Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

11 września 2025 09:07 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Ziemniaki tłuczone,sznycle z indyka i sałata z winegretem. Rzymską wczoraj kupiłam,bo dłużej świeżość zachowuje :oczko:.

Też lubię rzymską, nie dość, że dłużej polezy w lodówce to jeszcze ma w sobie to co lubię .Odrobinę goryczy - jak w życiu 
12 września 2025 08:59 / 2 osobom podoba się ten post
Dzisiaj wyjęłam z zamrażarki zupę solankę .Później może parę placków kartoflanych usmaze ,, bo coś chodzą za mną .
12 września 2025 11:33 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Dzisiaj wyjęłam z zamrażarki zupę solankę .Później może parę placków kartoflanych usmaze ,, bo coś chodzą za mną :lol3:.

Słyszałam już kilka razy o tej solance,ale nigdy nie gotowałam ani nie jadłam . Możesz coś więcej o niej napisać?.
U nas dzisiaj łosoś w sosie curry z makaronem wstążki . To dla seniora i dla mnie. Seniorka ryb nie lubi,zapachu smażonej ryby nie znosi,to dostanie ziemniaki z resztą środowego gulaszu. Dopowiem,że gulasz wyszedł 5/5 gwiazdek . Naprawdę,żaden węgierski ,żadnych warzyw tylko cebula szalotka,trochę koncentratu,sól,pieprz,majeranek,porządny szlus primitiwo i dobry bulion wołowy . Jami jami 
12 września 2025 12:04 / 2 osobom podoba się ten post
Ryba , dorsz , kalafior z sosem holenderskim, sałatą dla mnie 
12 września 2025 13:55 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Ryba , dorsz , kalafior z sosem holenderskim, sałatą dla mnie :gotowanie:

U mnie też miały być polędwiczki z dorsza,ale nie znalazłam ,dlatego łosoś . Już zjedzone,zmywarka pracuje. Ależ to było sycące danie. Niby tylko trochę zjadłam a czuję się jak po porcji dla ciężko pracującego rolnika 
12 września 2025 14:08 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

U mnie też miały być polędwiczki z dorsza,ale nie znalazłam ,dlatego łosoś :-(. Już zjedzone,zmywarka pracuje. Ależ to było sycące danie. Niby tylko trochę zjadłam a czuję się jak po porcji dla ciężko pracującego rolnika :oczko:

Ja nie przepadam za łososiem , kupuje na zmianę dorsza , pstrąga i czasem tuńczyka . Jeszcze flądra , ale to dla mnie tylko . Margaretka jak ochłodzi nie lubi śledzi😊 bo zimne. 
12 września 2025 17:18
dorotee

Ja nie przepadam za łososiem , kupuje na zmianę dorsza , pstrąga i czasem tuńczyka . Jeszcze flądra , ale to dla mnie tylko . Margaretka jak ochłodzi nie lubi śledzi😊 bo zimne. 

Ja lubię ,szczególnie w towarzystwie dobrego sosu-koperkowy,cytrynowo-maślany,curry (jak dzisiaj), czy ze szpinakiem i suszonymi pomidorami . Ale nie częściej niż raz w miesiącu ,a nawet rzadziej.
13 września 2025 09:52 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Słyszałam już kilka razy o tej solance,ale nigdy nie gotowałam ani nie jadłam . Możesz coś więcej o niej napisać?.
U nas dzisiaj łosoś w sosie curry z makaronem wstążki . To dla seniora i dla mnie. Seniorka ryb nie lubi,zapachu smażonej ryby nie znosi,to dostanie ziemniaki z resztą środowego gulaszu. Dopowiem,że gulasz wyszedł 5/5 gwiazdek :-). Naprawdę,żaden węgierski ,żadnych warzyw tylko cebula szalotka,trochę koncentratu,sól,pieprz,majeranek,porządny szlus primitiwo i dobry bulion wołowy . Jami jami :mniam:

Już kilkakrotnie podawałam przepis na forum . Jest też przepis w necie .Zupa warta polecenia, jest bardzo smaczna .

