Powitajki przy kawie 79

26 czerwca 2025 13:32 / 3 osobom podoba się ten post
Kika67

Ano szkoda .
Tina mnie to się trzeba pytać czego ja nie miałam w ogrodzie :smiech3:
Miałam i passiflorę ,ale podobnie jak difenbachia to są rośliny ,które ciężko zimują na ogrodzie ,trzeba je przezimować w domu ,a z tym u mnie krucho ,bo piwnice mam za ciepłą .
Wszystko mi się pomarnowało dalie ,mieczyki i wszystkie ,które trzeba wykopywać na wiosnę. 
Marzy mi się słodlin czyli wistetia ,ale muszę mieć porządne pergole do tego .
Za to mogę się pochwalić pięknymi okazami krzewów ozdobnych, od mahoni ,która najwcześniej kwitnie ,przez forsycje ,bzy ,żylistka ,tawuły ,jaśmin ,tamaryszka aż do cudnego okazu ostrokrzewu .
Jednak krzewy są chyba najmniej wymagające i warto mieć na ogrodzie .

Poproszę zdjęcia,bo będę musiała coś posadzić na wsi.Tylko,żebym nie musiała wykopywać 
26 czerwca 2025 15:37 / 4 osobom podoba się ten post
Witam w czwartek trochę popadało spokojnej reszty dnia 
26 czerwca 2025 18:00 / 4 osobom podoba się ten post
Kika67

Ano szkoda .
Tina mnie to się trzeba pytać czego ja nie miałam w ogrodzie :smiech3:
Miałam i passiflorę ,ale podobnie jak difenbachia to są rośliny ,które ciężko zimują na ogrodzie ,trzeba je przezimować w domu ,a z tym u mnie krucho ,bo piwnice mam za ciepłą .
Wszystko mi się pomarnowało dalie ,mieczyki i wszystkie ,które trzeba wykopywać na wiosnę. 
Marzy mi się słodlin czyli wistetia ,ale muszę mieć porządne pergole do tego .
Za to mogę się pochwalić pięknymi okazami krzewów ozdobnych, od mahoni ,która najwcześniej kwitnie ,przez forsycje ,bzy ,żylistka ,tawuły ,jaśmin ,tamaryszka aż do cudnego okazu ostrokrzewu .
Jednak krzewy są chyba najmniej wymagające i warto mieć na ogrodzie .

Mieczyki mam ale w donicy. Z krzaków mam pigwowca japonskiego, kwitnie na wiosne, ma bardzo ładne koralowe kwiaty, forsycje tez mam. Tamaryszka nie mam, ostrokrzewu ani mahonii tez nie. Glicynie , czy wisterię , albo słodlin mam, choc nie jest jeszcze imponujących rozmiarów. W Interlaken ktoś tak glicynię prowadzil - jakos przyspawany metalowy kątownik - zdjecie zrobilam. Tu są modne oleandry , ale je też na zimę trzeba schować. 

26 czerwca 2025 19:15 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Mieczyki mam ale w donicy. Z krzaków mam pigwowca japonskiego, kwitnie na wiosne, ma bardzo ładne koralowe kwiaty, forsycje tez mam. Tamaryszka nie mam, ostrokrzewu ani mahonii tez nie. Glicynie , czy wisterię , albo słodlin mam, choc nie jest jeszcze imponujących rozmiarów. W Interlaken ktoś tak glicynię prowadzil - jakos przyspawany metalowy kątownik - zdjecie zrobilam. Tu są modne oleandry , ale je też na zimę trzeba schować. 

