Powitajki przy kawie 76

25 stycznia 2024 14:41 / 4 osobom podoba się ten post
Witam jeszczezostało mi 20 min.pauzy ale słyszałam że pdp już schodziła na dół. Niech trochę poczekać bo wie że do 15,00 jest moja pauza. Byłam już na rowerku  w mieście bo my mieszkamy trochę na uboczu. Połaziłam po sklepach ale jakoś nic nie kupiłam. Przyjechałam do domu i siedzę w swoim pokoju do 14,57.Pogoda jest dość fajna bo i słoneczko trochę wyszło szkoda było w domu siedzieć. Do Wieczorka 
25 stycznia 2024 17:44 / 4 osobom podoba się ten post
Do domuuuu wrócimy, w piecu napalimyyyyy tralalala  
Juz fajerabend, w domu cieplutko. W skrzynce czekała już na mnie przesyłka z odlewkami. No i na jednym nagdarstku mam bottegowego Knota, który to walnął mi w nos pieprzem, a wg opisu powinna to być klementynka. Nie neguję, muszę rozkminić co czyni tę nutę tak podobną do różwego pieprzu . Myślałam, ze standartowo wyjadą na stół jakies owoce, ale nie...Grzeje mnie neroli i to jest tak ciepły i lekko gorzki zapach jak u Fleur d"Oranger Prady. Czekam na cdn. Na drugiej ręce Tutti -szaloną owocową nutę , spacyfikowałam budyniową wanilią. Pasuje, ale zapach Forda sie juz przebił i zaczyna się robić mdląco. 
To na tyle zapachowych doznań, biorę się za pieczenie chlebka migdałowego . Szybko i smacznie, bo pozostaje długo delikatny i świeży. To tak. No to do dzieła, a Wam miłego , spokojnego wieczoru . 
25 stycznia 2024 17:50 / 4 osobom podoba się ten post
Malgi

Tak, to ona w nocy rozrabiała.
Lekarz prawdopodobnie wie, bo zwiększył jakąś tabletkę wieczorną z połówki na całą.
A tak na marginesie to jak się nazywa to otępienie po niemiecku?

A w temacie:
Witam czwartkowo:chaplin:
Ja dziś muszę swoje włości :odkurzanie:
Miłego dnia wszystkim :najlepszego2:

Mówi się popularnie-Demenz. W opisach lekarskich możesz spotkać jeszcze inne określenia, czy dodatkowe informacje określające jaki to rodzaj demencji. Dementio z łac. szalony, nieobliczalny . Stąd to słowo pochodzi.

Ale jesli masz ochotę opowiedziec lekarzowi o tym co sie dzieje, to powiedz jak się babcia zachowuje. On juz sam sobie wyciągnie wnioski. Albo jeszcze lepiej-nakręć filmik i pokaż . To będzie dla niego cenna informacja. 
25 stycznia 2024 18:17 / 2 osobom podoba się ten post
Malgi

Koordynatorka od pierwszych chwil o wszystkim powiadomiona, walczy o nas jak lew:walka plci:.
Moja zmienniczka też o wszystkim wie, może wytrzyma tutaj te 6 tygodni. Ja w porównaniu z Kruszynką mam luzik:hustawka1:. Seniorka spacyfikowana, najczęściej współpracuje, chociaż czasami ma jeszcze jakieś "jazdy":balans:. Ja wywalczyłam małą podwyżkę:oklaski:, a Beatka trafiła na "beton"...:wiking:

Nie lubię określenia ' ". spacyfikowana "  bo już tak mam  i nie zawsze da się dodatkowa kasę wycisnąć . Masz Gosiu lepszych , mądrzejszych ludzi w otoczeniu Nie zawsze kasa jest warta nakładowi pracy .

W tej robocie potrzebs choć odrobiny szczęścia , bo przecież wybór jest i niby sama wybierasz  a w  efekcie trafisz różnie .
.
25 stycznia 2024 18:34 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Witam wczesnym popołudniem ,większość z Was już pewnie po obiedzie,a my właśnie po szklaneczce łyknęłyśmy:-). Robię codziennie koktail owocowy na maślance ,dobrze że pdp też lubi,to całe pół litra idzie na raz :lol1:. Oj,dzisiaj moja Pedepcia niespokojna. Znacie to,jak jakiś termin to nasi seniorzy bardzo niecierpliwi są. Terapeuta przyjdzie dopiero o 15:40,od 11-tej więc czekanie. Chodzenie do drzwi,wyglądanie czy przypadkiem już za nimi nie stoi,zamartwianie się czy adres znajdzie i co chwilę spoglądanie na zegarek i pytanie,ile jeszcze czasu zostało . O nie,będę skomleć przed terapeutą i prosić,żeby przychodził tak do 13-tej,inaczej raz w tygodniu moja cierpliwość może mnie zawieźć :-).
Podobnie jak u Mleczko,tutaj też wiosną powiało. Trzeba by taras trochę uporządkować ale nie dzisiaj. Może przecież terapeuta zadzwonić że przyjdzie wcześniej,później albo wcale,babcia nie zdąży do telefonu dobiec i nie będziemy nic wiedziały. Cóż,ani ja,ani żadne z dzieci nie potrafimy przekonać seniorki,że naładowany telefon może leżeć przy niej na stoliku przez wiele godzin i się nie rozładuje. No niewierny Tomasz z Niej,nie wierzy nam i telefon cały czas na stacji ładowania zaparkowany. Tak ma być i już .
Mleczko,a jakie to cebulki chcesz teraz sadzić,może  i ja w ogrodniczkę się pobawię?
Ty już w swoim ogródku pracujesz czy jeszcze w tym zagranicznym?
Dobrego,spokojnego popołudnia i wieczoru życzę :angel3:

W swoim 
Mogłabym pracować na doskoki 
Przecież takie życie,że mamy zaskoczki. coś się przytrafi albo jakiś termin  nagły wypadnie. Teraz też tak było .No nie spisałam się , mam niesmak , nie lubię porażek . Z drugiej strony nie jestem cudotwórca .

