Co dzisiaj gotujesz na obiad? 19

30 marca 2023 11:21 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Tak jak pisałam,soja to nie mój dinks,nawet mleko sojowe mi nie smakuje,wolę owsiane lub migdałowe.
Przepis może jutro podam bo dzisiaj już mi się nie chce. Uprzedzam,że to nie będzie jakiś konkretny,z gramaturą itd :oczko:,raczej taki na oko ?albo na wyczucie:-). Robię różne wariacje,wszystkie naprawdę smaczne,może dlatego,że ja lubię jaglankę.

Nie , no co Ty:) Gramatury i tym podobnych wymagam tylko w przypadku produktów niezjadliwych, najlepiej w gotowym pliku do zaimportowania, którego umiejetność zrobienia powinna być znana kazdemu byłemu czy obecnemu uzytkownikowi Excela. Troche jest przy tym siedzenia, ale niestety 
Tak , że tak. Czekam na przepis. Sama gotuję na oko :) 
A mleka owsianego spróbowałam i polubiłam je dzięki Tobie Gusiu 
Czekając na ofertę w stołówce od razu przywitam się :)
Dzień dobry wszystkim :) 
30 marca 2023 11:27 / 3 osobom podoba się ten post
Dzisiaj gotuje się właśnie zupa krem z marchewki. Wrzucimy sobie do niej dinkel backerbsen. Będzie też sałata na start i naleśniki z Olde Englisch Marmalade na deser ? To ulubiony dżem mojej podopiecznej. Była kiedyś w Angli pół roku i od tamtego czasu innych marmlejów nie uznaje. To była nauczycielka angielskiego,więc trochę na Brytyjkę się robi 
30 marca 2023 11:50 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dzisiaj gotuje się właśnie zupa krem z marchewki. Wrzucimy sobie do niej dinkel backerbsen:-). Będzie też sałata na start i naleśniki z Olde Englisch Marmalade na deser ? To ulubiony dżem mojej podopiecznej. Była kiedyś w Angli pół roku i od tamtego czasu innych marmlejów nie uznaje. To była nauczycielka angielskiego,więc trochę na Brytyjkę się robi :lol1:

Tz.z czego ta marmoladka?
30 marca 2023 12:03 / 2 osobom podoba się ten post
Damessa

Z pomaranczki :) Jedna z moich pdp jadła marmoladki, tę też- do paciajki z kaszki manny. Ale ona już ziąbków nie miała :)
30 marca 2023 12:12 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Z pomaranczki :) Jedna z moich pdp jadła marmoladki, tę też- do paciajki z kaszki manny. Ale ona już ziąbków nie miała :)

Aaaa,to już wiem która 
30 marca 2023 13:12 / 3 osobom podoba się ten post
Damessa

Aaaa,to już wiem która :super:

Tam to było życie na krawędzi :) Mielone rózniste łącznie z łososiowymi klopsikami w kremowej zupie z kalafiora , drobno tarte buraczki z masłem, ziemniaki nie tylko tłuczone ale i puree  . Po zjeżdzie do domu nawet nie czekałam aż się mięso dobrze dopiecze czy dogotuje :) 
Mogłam sobie osobno gotowac, ale nie zawsze mi się chciało .
To było fajne miejsce , milo wspominam tę temperamentną rodzinkę. Niestety przy koncu pracy nie było zbyt wesoło . Jeden z synów pdp zachorował na glejaka. Niedługo potem pdp zmarła . Jej syn też juz niezyje. 
30 marca 2023 13:55 / 2 osobom podoba się ten post
Damessa

Z pomarańczy. Z dużymi,pysznymi paskami skórki pomarańczowej.
30 marca 2023 14:05 / 4 osobom podoba się ten post
Damessa

Aaaa,to już wiem która :super:

