczyna UMCS na 2 kierunkach anglistyka i germanistyka. Pracuje w sklepie , udziela korków i prawko jeszcze zaczęła i ha się jej pytam kiedy się w tyłek podrapie. i też ma cięty język ale po kim ? No chyba nie po mnie .
01 października 2022 10:17 / 2 osobom podoba się ten post
Dziś kuchnia serwuje w domku na wsi. Żeberka w keczupie z cebulką, kluski śląskie i surówką z kapusty. Na deser lodu, ciasto i śledzie do wódeczki. Jutro odpust parafialny u teściów więc strajk i nie gotuje idę na gotowe.
Dziś kuchnia serwuje :-) w domku na wsi. :smiech3: Żeberka w keczupie z cebulką, kluski śląskie i surówką z kapusty. :gotuje: Na deser lodu, ciasto i śledzie :oklaski1:do wódeczki. :smiech2:Jutro odpust parafialny u teściów więc strajk i nie gotuje idę na gotowe. :bravo:
My też
Tyle tylko,że najpierw podsmażone, a potem przykryte kiszoną i tak duszone. Trochę ziemniaczków do środka i taki jednogarnkowy obiad.
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnego działania witryny (cookies niezbędne) oraz tworzenia usług i ofert dostosowanych do Twoich potrzeb (cookies opcjonalne – możesz na nie wyrazić zgodę). Klikając w ustawienia dowiesz się więcej lub zmienisz preferencje urządzenia, z którego korzystasz. Szczegółowe informacje znajdziesz również w naszej polityce prywatności.
Pliki cookies w Opiekunki24.pl
Dostosuj zachowanie naszej strony do własnych preferencji
Wymagane
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Reklama
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Personalizacja
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Analityka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.