Powitajki przy kawie 79

24 czerwca 2025 18:32 / 1 osobie podoba się ten post
Kika67

To tak między różą ,a maliną ,widać zresztą po listkach i włochatych łodygach .
Najważniejsze ,że owoce ma jadalne  .
Rubus Odoratus nazwa łacińska .

Tak, to jeżyna pachnąca. Atrakcja dla ptaków i wegan . 
24 czerwca 2025 18:36 / 4 osobom podoba się ten post
Te pnącze jest dość popularne, w uprawie mało skomplikowane - lubi dobrą glebę .Własnie zaczęło kwitnąc. W pełni kwitnienia ma okazałe kwiatostany.

24 czerwca 2025 22:45 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Te pnącze jest dość popularne, w uprawie mało skomplikowane - lubi dobrą glebę .Własnie zaczęło kwitnąc. W pełni kwitnienia ma okazałe kwiatostany.

Miałam go ,to jest Milin .
Kilka lat nie kwitł ,a potem imponujące kwiaty ma ,niestety zniszczył mi się ,ale jest piękny .
25 czerwca 2025 05:22 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry w środę, a za mną pierwszy tydzień. Po kawie tylko fusy zostały, bo oczywiście obudziłam się już wcześniej. Teraz mały rozruch w łazience, a za dobrą godzinę zacznę pracę. Wszystkim życzę spokojnego dnia 
25 czerwca 2025 06:37 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

I roślinka i krzaczek . Okrytonasienna . W kącie rośnie :)

Nie znam tej rośliny .  W google to wszystko wyjaśnia jak się nie pomylą . Piszą, że to  jerzyna pachnąca .
25 czerwca 2025 06:45 / 3 osobom podoba się ten post
Dzień dobry ,   już środa .Czas leci jak błyskawica .Wnet lipiec i po lecie , którego nie ma jak do tej pory .Albo upał nie do wytrzymania albo chłodno i wietrznie .Gdzie się podziały piękne poranki i cudne wieczory ? Gdzie są te ciepłe deszcze , po których biegalo  sie na bosaka po kałużach ?  Wszystko się kręci w odwrotna stronę . Truskawki się kończą .
Dobrego dnia 
25 czerwca 2025 06:52 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko

Nie znam tej rośliny .  W google to wszystko wyjaśnia jak się nie pomylą . Piszą, że to  jerzyna pachnąca .

Dobrze pisze, Kika rez dobrze wyszukała. Google czy inna technika to tylko narzędzie. Jest tak mądre jak czlowiek który je obsługuje. 

I dzien dobru wszystkim psy kawusi :) Lato jest u mnie w pelnej krasie . Dllatego tez , ze mamy fajnych sąsiadów. Wczoraj z pogaduch przez płot wyszla kolacja na tarasie. 
Milego dnia. 
25 czerwca 2025 06:54 / 1 osobie podoba się ten post
Kika67

Miałam go ,to jest Milin .
Kilka lat nie kwitł ,a potem imponujące kwiaty ma ,niestety zniszczył mi się ,ale jest piękny .

Cieszy oko to prawda. Spróbuj moze jeszcze raz z tym Milonem :) szybko rośnie. 
25 czerwca 2025 09:08 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Cieszy oko to prawda. Spróbuj moze jeszcze raz z tym Milonem :) szybko rośnie. 

Jak pierwszy raz mi zakwitł ,to aż się przestraszyłam ,co to za trąby jerychońskie mam w ogrodzie  Jest odmiana czerwona i pomarańczowa, ja tą pomarańczową miałam .
Niestety na moich wyjazdach ogród bardzo ucierpiał .Milin i inne bluszcze ,winobluszcze ,wiciokrzewy ,powojniki miałam na takich drewnianych pergolach ,które z czasem ,wiadomo jak to drewno ,bez możliwości konserwacji poprostu zbutwiało i się zawaliło .
Dopiero niedawno mąż się z tym uporał i uporządkował .Miejsce teraz mam ,ale czasu brak ,chyba dopiero jak będę na emeryturze ,to o tym pomyślę ,a to już za 18 miesięcy ..Już się nie mogę doczekać .
25 czerwca 2025 12:20 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry opiekunowo po obiadku dzień zaliczony środa minie tydzień zginie miłego popołudnia wszystkim 
25 czerwca 2025 17:52 / 3 osobom podoba się ten post
Kika67

