Co dzisiaj gotujesz na obiad? 19

29 marca 2023 15:58 / 3 osobom podoba się ten post
Luke

Też dzisiaj trochę zmodyfikowałem pomidorówkę, dodałem suszone pomidorki z zalewy, nawet chińską przyprawę Wok, taki miszung przyprawowy, haha, a potem kilka klopsików w talarki pokrojone. Oczywiście koncentrat i passatę oraz trochę kwaśnej śmietany. Moim zdaniem ok, jeszcze tylko podgotuję po 17. A babcia o 17 chciałaby, zanim zupę zje, miseczkę risotto wczorajszego, haha, bo widziała, jak przed 13 jadłem. Uważam, że obiadokolacja na 18 to późno. Zwłaszcza, gdy wszyscy są w domu. Inaczej gdy się długo pracuje, do godzin popołudniowych. 

Dla mnie w ogóle jedzenie po 17 to zgroza. Ja kończę obiad około 13 około 15-16 jakiś jogurt lub owoc i na tym kończę dzień. A jeszcze jakbym jadła coś ciężkiego na wieczór to zapomnij człowieku o spaniu. 
29 marca 2023 16:11 / 3 osobom podoba się ten post
Luke

Też dzisiaj trochę zmodyfikowałem pomidorówkę, dodałem suszone pomidorki z zalewy, nawet chińską przyprawę Wok, taki miszung przyprawowy, haha, a potem kilka klopsików w talarki pokrojone. Oczywiście koncentrat i passatę oraz trochę kwaśnej śmietany. Moim zdaniem ok, jeszcze tylko podgotuję po 17. A babcia o 17 chciałaby, zanim zupę zje, miseczkę risotto wczorajszego, haha, bo widziała, jak przed 13 jadłem. Uważam, że obiadokolacja na 18 to późno. Zwłaszcza, gdy wszyscy są w domu. Inaczej gdy się długo pracuje, do godzin popołudniowych. 

Jesuuuu jak ja lubię czytać Twoje gotowanie 
Kreatywność jak u Pani Magdy .....

29 marca 2023 16:17 / 4 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Dla mnie w ogóle jedzenie po 17 to zgroza. Ja kończę obiad około 13 około 15-16 jakiś jogurt lub owoc i na tym kończę dzień. A jeszcze jakbym jadła coś ciężkiego na wieczór to zapomnij człowieku o spaniu. 

A ja lubię sobie zrobić kromala nawet o 22 giej .  Nie usnę, bo ciągle kromkę chleba widzę 
29 marca 2023 17:04 / 4 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Każdy ma inne przyzwyczajenia,podopieczni Luke pewnie całe życie tak jedli. Wiem,że zdrowo jest jeść najpóźniej o 18tej,ale ja lubię długo siedzieć,więc głodnieję zanim pójdę do łóżka. Czy to 22 czy 23, muszę sobie jakąś kanapkę zrobić czy coś ,głodna nie zasnę?. A jak mam lenia wielkiego,to choćby jakieś herbatniki(całą paczkę) i mleko czy kakałko i wtedy mogę iść spać.
29 marca 2023 17:32 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Każdy ma inne przyzwyczajenia,podopieczni Luke pewnie całe życie tak jedli. Wiem,że zdrowo jest jeść najpóźniej o 18tej,ale ja lubię długo siedzieć,więc głodnieję zanim pójdę do łóżka. Czy to 22 czy 23, muszę sobie jakąś kanapkę zrobić czy coś ,głodna nie zasnę?. A jak mam lenia wielkiego,to choćby jakieś herbatniki(całą paczkę:lol1:) i mleko czy kakałko i wtedy mogę iść spać.

