Jak minął dzień 15

11 maja 2025 11:33 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko

Warto wiedzieć co dolega osobie , która się opiekujemy .  To ułatwia nam pracę i pozwala zrozumieć postępowanie podopiecznych . 
Zawsze wypytałem jakie zabiegi przeszła., bo nie wszystkie operacje pozostawiaja ślady tzn. blizny .

Pamiętasz , jak ktoś opisywał problemy z wyjęciem protezy zebowej podopiecznej ? Okazało się że miała stałe swoje uzębienie . Śmiechu było sporo .

Tak, to prawda ale znam cały Jej proces leczenia, 'kiedy i na co była hospitalizowana. Tym razem Pflegedienst założyła worek z krótszym szlauchem , co nie daje mi zbytniego pola manewru przy toalecie Seniorki. No i przysiadła, że tak powiem na nim i gdy Ją obracałam, zonk, rozłączył się z cewnikiem. No i wszystko jest ok. 
11 maja 2025 17:41 / 2 osobom podoba się ten post
Maluda

Tak, to prawda ale znam cały Jej proces leczenia, 'kiedy i na co była hospitalizowana. Tym razem Pflegedienst założyła worek z krótszym szlauchem , co nie daje mi zbytniego pola manewru przy toalecie Seniorki. No i przysiadła, że tak powiem na nim i gdy Ją obracałam, zonk, rozłączył się z cewnikiem. No i wszystko jest ok. 

Przecież takie przypadki się zdarzają , I nie miałam na myśli cewnika , nawet przy wzmożonej uwadze coś się może przytrafić . 
Czytam, że jesteś w  miarę zadowolona to dobre początki 
Trzymaj się Kruszynko .

14 maja 2025 09:30 / 1 osobie podoba się ten post
Zniechęciłam się do swojego telewizora . Włączę w niedzielę wieczorem .Mam dość , chciałabym, żeby ten okres przedwyborczy nie istniał .
Nudy w domu , brak mi zajęcia systematycznego a takie trochę tu trochę tam , to żadne zajęcie .
14 maja 2025 09:58 / 1 osobie podoba się ten post
Jest jak jest. Już niedługo losowanie - tfu! Głosowanie. W pierwszej turze można głosowac sercem i mam swojego faworyta. Czy będę głosowac w drugiej turze jeśli trzeba będzie rozumem? Nie. 
14 maja 2025 15:41 / 2 osobom podoba się ten post
A ja miałam taki dobry, pozytywny czas na obecnym zleceniu i ...oczywiście musiało dupnąć , bo byłoby zbyt pięknie.
Firma z którą byłam na poprzednim zleceniu, gdzie w kwietniu przepracowałam jeszcze 6,5 dnia zamiast CHOĆ RAZ zachować się w porządku i wypłacić mi moje pieniądze, to poinformowała mnie dziś, że rodzina odmawia im wypłaty za te kilka dni w kwietniu...tylko, że...CO MNIE TO OBCHODZI? Moim pracodawcą jest polska agencja, nie rodzina niemiecka, to polski pracodawca mnie zatrudnił i to ON ma obowiązek mnie opłacić.
Być może niektórzy pamiętają horror jaki przeszłam na poprzednim zleceniu będąc zmuszoną do pracy z poważną kontuzją , prosiłam firmę i ustnie i pisemnie WIELOKROTNIE, żeby mnie wcześniej ściągnęli, nie dość, że wtedy mieli mnie w dupie, to teraz wciągają mnie w ten horror jeszcze raz  i czytają mi bzdury, które rodzina niemiecka z poprzedniego zlecenia podała jako "powód", żeby nie zapłacić i oni traktują to też jako "powód", żeby mi nie wypłacić.
Tutaj opisałam wszystko bardziej szczegółowo:
https://www.opiekunki24.pl/forum/temat/3532/wygadaj-sie/poskarzyjki-41/page/25#902115

Czy ktoś mi może podpowiedzieć, gdzie można oficjalnie zgłosić takiego pracodawcę, bo wiem, że są odpowiednie miejsca, które się tym zajmują.
14 maja 2025 17:56 / 1 osobie podoba się ten post
Tosiu - agencja nie jest twoim pracodawcą, ale zleceniodawcą. Jest róznica, ale moze tu znajdziesz podpowiedź. Potrzebna będzie jednak opinia lekarska. 
https://kklaw.pl/rozwiazanie-umowy-zlecenie-ze-wzgledu-na-zdrowie-pracownika-wypowiedz-dla-trojmiasto-pl/

