Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

21 września 2025 18:20 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

O Jezusie,mój Kenwood to jakiśpodstarzały typ ,jak i jego właścicielka :-)
Ani soków nie robi,a już o zakręcaniu słoików na pewno nie słyszał. Może to jakieś przystawki można dokupić? Czy to całkiem inny Kenwood do Thermomixa podobny?

Sa wczesniejsze wersje zarówno Thermomixa jak i Kenwooda. To co bylo najnowsze kilka lat temu, teraz juz wyprzedają bo wchodzą nowe modele, sprawniejsze z większą iloscią funkcji ,bardziej ekonomiczne. 
Starszego Kenwooda Multi One mam w Polsce- dalej w użytku. Mlodzi mają jakies party, czy szybko i dobrze chcą cos upiec - korzystają z niego. Tutaj mam nowy z serii Chefkoch. Mąz mi zrobil milą niespodziankę i kupił własne taki - wiedzial jakie roboty lubię. Mozna w nim i smażyc jak ktos chce. Z funkcji gotowania , wgranych przepisów i aplikacji korzysta chętnie mąż. Natoniast ja np, jak zostajemy w domu w weekendy chętnie korzystam z przystawek kenwoodowych. Rozkładam w kuchni kram wczesniej planując co ugotowac czy upiec, a czasem i bez planu - sklepy blisko, auto jest - mozna raz dwa trzy na zakupy skoczyc i cos pysznego przyrządzic. Do Thermomiksa nie jest podobny ani nawet wzorowany :)
22 września 2025 06:56 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

To juz wada fabryczna :) 
A teraz poważnie - rozważalam Thermomixa , ale Kenwood , ten gotujący - posiada więcej przydatnych dla mnie funkcji. Plus wolnoobrotowy młynek do mielenia mąk z ziarna, a często robię gryczaną. Do tego przystawka do pierożków, przystawka wałkująca ciasto, oraz do makaronu. Poza tym jest estetyczniejszy. Prawda - zajmuje wiecej miejsca niż Thermomix, ale wolę np. osobny blender czy sokowirówkę i maszynkę do mielenia. Zrobiłam mu osobne stanowisko w kuchni. Kuchnia jest duża , to żaden problem. W moim wypadku Kenwood wygrał :)

Ty jesteś forumowy Słodowy  albo jak ten niemiecki majster  czy budowniczy 
22 września 2025 07:24 / 1 osobie podoba się ten post
Klopsiki w sosie kaparowym,ziemniaki tłuczone ,surówka jeszcze nie wiem jaka. Może buraczki jak będzie mi się chciało po nie iść przed południem do sklepu
22 września 2025 08:07 / 2 osobom podoba się ten post
Wczorajszy gulasz 
Klopsiki ugotuje jutro , miękkie takie🌻
22 września 2025 13:52 / 1 osobie podoba się ten post
 U mnie gotuje się zupa  z przysmazonymi  kiszonymi ogorkami . Mięsko mielone się rozmraża zrobię tym razem cannelloni bez warzyw.

Robię jeszcze sok pomidorowy to będzie do wykorzystania na bieżąco. W środę wyjeżdżam na parę dni więc muszę zrobić jakieś jedzonko nie tylko dla kotów . 🐱 🐱.

22 września 2025 14:10 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Klopsiki w sosie kaparowym,ziemniaki tłuczone ,surówka jeszcze nie wiem jaka. Może buraczki jak będzie mi się chciało po nie iść przed południem do sklepu

Chciało mi się przejść do Aldika,były więc buraczki do obiadu. Tym razem na zimno,z jabłkiem i czerwoną cebulą 
22 września 2025 14:22 / 1 osobie podoba się ten post
Reszta żeberek w kapuście( senior dojada), ziemniaki tłuczone dla mnie z jajkiem sadzonym i buraczki ze słoika. 
23 września 2025 08:02 / 2 osobom podoba się ten post
Klopsiki z kaparami , ziemniaki, buraczki czerwone 
23 września 2025 08:29 / 1 osobie podoba się ten post
Placki ziemniaczane. Senior z cukrem ja z keczupem. 
23 września 2025 13:59 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Klopsiki z kaparami , ziemniaki, buraczki czerwone :gotowanie:

Powtórzyłaś mój wczorajszy obiad 
Dzisiaj musiałam szybko działać ,zrobiłam Spitzkohl eintopf,dorzuciłam pokrojone mettenden,dużo pieprzu,kminku,trochę słodkiej i słodkiej wędzonej papryki. Obficie posypane natką . Do tego chrupiąca bagietka i seniorzy dołożyli sobie jeszcze po łyżce crème fráche.
23 września 2025 16:30 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Powtórzyłaś mój wczorajszy obiad :mniam:
Dzisiaj musiałam szybko działać ,zrobiłam Spitzkohl eintopf,dorzuciłam pokrojone mettenden,dużo pieprzu,kminku,trochę słodkiej i słodkiej wędzonej papryki. Obficie posypane natką . Do tego chrupiąca bagietka i seniorzy dołożyli sobie jeszcze po łyżce crème fráche.

Tak , wczoraj już zapowiedziałam😊 na jutro zostały, w czwartek ryba , piątek też , dalej żupy 🌻
23 września 2025 16:32 / 2 osobom podoba się ten post
Do ławki kupiłam , właśnie sezon się rozpoczął , chlebek dyniowy 😊 polecam
Byłam jeszcze u Polaka , galaretki kurczenie , pstrąg wędzony 😚
23 września 2025 16:36 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Powtórzyłaś mój wczorajszy obiad :mniam:

A Spitzkohl to ja mojej mamie do domu woziłam 
23 września 2025 23:28 / 1 osobie podoba się ten post
Dusia1978

Czyli tak naprawdę cały dzień pracujesz a i kolacje pewnie zrobisz więc mnie zawsze zastanawia dlaczego dzień wyjazdu płacimy jest tylko w połowie jak często pracujemy cały dzień. ?

Dusia w mojej firmie wydaje mi się że mam ten ostatni dzień płacony,a zmienniczka która przyjechała ok 16,00 to ma dopiero płacone od następnego dnia bo ona tak mówiła że to jest jeszcze mój dzień choć przygotowywałyśmy kolację wspólnie.Muszę jeszcze zapytać się mojej koordynatorki,bo ja z tą formą byłam pierwszy raz.Zmieniłam firmę bo tamtą coś mi nie pasowała tu dostałam więcej na miesiąc i jeszcze dodatek za sierpień letni miesiąc.
24 września 2025 06:57 / 1 osobie podoba się ten post
nincia

Dusia w mojej firmie wydaje mi się że mam ten ostatni dzień płacony,a zmienniczka która przyjechała ok 16,00 to ma dopiero płacone od następnego dnia bo ona tak mówiła że to jest jeszcze mój dzień choć przygotowywałyśmy kolację wspólnie.Muszę jeszcze zapytać się mojej koordynatorki,bo ja z tą formą byłam pierwszy raz.Zmieniłam firmę bo tamtą coś mi nie pasowała tu dostałam więcej na miesiąc i jeszcze dodatek za sierpień letni miesiąc.

A to widzisz. Ja w tej mam pół dniówki pierwszy i ostatni dlatego już sobie zarezerwowałam busa , który mniej więcej jeździ stsd około 14-15 a że nie ma tu gdzie bardzo spać jeśli ustąpię pokój dla koleżanki więc nie mam zamiaru na małej kanapie się męczyć i chce jechać w połowie dnia.