Co dzisiaj gotujesz na obiad? 19

01 kwietnia 2023 13:31 / 4 osobom podoba się ten post
Sos pieczarkowy robiony w ," cwaniaku " .Już spróbowałam jest pyszny 
Ten robót to dla nie potrafiących gotować , tylko czytać muszą . Wkładasz wszystko zgodnie z komunikatem i szafa gra .
 
Mięsko piecze się dla mięsożerców .Szkoda, że nie mogę poczęstować na poparcie moich słów 
:
01 kwietnia 2023 16:27 / 5 osobom podoba się ten post
Upiekłam babkę piaskowa- cytrynowa wychodziła mi trochę za sucha 
Dzisiaj dodałam śmietany 30 % i jest ok 
Coś robiłam nie tak ,? Zgodnie z przepisem na cwaniaku  
 
01 kwietnia 2023 20:13 / 4 osobom podoba się ten post
Dziś mieliśmy polskie mielone, ziemniaczki tłuczone i mizerie
02 kwietnia 2023 09:14 / 3 osobom podoba się ten post
Rosół z elementami kurczaka i kaczki z domowym makaronem. 
 
Jutro ten karpik ( chyba że coś jeszcze się złapie) w śmietanie. 
02 kwietnia 2023 09:35 / 4 osobom podoba się ten post
Sobie i Bodo schabowego, a babci nie wiem. Muszę się jej spytać, bo nie przepada za mięsem. Może rybkę. Do tego... właśnie... Spytam się Bodo, co do mięska. Bo też za ziemniakami nie przepada Sałatkę z chęcią jedzą. Potem uściślę, co i jak 
02 kwietnia 2023 09:47 / 4 osobom podoba się ten post
U mnie rosół na wołowinie, esencjonalny z dużą ilością warzyw, domowy makaron. Zrazy zawijane , czerwona kapusta, ziemniaki 
02 kwietnia 2023 09:50 / 4 osobom podoba się ten post
Luke

Sobie i Bodo schabowego, a babci nie wiem. Muszę się jej spytać, bo nie przepada za mięsem. Może rybkę. Do tego... właśnie... Spytam się Bodo, co do mięska. Bo też za ziemniakami nie przepada:smiech3: Sałatkę z chęcią jedzą. Potem uściślę, co i jak 

Luke ja też nie przepadam za węglowodanami. Nie jem ich dużo, ziemniaków też nie. Organizm sam podpowiada co mu odpowiada :) Ja się lepiej czuję jak jem mniej potraw mącznych, chleba czy ziemniaków własnie. Może w pewnym stopniu jakaś antyglutenowa jestem. Nie badałam się, bo mi to specjalnie nie dokucza, ale możliwe że tak jest :) 
02 kwietnia 2023 09:53 / 3 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Rosół z elementami kurczaka i kaczki z domowym makaronem. :mniam:
 
Jutro ten karpik ( chyba że coś jeszcze się złapie) w śmietanie. :gotuje::mniam:

Dusiu wrzuć przepis na tego karpika w śmietanie. Taki swój :)Widząc kiedyś twoje fotki z gotowania, wiem, że nie ma lipy :)
02 kwietnia 2023 11:21 / 5 osobom podoba się ten post
Dzisiaj nie gotuję,umówiłam się z przyjaciółką,zjemy coś gdzieś
Wczoraj wieczorem poszłam do Lidla na zakupy bo lodówka pusta. I przeżyłam pierwszy szok,zderzyłam  się z tym,o czym pisała któregoś dnia Mleczko. "Nic" nie kupiłam,zakupy przyniosłam w jednej siatce + w jednej ręce żółte tulipany a w drugiej siatka pomarańczy na sok. A rachunek? 168 zł!!! Szok . Jak żyć,panie prezydencie ?
02 kwietnia 2023 11:40 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dzisiaj nie gotuję,umówiłam się z przyjaciółką,zjemy coś gdzieś:-)
Wczoraj wieczorem poszłam do Lidla na zakupy bo lodówka pusta. I przeżyłam pierwszy szok,zderzyłam  się z tym,o czym pisała któregoś dnia Mleczko. "Nic" nie kupiłam,zakupy przyniosłam w jednej siatce + w jednej ręce żółte tulipany a w drugiej siatka pomarańczy na sok. A rachunek? 168 zł!!! Szok :zaskoczenie1:. Jak żyć,panie prezydencie ?:-(

 Przecież już mielą insekty..
02 kwietnia 2023 11:42 / 4 osobom podoba się ten post
Kluski, kapusta czerwona(dla dziadka filet z  kaczki), a dla mnie brokuły z wody. Jeszcze po porcji zupy grzybowej co zamrożona była 
02 kwietnia 2023 13:15 / 5 osobom podoba się ten post
tina 100%

Dusiu wrzuć przepis na tego karpika w śmietanie. Taki swój :)Widząc kiedyś twoje fotki z gotowania, wiem, że nie ma lipy :)

Dzwonki karpia smażę wpierw tylko opanietowabe w samej mące. Żadnych eksperyntow. 
 