Dzisiaj,smarując naleśniki tą marmoladą,przyszło mi do głowy,żeby może jakiegoś mazurka ukręcić na święta. Podgrzać tę marmoladę i gorącą pokryć jego wierzch zamiast jakiegoś innego mazidła. Myślę,że mogłoby dobrze smakować. Obiad spóźniony o godzinę ze względu na wizytę Pedepci u dentysty. Talerze znów wylizane,tzn wyskrobane do czysta. Sama miałam ochotę talerz po zupie wylizać,tak mi smakowała . Babcia mogła jeść ,bo dentysta zrobił tylko przegląd,zdjęcie i jeden ząb do usunięcia,ale to już u chirurga szczękowego. Szkoda, bo dokuczać jej zaczął już w czasie mojego pierwszego pobytu tutaj,ale ona panicznie boi się dentysty. Aż dziw,że ma prawie cały komplet własnych zębów,tylko dwa implanty. Szczęściara.
31 marca 2023 07:58 / 5 osobom podoba się ten post
U mnie pierogi ruskie okraszone cebulką i do tego kefir . 

Cały tydzień nie ruszę jajka ani żadnych wędlin , które i tak spożywam w szczątkowych ilościach .

A do stołu wielkanocnego usiądę z wilczym apetytem . Zjem  żurek śląski ( lepszy niż biały barszcz, bo na mące żytniej ,) z  białą kiełbasa . Plasterek szynki wcisne żeby nie było i pocałuje kogoś pod jemiołą.
Wylewna toj a nie jestem nawet w święta 

31 marca 2023 08:59 / 3 osobom podoba się ten post
W planach miałam gotowanie ,w wielkim garnku,wege zupy meksykańskiej,żeby jutro też dziewczyny bez stresu,na spokojnie,mogły przywitać nową opiekunkę. Zostało mi jednak po wczorajszej marchewkowej,3/4 puszki mleka kokosowego. Będzie więc ,też w dużym garnku,zupa z czerwonej soczewicy,z passatą i tym właśnie mlekiem. Sałata,jogurt a moje towarzyszki przy stole,wrzucą sobie pewnie jakieś kiełbaski do zupy
31 marca 2023 09:17 / 3 osobom podoba się ten post
Dziś duże muszle makaronu ze szpinakiem i małymi krewetkami(jednak średnimi, z Bofrost) i resztę sałaty lodowej zużyje.Po południu zakupy swiezyzny muszę zrobic
31 marca 2023 10:18 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

W planach miałam gotowanie ,w wielkim garnku,wege zupy meksykańskiej,żeby jutro też dziewczyny bez stresu,na spokojnie,mogły przywitać nową opiekunkę. Zostało mi jednak po wczorajszej marchewkowej,3/4 puszki mleka kokosowego. Będzie więc ,też w dużym garnku,zupa z czerwonej soczewicy,z passatą i tym właśnie mlekiem. Sałata,jogurt a moje towarzyszki przy stole,wrzucą sobie pewnie jakieś kiełbaski do zupy

U nas mleczko kokosowe bardzo podrożało
 A co nie podrożało ? Nie wiem aha chyba oddychanie 

Lubię używać w kuchni mleczka a szkoda że takie drogie . Są też tańsze ale nie kupuje , bo smak nie ten . 
31 marca 2023 11:00 / 5 osobom podoba się ten post
Rybka i frytki
31 marca 2023 12:31 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

U nas mleczko kokosowe bardzo podrożało
 A co nie podrożało ? Nie wiem aha chyba oddychanie 

Lubię używać w kuchni mleczka a szkoda że takie drogie . Są też tańsze ale nie kupuje , bo smak nie ten . 

Tutaj kupuję bio Alnatura,400g puszka,te kremowe,tylko 2 składniki,87-90 % kokos i woda. 2,99 kosztuje
31 marca 2023 13:38 / 3 osobom podoba się ten post
Wykombinowałam z tego pyszna zapiekankę, bardzo smakowała Pdp.na deser parę truskawek.Teraz leżakowanie do 15.15