Dzisiaj filet z kaczki ziemniaki tłuczone z koperkiem. Fasolka szparagowa tyczkowa , zielona szeroka bez lykowa .Wczoraj sąsiadka mi przyniosła i to dość sporo 

Ja natomiast zrewanżowałam się jabłkami już obranymi jako wsad do słoików 
U nas kwitnie handel wymienny między sąsiadami .
13 września 2025 10:06 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Już kilkakrotnie podawałam przepis na forum . Jest też przepis w necie .Zupa warta polecenia, jest bardzo smaczna .

Dzisiaj filet z kaczki ziemniaki tłuczone z koperkiem. Fasolka szparagowa tyczkowa , zielona szeroka bez lykowa .Wczoraj sąsiadka mi przyniosła i to dość sporo 

Ja natomiast zrewanżowałam się jabłkami już obranymi jako wsad do słoików 
U nas kwitnie handel wymienny między sąsiadami .

Dzięki,poszukam Twojego przepisu . W internecie znalazłam,ale wiesz jak to jest,już sprawdzony przez kogoś,gotowany więcej niż jeden raz,to zupełnie co innego 
13 września 2025 10:13 / 2 osobom podoba się ten post
U mnie dzisiaj zupa pomidorowa z wkładką kiełbaski dla pdp. Ja nie lubię kiełbasy do pomidorowe na deser budyń.
13 września 2025 12:47 / 1 osobie podoba się ten post
A ja właśnie zrobiłam Geschnetzeltes z kurczaka w sosie śmietanowo pieczarkowym. Śmietana oczywiście Rama zum Kochem ze względu na seniora. Do tego Eierspätzle (gotowiec ).
Juz wiem czemu senior nie może jeść produktów mlecznych. Rozkminiłam leki,które bierze,i jeden z nich je wyklucza. Dobrze że są zamienniki 
13 września 2025 13:37 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

A ja właśnie zrobiłam Geschnetzeltes z kurczaka w sosie śmietanowo pieczarkowym:mniam:. Śmietana oczywiście Rama zum Kochem ze względu na seniora. Do tego Eierspätzle (gotowiec :oczko:).
Juz wiem czemu senior nie może jeść produktów mlecznych. Rozkminiłam leki,które bierze,i jeden z nich je wyklucza. Dobrze że są zamienniki :-)

Tej Ramy do gotowania to ja się boje  czytałaś skład?
Może lepiej zamaczyc?
13 września 2025 13:43 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Tej Ramy do gotowania to ja się boje :chaplin: czytałaś skład?
Może lepiej zamaczyc?

Czytałam,ale są do niej przyzwyczajeni. Jajestem tutaj tylko kilka tygodni,mooożeee kiedyś jeszcze wpadnę na krótki czas,nie chcę więc za dużo zmieniać . Jak wróci stała opiekunka to i tak będzie jej używała .
13 września 2025 14:45 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Czytałam,ale są do niej przyzwyczajeni. Jajestem tutaj tylko kilka tygodni,mooożeee kiedyś jeszcze wpadnę na krótki czas,nie chcę więc za dużo zmieniać . Jak wróci stała opiekunka to i tak będzie jej używała .

Przerwałam krzątaninę  bo sobie przypomniałam, co miałam Ci napisać . Na YouTube jest nowy program kulinarny , wpisz Delikatesy Paweł Lotoch Live . To dopiero trzeci czy czwarty odcinek .Włącz sobie, na stówę Ciebie zainteresuje .  
I lete do kuchni  .
13 września 2025 15:09 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Moje zmienniczki przez ten rok nie były takie wyrozumiałe  co się Margaretka puszek i gotowców najadła to aż strach. 
Rama też była w lodówce