14 maja 2025 19:00 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Tosiu - agencja nie jest twoim pracodawcą, ale zleceniodawcą. Jest róznica, ale moze tu znajdziesz podpowiedź. Potrzebna będzie jednak opinia lekarska. 
https://kklaw.pl/rozwiazanie-umowy-zlecenie-ze-wzgledu-na-zdrowie-pracownika-wypowiedz-dla-trojmiasto-pl/

Tino, bardzo Ci dziękuję, ale ja już tamto zlecenie zakończyłam: zostałam do jego końca, a teraz firma nie chce mi wypłacić wynagrodzenia za 6,5 dnia kwietnia.
14 maja 2025 19:11 / 2 osobom podoba się ten post
TolaTosia

Tino, bardzo Ci dziękuję, ale ja już tamto zlecenie zakończyłam: zostałam do jego końca, a teraz firma nie chce mi wypłacić wynagrodzenia za 6,5 dnia kwietnia.

Wiem , doczytałam. To nie ma nic do rzeczy, że zakonczyłas. Przepisy odnosnie umów zlecen, zasad pod które podlegają wypełnianie obowiązków w tym wypadku- ma kluczowe znaczenie w odzyskaniu pieniędzy. Jak jest napisane w artykule, można próbowac ustalic , że faktycznie zachodzil stosunek pracy. Z tym musisz iść do PIP, oni powiedzą co dalej. Moze byc tak że sami zainterweniują, a moze trzeba będzie skierowac sprawę do sądu. Niepotrzebnie mając dowody na piśmie okazujesz im wspaniałomyślnosc i dajesz im fory. Wyraznie dostalas informację, ze nie wypłacą . Nie wiem czy pisemnie sie odniosłas do decyzji firmy, bo taki powinien byc następny krok. Przedłuzyłas im termin płatnosci, mogą się nie czuc zobowiązani do wypłaty odsetek, które w tym wypadku by Ci się należały. 
14 maja 2025 19:28 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Wiem , doczytałam. To nie ma nic do rzeczy, że zakonczyłas. Przepisy odnosnie umów zlecen, zasad pod które podlegają wypełnianie obowiązków w tym wypadku- ma kluczowe znaczenie w odzyskaniu pieniędzy. Jak jest napisane w artykule, można próbowac ustalic , że faktycznie zachodzil stosunek pracy. Z tym musisz iść do PIP, oni powiedzą co dalej. Moze byc tak że sami zainterweniują, a moze trzeba będzie skierowac sprawę do sądu. Niepotrzebnie mając dowody na piśmie okazujesz im wspaniałomyślnosc i dajesz im fory. Wyraznie dostalas informację, ze nie wypłacą . Nie wiem czy pisemnie sie odniosłas do decyzji firmy, bo taki powinien byc następny krok. Przedłuzyłas im termin płatnosci, mogą się nie czuc zobowiązani do wypłaty odsetek, które w tym wypadku by Ci się należały. 

Ok, teraz rozumiem.
Tak, głupio postąpiłam, ale w szoku robi się głupie rzeczy. Dowody mam, pytanie czy już teraz powinnam się kontaktować z PIP czy poczekać do końca miesiąca czy wypłacą?
14 maja 2025 19:42 / 1 osobie podoba się ten post
TolaTosia

Ok, teraz rozumiem.
Tak, głupio postąpiłam, ale w szoku robi się głupie rzeczy. Dowody mam, pytanie czy już teraz powinnam się kontaktować z PIP czy poczekać do końca miesiąca czy wypłacą?

Juz , bo to moze potrwac. Zadzwon do PIP czy napisz meila, opisz sytuacje. Oni z zasady nie zajmują sie umowami zlecenie, ale bywa , że są pomocni , nawet mogą się tym zając. Pokierują na pewno. Albo od razu zlóż wniosek do sądu o ustalenie stosunku pracy. Tu masz co i jak 
https://poradnikpracownika.pl/-ustalenie-stosunku-pracy-kiedy-mozna-go-zadac#:~:text=za%20pisemn%C4%85%20zgod%C4%85.-,S%C4%85d%20w%C5%82a%C5%9Bciwy%20do%20z%C5%82o%C5%BCenia%20pow%C3%B3dztwa,jest%20to%20zawsze%20s%C4%85d%20rejonowy.