Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

23 października 2025 13:11 / 2 osobom podoba się ten post
Wczoraj z seniorem zrobiliśmy większe  zakupy w mięsnym więc dziś był schabowy, ziemniaki tłuczone i sałata lodowa z dodatkami i sosem winegret. 
24 października 2025 11:17 / 4 osobom podoba się ten post
Dzisiaj dorsz , ziemniaki tłuczone i surówką z kapusty kiszonej  .

Rybkę kupuje w sklepie rybnym , mrożona,  ale na sucho  nie ma wody po rozmrożeniu i z patelni nie pryska  . 
24 października 2025 13:34 / 3 osobom podoba się ten post
U mnie po tym spacerze to miałam siły tylko na jajka sądzone,ziemniaki purre i kalafior.Finito.
24 października 2025 14:39 / 3 osobom podoba się ten post
Kupiłam u Chińczyka rybę , warzywa z Woka , sałatkę z kalarepki . Wszystko oprócz kalarepki pyszne . 
Zrobiłam sałatę . 
24 października 2025 21:42 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Dzisiaj dorsz , ziemniaki tłuczone i surówką z kapusty kiszonej  .

Rybkę kupuje w sklepie rybnym , mrożona,  ale na sucho :-) nie ma wody po rozmrożeniu i z patelni nie pryska  . 

Trzeba rybkę osuszyć :) A swoją drogą nigdy nie kupuję tych glazurowanych. 
25 października 2025 12:13 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Trzeba rybkę osuszyć :) A swoją drogą nigdy nie kupuję tych glazurowanych. 

Kładę na ręczniki papierowym zawsze jest suchy . Nie kupuje w marketach wody z rybą , tylko rybę .
Lubię dorsza a jak nie ma to kupuje coś z  ościami i to nasze .
Ostatnio kupiłam świeże ościste. .Ostatni mój podopieczny ,obierał mi rybkę z osci .Robił to bardzo sprawnie dwoma widelcami 
Obawiał się, że mogę się zakrztusić 😄 .Tam jezdzilam po rybki do rybaka . Wybierałam zawsze z dużego pojemnika , z  woda bieżącą  ( taki przepustowy ) taka która wydawała mi się  akurat 😃 
Rybak przygotowywał tzn patroszyl i fileyowal . Dwa , trzy ruchy nożem i była gotowa .  Mrożone też kupowałam , bardzo lubię ryby  . 
Robię też w zalewie, albo w sosie jeśli mam ich więcej .🦈🦈🦈
25 października 2025 12:25 / 1 osobie podoba się ten post
Dzisiaj zapiekanka warzywna z dodatkiem makaronu i sera  .

Pierwszy ocet zlany , wygląda dobrze , czysty i pachnie już kwasem .Teraz hodujemy matkę octową .Lubię takie kuchenne eksperymenty . Ciągle coś robię i często mi się udaje potem skonsumować . Choć i niewypały bywają . 

25 października 2025 12:30 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Kładę na ręczniki papierowym zawsze jest suchy . Nie kupuje w marketach wody z rybą , tylko rybę .
Lubię dorsza a jak nie ma to kupuje coś z  ościami i to nasze .
Ostatnio kupiłam świeże ościste. .Ostatni mój podopieczny ,obierał mi rybkę z osci .Robił to bardzo sprawnie dwoma widelcami 
Obawiał się, że mogę się zakrztusić 😄 .Tam jezdzilam po rybki do rybaka . Wybierałam zawsze z dużego pojemnika , z  woda bieżącą  ( taki przepustowy ) taka która wydawała mi się  akurat 😃 
Rybak przygotowywał tzn patroszyl i fileyowal . Dwa , trzy ruchy nożem i była gotowa .  Mrożone też kupowałam , bardzo lubię ryby  . 
Robię też w zalewie, albo w sosie jeśli mam ich więcej .🦈🦈🦈

Prózniowo pakowane najlepiej kupic. 
A dziś łośoś w sosie cytrynowo- chrzanowym. Ziemniaczki do tego i marchewka z groszkiem.
Musze cos upiec tresciwego :)
25 października 2025 14:27 / 1 osobie podoba się ten post
Zupa jarzynowa z piersią z kurczaka i tortellini taki gar a że syn seniorów wpadł więc jest po zupie. 🤣 I super. Mnie to cieszy. 
25 października 2025 16:17 / 1 osobie podoba się ten post
Idziemy na pizzę a wcześniej zjedliśmy zapiekanki z pieczarkami.
25 października 2025 16:22 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Nie robisz z lenistwa ? Czy nie potrafisz ? 

Mogę się przyznać, że bardziej z lenistwa. Nadal mamy sklepy ze swojską żwnością. Bardzo dobre przetwory domowej roboty. Akurat mam takie miejsca gdzie mogę kupić więc wolę to niż samemu robić.
26 października 2025 10:09 / 1 osobie podoba się ten post
Jak najmniej gotowców .Sama robię wędlinę i przyprawy składające się głównie z ziół .,Chleb kupuje jak nie mam ochoty upiec swój . I to cały mój wkład .Rybkę też robię sama tzn  paprykarz , w occie , w galarecie. Lubię kuchenne zajęcia .
26 października 2025 10:12 / 2 osobom podoba się ten post
Dzisiejszy obiad to indyk pieczony z warzywami .
Zaprawilam  już wczoraj  mięsko pokrojlam warzywka s dzisiaj tylko ziemniaczki dodam . Wszystko razem upiekę i dorobię tylko buraczki . Do popicia będzie też buraczkowo 
26 października 2025 12:27 / 2 osobom podoba się ten post
A mnie dzisiaj Senior lekko podniósł ciśnienie z obiadem.Wczoraj wyjęłam kiełbaski,miały być dzisiaj smażone .Sobie wzięłam paluszki rybne,bo nie przepadam za kiełbasą. Pytam się krótko przed obiadem,co chce do ziemniaków. AOn,a Ty ?Noo,paluszki mówię ,no to Senior też.Ziemniaki pięknie ze śmietanką puszyste i surówka z białej kapusty.Sp9jrzał na swój talerz i pretensje,że ma za mało ziemniaków. Dobrze,że moich jeszcze nie ruszyłam.Dołożyłam mu łyżką stołową na Jego talerz.Nawet nie marudził,ze są z koperkiem,bo podobno nie lubi.Zmyłam szybko po obiedzie,zmierzyłam mu ciśnienie i jestem u siebie. Jakoś nie mam dzisiaj nastroju.
26 października 2025 12:35 / 2 osobom podoba się ten post
Na życzenie Margaretki , ryż z jabłkami , cynamonem i roztopionym masłem 
Wszystko własnoręcznie. Przygotowane.