Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

15 października 2025 09:52 / 2 osobom podoba się ten post
Zaraz wołowy zawijany z kaszą i buraczki . Sos będzie gęstszy jak do ziemniaków, żeby się trzymał 😀 kaszy .
Deser to salceson  z galaretek . 
15 października 2025 11:34 / 2 osobom podoba się ten post
A u mnie gar krupniku się warzy . Jeszcze tutaj nie gotowałam ,zobaczymy jak zostanie przyjęty . Zielona sałata ,taka mieszana z ogórkiem i pomidorkami,z sosem jogurtowym. To na przystawkę. Na deser poszłam na łatwiznę,lody i borówki ,truskawki. Seniorzy pewnie jeszcze po jabłku zjedzą bo to taki ich zwyczaj po obiedzie. Dzisiaj wydaję ostatni obiad a tu taka zupka tylko 
15 października 2025 15:20 / 1 osobie podoba się ten post
Pitca będzie i to zamówiona , choć przy tym więcej opisywania niż roboty :)
15 października 2025 15:23 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Zaraz wołowy zawijany z kaszą i buraczki . Sos będzie gęstszy jak do ziemniaków, żeby się trzymał 😀 kaszy .
Deser to salceson :-) z galaretek . 

Salceson piekłam, ciasto czekoladowe z jabłkami pokrojonymi w kostkę z dodatkiem orzechów włoskich. Ciasto było niskowęglowodanowe z mąki migdałowej, ale standardowe babkowe ciasto też się nada. Zresztą taki jest prototyp :)
Z kawałkami galaretki robię śmietanowca , tez bez cukru, na migdałowym spodzie , ale za szybko znikał , to zrobiłam przerwę. 
16 października 2025 10:05
Jeszcze nie wiem co zrobię, na pewno bez mięsa .Może rybę ,choć to obiad piątkowy  
 Otworze zamrażarkę i wezmę nie patrząc co . Będzie obiad niespodzianka .
Sobie ugotuje łapki drobiowe , bo je obgryzam 1 x  w tygodniu .Regularnie .

Ugotuje a potem opiekę z czosnkiem .
16 października 2025 13:02 / 2 osobom podoba się ten post
Dziś na obiad klasyka, młode ziemniaczki z koperkiem, jajko sadzone i mizeria. Prosto, szybko i smacznie, a podopieczna zadowolona. Czasem te najprostsze dania smakują najlepiej 
17 października 2025 13:00 / 2 osobom podoba się ten post
Ja dzisiaj robię babkę ziemniaczaną z wszelkimi dodatkami tzn. cebulką, czosnkiem  , boczek świeży, boczek wędzony i majeranek.  Sos mam z roladek wołowych jakby ktoś chcia.  Ja  zjem z maślanka .Tzn.bsbke zjem a maślanka  popije . Tak lubię , bo jestem nabiałowa . 
18 października 2025 13:39 / 2 osobom podoba się ten post
Bulion z ogonów wołowych , pyszny. 
Zupa  warzywna na wołowinie plus mięso z bulionu , ziemniaki , fasolka , marchewki . Pietruszka . . Kilka makaroników. 
20 października 2025 13:36 / 2 osobom podoba się ten post
Coś za mną rosół chodził  Lubię gorący , pachnący i nie za tłusty . Dzisiaj taki mam na skrzydle indyczym z drobnym makaronem . 
Chciałam z kluskami z kaszy manny , tylko w tych kluskach jest masło więc byłby za tłusty 
Jutro będzie pomidorowa z resztą makaronu .Ja wolę z ryżem , cóż były resztki makaronu to wykorzystałam i pudełko puste .
Ciasto muszę upiec i chyba będzie to drożdżowe.
22 października 2025 08:45 / 2 osobom podoba się ten post
Gulasz, szpecle i może ogorek korniszon lub buraczki ze słoika.  ? No zobaczymy co tam w sklepie będzie. 😜😁
22 października 2025 11:48
Zupa pomidorowa bez mięsa 
22 października 2025 13:20 / 2 osobom podoba się ten post
Mc Donalds. Na miejscu i na wynos. Czasu dziś mało , bo jeszcze będę miała co robić.
23 października 2025 09:36 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Coś za mną rosół chodził :-) Lubię gorący , pachnący i nie za tłusty . Dzisiaj taki mam na skrzydle indyczym z drobnym makaronem . 
Chciałam z kluskami z kaszy manny , tylko w tych kluskach jest masło więc byłby za tłusty 
Jutro będzie pomidorowa z resztą makaronu .Ja wolę z ryżem , cóż były resztki makaronu to wykorzystałam i pudełko puste .
Ciasto muszę upiec i chyba będzie to drożdżowe.

Upiekłam drożdżówkę ,wczoraj całą blachę dzisiaj resztki widzę 
Była to drożdżówka z jagodami leśnymi .Bez kruszonką bo masło mi wyszło . Urosła pięknie i te kryształki cukru niemieckiego ( zastąpił cukier kruszonkę  ) dodały smaku .Ciasto z małą ilością cukru .
23 października 2025 09:40 / 2 osobom podoba się ten post
Dzisiaj serio nie mam czasu na stanie przy garach .Będzie fasolka po bretońsku z tłuczonymi ziemniakami . I finito 
23 października 2025 13:02
Dziewczyny, już ręce mi opadają , od kilku miesięcy mam wrażenie, że w kółko gotuję te same rzeczy macie może swoje sprawdzone przepisy na coś innego ale nadal domowego?