Jak pierwszy raz mi zakwitł ,to aż się przestraszyłam ,co to za trąby jerychońskie mam w ogrodzie  Jest odmiana czerwona i pomarańczowa, ja tą pomarańczową miałam .
Niestety na moich wyjazdach ogród bardzo ucierpiał .Milin i inne bluszcze ,winobluszcze ,wiciokrzewy ,powojniki miałam na takich drewnianych pergolach ,które z czasem ,wiadomo jak to drewno ,bez możliwości konserwacji poprostu zbutwiało i się zawaliło .
Dopiero niedawno mąż się z tym uporał i uporządkował .Miejsce teraz mam ,ale czasu brak ,chyba dopiero jak będę na emeryturze ,to o tym pomyślę ,a to już za 18 miesięcy ..Już się nie mogę doczekać .

Kurcze naprawdę szkoda. Lubię pnącza czy płożace rosliny typu barwinek czy lobelia jako tło np do róż czy irysów. Z pnączy chciałabym mieć passiflorę- może miałaś i wiesz jak uprawiac i pielęgnowac? 
Mialam kiedys dipladenię- szybko rosnie , pięknie kwitnie- ale zimować musi w domu bo zmarznie. I nie do domu z dziecmi - toksyczna roślina. 
26 czerwca 2025 05:05 / 5 osobom podoba się ten post
Witam czwartkowo o bardziej ludzkiej porze. Nawet jestem wyspana, kawa też już czeka obok. Wczoraj zaczęłam oglądać film, ale stwierdziłam, że szkoda czasu i muszę nadrobić braki w spaniu. No i dobrze zrobiłam. Jeszcze przez krótki czas rozmawiałam z Przyjacielem na WhatsAppie, pokazywał mi swój ogród. Prawie czułam jak tam pachnie , zresztą odwiedzę Go po powrocie. Powoli mój remont przybiera realne kształty, bo kupiłam masywne drzwi wejściowe i piec gazowy. A w domu rozejrzę się za nowym materacem do łóżka. Dobra, spadam na kawę a Wy śpijcie dalej. 
26 czerwca 2025 10:13 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry ,słońce już pokazuje swoją moc. Zobaczę co będzie dalej czy mam igloo budować  czy centralne włączyć . Dzisiaj mam dzień kwiatowy właśnie moczę storczyki . Piękne lato ....dzisiaj .Ponoc idzie od Niemcow deszcz, silny wiatr i burze .No , ale każdy wie czego można się od zachodu spodziewać  .
Dobrego dnia życzę 
26 czerwca 2025 11:51 / 3 osobom podoba się ten post
Dybry :) Zurych i okolice burze od 5 rano, teraz ☀️. Spokojnego dnia hehehe  😆
26 czerwca 2025 12:55 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Kurcze naprawdę szkoda. Lubię pnącza czy płożace rosliny typu barwinek czy lobelia jako tło np do róż czy irysów. Z pnączy chciałabym mieć passiflorę- może miałaś i wiesz jak uprawiac i pielęgnowac? 
Mialam kiedys dipladenię- szybko rosnie , pięknie kwitnie- ale zimować musi w domu bo zmarznie. I nie do domu z dziecmi - toksyczna roślina. 

Ano szkoda .
Tina mnie to się trzeba pytać czego ja nie miałam w ogrodzie 
Miałam i passiflorę ,ale podobnie jak difenbachia to są rośliny ,które ciężko zimują na ogrodzie ,trzeba je przezimować w domu ,a z tym u mnie krucho ,bo piwnice mam za ciepłą .
Wszystko mi się pomarnowało dalie ,mieczyki i wszystkie ,które trzeba wykopywać na wiosnę. 
Marzy mi się słodlin czyli wistetia ,ale muszę mieć porządne pergole do tego .
Za to mogę się pochwalić pięknymi okazami krzewów ozdobnych, od mahoni ,która najwcześniej kwitnie ,przez forsycje ,bzy ,żylistka ,tawuły ,jaśmin ,tamaryszka aż do cudnego okazu ostrokrzewu .
Jednak krzewy są chyba najmniej wymagające i warto mieć na ogrodzie .