Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

09 września 2025 10:17 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Prawdziwa zupa porowozuemniaczana jest z dobrym mielonym :-) to już za dużo było dla mnie . Jeszcze serem się posypywali . 
Chyba bez ziemniaków była :-)

Znam tę z mielonym. Jeszcze serki topione dodaje się do niej. Chyba jest to käse lauch suppe mit hackfleisch. Bez ziemniaków.Zjem,ale muß nicht sein 
09 września 2025 10:27 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Znam tę z mielonym. Jeszcze serki topione dodaje się do niej. Chyba jest to käse lauch suppe mit hackfleisch. Bez ziemniaków.Zjem,ale muß nicht sein :-)

Dann lass es
09 września 2025 10:31 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Dann lass es:-)

Jasne 
09 września 2025 11:02 / 5 osobom podoba się ten post
U mnie dziś rybka z surówką z kiszonej kapusty ponieważ w piątki pdp jeździ do przedszkola to robię w inny dzień rybkę 
09 września 2025 12:32 / 3 osobom podoba się ten post
Pomidorowa z kluseczkami. Na drugie smażone kiełbaski z cebulą i ziemniakami, jogurtem naturalnym.
09 września 2025 12:38 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko

Ja ani weganka ani wegetarianka. Nie kupuje gotowców , przetworów w puszkach czy słoikach . Dlatego w życiu zgagi nie miałam , ani żadnych problemów  z przewodem pokarmowym. Mięsa nie jem prawie wcale oprócz boczku , żeberek wieprzowych czy wątróbki 
Boczek częściej, wątróbka może raz w m-cu  żeberka też . Wędlin też nie jem . Warzywa , ryby , strączkowe i nabiał .Owoce też ale rodzime. Gdybym odzwyczaiła się od ziemniaków to by było dobrze .Niestety pyry , kartofle, ziemniaki , grule bardzo lubię pod każdą postacią . :mniam:

Ja mam na odwrót. Ogórki kiszone, marynowana papryka, oliwki, kukurydza.. wszystko z puszek i słoików. Lubię też parówki ze słoika, dobre są. Zamiast wędliny kupuję czasami kiełbasę, którą kroję i kładę na kanapki. Też dobre.
10 września 2025 09:32 / 3 osobom podoba się ten post
Gulasz wołowy,ziemniaki tłuczone,ogórki konserwowe. Już się gotuje,bo to jednak czasu wymaga 
10 września 2025 09:36 / 3 osobom podoba się ten post
Kotlet schabowy prawdziwy , ziemniaczki tłuczone i sałatka z ciepłych pomidorów ze  smietana . .Dlatego ciepłe , ponieważ zerwę je tuż przed pokrojeniem .Takie pachną i słodycz czuć na języku.
10 września 2025 09:57 / 2 osobom podoba się ten post
Anetaaa

Ja mam na odwrót. Ogórki kiszone, marynowana papryka, oliwki, kukurydza.. wszystko z puszek i słoików. Lubię też parówki ze słoika, dobre są. :mniam: Zamiast wędliny kupuję czasami kiełbasę, którą kroję i kładę na kanapki. Też dobre.

Kiszonki to moja specjalność .Robię sama ,bo lubię w kuchni grzebać . Serdelki kupię od czasu do czasu jak gotuje solankę . Musi być w tej zupie specyficzny zapach jaki mają serdelki . Jak już muszę zjeść wędliny to kupuje mięso i sama zaprawiam .Potem służą jako wędlina na kanapki .Teraz mam kiełbasę z dzika dobrze podsuszoną i ostrą od przypraw .
Słucham w necie Bracia Rodzeń i po ich audycji zjadam kawałek tej kiełbaski .  Taki zbawienny wpływ ma na mnie internet . Dalej twierdzę, że organizm sam się dopomina , czego mu potrzeba .Dlatego mamy chęć raz na slone  raz na słodkie . Wszystko można jest oby umiar zachować .

10 września 2025 11:40 / 3 osobom podoba się ten post
Ja dziś  jestem sama więc jak zwykle zjem od wczoraj ziemniaki podopieczne surówka z kiszonej  kapusty i upieczona rybka.
10 września 2025 13:45 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Kiszonki to moja specjalność .Robię sama ,bo lubię w kuchni grzebać . Serdelki kupię od czasu do czasu jak gotuje solankę . Musi być w tej zupie specyficzny zapach jaki mają serdelki . Jak już muszę zjeść wędliny to kupuje mięso i sama zaprawiam .Potem służą jako wędlina na kanapki .Teraz mam kiełbasę z dzika dobrze podsuszoną i ostrą od przypraw .
Słucham w necie Bracia Rodzeń :-)i po ich audycji zjadam kawałek tej kiełbaski .  Taki zbawienny wpływ ma na mnie internet . Dalej twierdzę, że organizm sam się dopomina , czego mu potrzeba .Dlatego mamy chęć raz na slone  raz na słodkie . Wszystko można jest oby umiar zachować .

Kiszonki są smaczne. Niestety nie robię sama, czasami dostaję w prezencie od rodziny Ty mleczko lubisz gotować z tego co czytam. Ja staram się kupować lepszej jakości ale nie wszędzie jest taka okazja. Na obiad mamy ziemniaki w mundurkach, jajko sadzone z kefirem.
10 września 2025 15:15 / 1 osobie podoba się ten post
Anetaaa

Kiszonki są smaczne. Niestety nie robię sama, czasami dostaję w prezencie od rodziny :-) Ty mleczko lubisz gotować z tego co czytam. Ja staram się kupować lepszej jakości ale nie wszędzie jest taka okazja. Na obiad mamy ziemniaki w mundurkach, jajko sadzone z kefirem.

Nie robisz z lenistwa ? Czy nie potrafisz ? 
10 września 2025 15:17 / 1 osobie podoba się ten post
Edytowałam i podciągam .
11 września 2025 08:36 / 1 osobie podoba się ten post
Anetaaa

Ja mam na odwrót. Ogórki kiszone, marynowana papryka, oliwki, kukurydza.. wszystko z puszek i słoików. Lubię też parówki ze słoika, dobre są. :mniam: Zamiast wędliny kupuję czasami kiełbasę, którą kroję i kładę na kanapki. Też dobre.

Jeśli lubisz kiełbaski na gorąco to może  podpowiem  .Do wody wrzuć listek laurowy i ziele angielskie .Ilość w zależności od ilości wody. Zobaczysz inaczej pachnie i inaczej smakuje kiełbaska 

11 września 2025 09:04 / 2 osobom podoba się ten post
Ziemniaki tłuczone,sznycle z indyka i sałata z winegretem. Rzymską wczoraj kupiłam,bo dłużej świeżość zachowuje .