Posadziłam dzisiaj 200 szafirkow .Jutro skoczę po ziemię do kwiatów i posadzę tulipany i narcyze 

Jak coś w sprawie ogrodu, czy wysadzen w donicach jestem Gusiu do dyspozycji  

25 stycznia 2024 19:12 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Nie lubię określenia ' ". spacyfikowana "  bo już tak mam  :-(i nie zawsze da się dodatkowa kasę wycisnąć . Masz Gosiu lepszych , mądrzejszych ludzi w otoczeniu Nie zawsze kasa jest warta nakładowi pracy .

W tej robocie potrzebs choć odrobiny szczęścia , bo przecież wybór jest i niby sama wybierasz  a w  efekcie trafisz różnie .
.

Może niefortunne słowo, ale znalazłam na nią sposób.
Boję się tylko, że zmienniczka (z którą gadałam) zepsuje tą stellę, bo jakoś tak bardzo roszczeniowo ze mną gadała... Pożyjemy, zobaczymy...
25 stycznia 2024 19:22 / 3 osobom podoba się ten post
Malgi

Może niefortunne słowo, ale znalazłam na nią sposób.
Boję się tylko, że zmienniczka (z którą gadałam) zepsuje tą stellę, bo jakoś tak bardzo roszczeniowo ze mną gadała... Pożyjemy, zobaczymy...

Oj tam Gosiu , ja myślę obrazkowo  Widzę podopieczna leżąca na podłodze a opiekunka stoi w tryumfalnej pozie 
Znasz mnie przecież 
25 stycznia 2024 22:08 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Oj tam Gosiu , ja myślę obrazkowo :-) Widzę podopieczna leżąca na podłodze a opiekunka stoi w tryumfalnej pozie :-):-)
Znasz mnie przecież :sprzatanie:

26 stycznia 2024 04:31 / 4 osobom podoba się ten post
Doberek piatkowo .Po kawę już byłam -mam 4godziny, żeby dojść do siebie,bo dziś duszowanie Seniora.Wczoraj była ostra rozmowa z Corką Seniora,ale o tym to kiedy indziej i w innym wątku.Miłego ,stressfrei dnia Wszystkim☕🌷☘️🤗
26 stycznia 2024 05:17 / 4 osobom podoba się ten post
Witam i ja piątkowo
U mnie w miarę sytuacja opanowana, seniorka czasami wstaje w nocy, ale po wizycie w toalecie wraca grzecznie do łóżeczka
Dziś dzień "przedszkola", więc będę mieć trochę luzu i już umówiłam się z koleżanką pracującą niedaleko
Miłego dnia wszystkim
26 stycznia 2024 07:22 / 3 osobom podoba się ten post
Dzień dobry w piątek jeszcze z pod kołdry , za oknem cisza więc chyba nie wieje. Miłego i spokojnego dnia źyczę 
26 stycznia 2024 08:51 / 5 osobom podoba się ten post
WITAM I JA PIĄTKOWO BO OBY ZDROWO. Niechaj czas upywa a my w spokoju i z wielka radością pracujmy robaczki,wszak my z jednej paczki.
26 stycznia 2024 10:11 / 2 osobom podoba się ten post
Witam,witam i o zdrowie pytam . Lista obecności pełna więc zdrowi wszyscy. Nikt nie leniuchuje,Babka od rana rymuje,dobrze jest. Mam nadzieję że Maluda ani siebie, ani dziadka przy duszowaniu nie podtopiła . Za oknem szaro,słońca nie widać,pada sobie deszczyk,liczę na to,że cały dzień nie będzie lało i wyprowadzę seniorkę z domu. Śniadanie gotowe czeka a ja czekam aż pdp wstanie. Zajrzałam do niej przed chwilą,jeszcze cichutko pochrapuje,niech śpi ,nie będę jej budziła. Sen lepszy niż całodniowe siedzenie przed telewizorem. Przynajmniej tak mnie się wydaje.
Spokojnego dnia życzę 
26 stycznia 2024 10:37 / 3 osobom podoba się ten post
Dzien dobry wszystkim 
zakupy ogarniete , posprzatane, teraz czas na przedobiednia kawusie 
milego dzionka 
26 stycznia 2024 11:09 / 2 osobom podoba się ten post
Dzień dobry rozrywki dostarcza mi dzisiaj posiedzenia sejmu 
Gniotłam makaron z taką siłą, że pół obsady tej ważnej instytucji  mogłabym unicestwić .
Teraz pije herbatkę z miodem i wyruszę wnet po ziemię do kwiatów .

Dobrego dnia życzę