Później olej wymieniam. Na oleju smażę sporą ilość 3-4 sztuki cebuli w piórka kroje i smażę do miękkości . Później dodaje śmietanki sporo tej 30% ??? ?lub pół na pół 30% i 18% tylko takiej co to można zagotować. Podstawowe przyprawy sól pieprz i odrobiną papryki ostrej. Zagotuje się wkładam spowrotem usmażonego karpia polewając go niezdrowym sosem ze śmietany  i trochę poddasze . Na koniec dużo pietruszki natki. 
 
Ps. Lub przekładam sos plus karpia do naczynia żaroodpornego i zapiekan około 15 minut. 
 
Nam najlepiej smakuje z pieczywem bo on jest taki syty że nic do niego nie trzeba przynajmniej dla mnie. Jak robię dla gości to frytki i jakąś sałata z winegret. 
 
Prosto ale my go bardzo lubimy a już jak jest sum to dopiero poezja białe mięsko bez ości bo jednak karp to takie " dłubanie". 
 
02 kwietnia 2023 13:18 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dzisiaj nie gotuję,umówiłam się z przyjaciółką,zjemy coś gdzieś:-)
Wczoraj wieczorem poszłam do Lidla na zakupy bo lodówka pusta. I przeżyłam pierwszy szok,zderzyłam  się z tym,o czym pisała któregoś dnia Mleczko. "Nic" nie kupiłam,zakupy przyniosłam w jednej siatce + w jednej ręce żółte tulipany a w drugiej siatka pomarańczy na sok. A rachunek? 168 zł!!! Szok :zaskoczenie1:. Jak żyć,panie prezydencie ?:-(

Ale zobacz czym starsza jesteś tym silniejsza bo torbę z zakupami za 200 złotych w jednej ręce dźwigasz . 
02 kwietnia 2023 13:54 / 3 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Dzwonki karpia smażę wpierw tylko opanietowabe w samej mące. Żadnych eksperyntow. 
 
Później olej wymieniam. Na oleju smażę sporą ilość 3-4 sztuki cebuli w piórka kroje i smażę do miękkości . Później dodaje śmietanki sporo tej 30% ??? ?lub pół na pół 30% i 18% tylko takiej co to można zagotować. Podstawowe przyprawy sól pieprz i odrobiną papryki ostrej. Zagotuje się wkładam spowrotem usmażonego karpia polewając go niezdrowym sosem ze śmietany :smiech3: i trochę poddasze . Na koniec dużo pietruszki natki. 
 
Ps. Lub przekładam sos plus karpia do naczynia żaroodpornego i zapiekan około 15 minut. 
 
Nam najlepiej smakuje z pieczywem bo on jest taki syty że nic do niego nie trzeba przynajmniej dla mnie. Jak robię dla gości to frytki i jakąś sałata z winegret. 
 
Prosto ale my go bardzo lubimy a już jak jest sum to dopiero poezja białe mięsko bez ości bo jednak karp to takie " dłubanie". :smiech3:
 

Dusiu, przecież np. wołowy stek przyrządza się bardzo prosto. Klarowane masło do smażenia, przyprawy, ale ten jeden warunek-produkt musi być dobry i dostawca rzetelny. W przeciwnym razie własnie się nadłubiesz, środki pomocowe osiągają pułap nieopłacalny, roboty huk, a dodatkowo przy próbie reklamacji czy kontaktu....cisza....
02 kwietnia 2023 14:42 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Dusiu, przecież np. wołowy stek przyrządza się bardzo prosto. Klarowane masło do smażenia, przyprawy, ale ten jeden warunek-produkt musi być dobry i dostawca rzetelny. W przeciwnym razie własnie się nadłubiesz, środki pomocowe osiągają pułap nieopłacalny, roboty huk, a dodatkowo przy próbie reklamacji czy kontaktu....cisza....

Mi chodziło , że jak się je karpia to taka dlubanina bo ości sporo i trzeba się postarać zanim coś zjesz a u suma jest w sumie tylko " białe" mięsko