Gusia trzym  się 

Właśnie zjadłam 4 małe ziemniaczki w mundurkach  ze  śledzikiem w oleju . Czuje się bardzo dobrze  
29 marca 2023 20:18 / 3 osobom podoba się ten post
Na obiadokolację pierogi z truskawkami jedliśmy i ze smietaną. Choć wolę np. z mięsem czy ruskie, to też zjadłam, zyję. Co się będę uprzedzać 
29 marca 2023 20:23 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Pewnie są te klopsiki sojowe z tego granulatu. Też bym nie zjadła. Dla mnie te sojowe sznycle,klopsy czy inne w postaci płatków,granulatów itd ,są jak trociny,od razu niedobrze mi się robi. Nie wiem jak te drugie coś się nazywa,z czego wege kiełbaski np są robione,ale bywają naprawdę smaczne. Ja ogólnie za soją nie przepadam,uwielbiam za to soczewicę każdą,cieciorkę i wszystkie inne strączki. Dlatego tutaj bazuję na strąkach,kaszach i warzywach. Sojowe gotowce jedzą moje dziewczyny jak ja mam wolne :lol1:

Toż asortymentem z tego sojowego atelier można sobie tylko pięty wyszorować  Ale już z soja w normalnej postaci jest bardzo smaczna. Tylko, że trzeba uważac bo zawiera fitoestrogeny. Niby w tak małej ilości, że nie powinny wywoływac jakichs skutków , ale są osoby co twierdzą inaczej. Kobieta jak zje to pół biedy, gorzej jak mężczyzna :)
Odjechałam od tematu, a chciałam Ciebie poprosić o przepis na klopsiki jaglane. 
29 marca 2023 23:35 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Toż asortymentem z tego sojowego atelier można sobie tylko pięty wyszorować :-) Ale już z soja w normalnej postaci jest bardzo smaczna. Tylko, że trzeba uważac bo zawiera fitoestrogeny. Niby w tak małej ilości, że nie powinny wywoływac jakichs skutków , ale są osoby co twierdzą inaczej. Kobieta jak zje to pół biedy, gorzej jak mężczyzna :)
Odjechałam od tematu, a chciałam Ciebie poprosić o przepis na klopsiki jaglane. 

Tak jak pisałam,soja to nie mój dinks,nawet mleko sojowe mi nie smakuje,wolę owsiane lub migdałowe.
Przepis może jutro podam bo dzisiaj już mi się nie chce. Uprzedzam,że to nie będzie jakiś konkretny,z gramaturą itd ,raczej taki na oko ?albo na wyczucie. Robię różne wariacje,wszystkie naprawdę smaczne,może dlatego,że ja lubię jaglankę.
30 marca 2023 06:10 / 5 osobom podoba się ten post
Na życzenie PDP dziś  kuchnia  serwuje udka z kurczaka/ pałki/.Ostatnio  bardzo im podeszły..Marynuje w musztardowo= miodowej glazurze od wczoraj.Ziemniaczki tłuczone, sos,sałata.
30 marca 2023 06:16 / 5 osobom podoba się ten post
Pierogi ruskie lepię dziś i kilka krokietów zrobię.  będzie i na jutro. 

Na sobotę szykuje roladki z karkówki kluski śląskie i buraczki na ciepło . Moje kochanie ❤️ wraca to i mięsko musi byc. Dla mnie nie koniecznie. 
Smacznego. 
30 marca 2023 09:44 / 3 osobom podoba się ten post
30 marca 2023 09:45 / 4 osobom podoba się ten post
Dlatego dziś ja zadecydowałam: sznycel, kolorowe puree, sałata lodowa z rzodkiewka 
30 marca 2023 10:24 / 4 osobom podoba się ten post
Na razie zrobiłem szpinak. A potem chcę zrobić Leberkäse z jajkiem sadzonym i z ziemniakami
30 marca 2023 11:10 / 3 osobom podoba się ten post
A ja tylko rosołek z kluskami z kaszy manny 
Zjem i pójdę spać 
W dodatku drzwi na taras otworze  na  oscierz , może mnie ukradną .
To by se klopotu  narobili .
A te kluski są najlepsze na świecie .
30 marca 2023 11:15 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Tak jak pisałam,soja to nie mój dinks,nawet mleko sojowe mi nie smakuje,wolę owsiane lub migdałowe.
Przepis może jutro podam bo dzisiaj już mi się nie chce. Uprzedzam,że to nie będzie jakiś konkretny,z gramaturą itd :oczko:,raczej taki na oko ?albo na wyczucie:-). Robię różne wariacje,wszystkie naprawdę smaczne,może dlatego,że ja lubię jaglankę.

Też nie znoszę  soi  A jaglaną i kuskus uwielbiam 
Jagla jadłam w dzieciństwie z mlekiem i kukurydziana też ale u sąsiadki  Ona pochodziła z  Rumunii tam się dokarmiałam . To były czasy z mamałyga za pan brat