Bardzo pomysłowo i pięknie wygląda .
Jest jeszcze odmiana o białych kwiatach ,ale ta fioletowa popularniejsza .
27 czerwca 2025 04:53 / 4 osobom podoba się ten post
Doberek piątkowo, spałam do tej pory ale kawę zdążyłam zaparzyć w drodze do łazienki  .Rano trochę pracy przy Seniorce będzie a o 11 tej jadę z Lotharem  przyjacielem Rodziny na zakupy do Netto.Jest najbliżej,a nie chcę żeby Hannelore była zbyt długo sama.Wieczorem zanosiło się na burze,zaczęło padać,wiało strasznie.Ale na tym się skończyło.Muszę jeszcze zrobić listę zakupów, bo nawet kawa mi się skończyła.No to lecę dalej. 
27 czerwca 2025 10:32 / 3 osobom podoba się ten post
Dzień dobry - po deszczowej nocy niebo się rozjaśniło .Dzisiaj będzie pięknie, bo nie za gorąco .Czerwiec już się kończy ,aż nie do wiary, że pół roku za nami . 
Mało czasu letniego zostalo i trzeba jakiś urlop zaplanować , chociaż ostatnio lubię krótkie wypady na łono natury .
Dobrego dnia życze 
28 czerwca 2025 00:24 / 4 osobom podoba się ten post
Czy Gusia chce jeszcze się spotkać? Mój numer w profilu aktualny. Jestem na Mazurach jeszcze do niedzieli . Na SMS nie odpowiada 😭
28 czerwca 2025 05:12 / 4 osobom podoba się ten post
Doberek sobotnio. Znowu ma być ciepło i duszno. Dzisiaj daję sobie na luz, robię tylko to, co niezbędne. Rosół ugotowałam już wczoraj, więc obiad mam. Rano ma być szefowa z Pflegestation obejrzeć odleżyny Hannelore i porobić zdjęcia. Stale mnie to denerwuje, ale może to potrzebne do dokumentacji medycznej? Nie moja broszka. Pozdrawiam serdecznie całe Opiekunowo. 
28 czerwca 2025 06:15 / 3 osobom podoba się ten post
Dzień dobry przy sobocie .
Czas na kawkę  i ułożenie sobie planu dnia . Robię się leniwa od pewnego czasu , bo taka sytuacja . Obowiazkow co raz mniej a czasu co raz więcej.
Dobrego dnia 
28 czerwca 2025 15:50 / 3 osobom podoba się ten post
28 czerwca 2025 15:55 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Te pnącze jest dość popularne, w uprawie mało skomplikowane - lubi dobrą glebę .Własnie zaczęło kwitnąc. W pełni kwitnienia ma okazałe kwiatostany.

Ale nam Tina okwieciła forum 😍 Ten krzak znam, rośnie bardzo duży i przyciąga mnóstwo owadów. Wiem bo na babcinym ogrodzie mamy jeden taki egzemplarz. Obok stoi stara ławka, mało odwiedzana właśnie z powodu pszczółek. Bzyczą, latają jedna po drugiej, jeszcze są bąki, motyle, a wieczorami komary. Dużym plusem są przepiękne kwiaty.
29 czerwca 2025 04:45 / 2 osobom podoba się ten post
Doberek niedzielnie. Kawa wypita, Facebook przejrzany,nawet byłam na dole zobaczyć,czy Hannelore znowu nie wsadziła gdzieś stopy.Wczoraj oglądałam Daleko od szosy,super serial i ten tekst-się Panie częstują  .No,ale niestety obudziłam się tradycyjnie bardzo wcześnie.Ma być parny dzień. Na samą myśl już się pocę . Kawa na tarasie odpada,może tylko późnym wieczorem posiedzę,tak jak wczoraj. Spokojnego dnia Wszystkim życzę.
29 czerwca 2025 07:38 / 2 osobom podoba się ten post
Anetaaa

Ale nam Tina okwieciła forum 😍 Ten krzak znam, rośnie bardzo duży i przyciąga mnóstwo owadów. Wiem bo na babcinym ogrodzie mamy jeden taki egzemplarz. Obok stoi stara ławka, mało odwiedzana właśnie z powodu pszczółek. Bzyczą, latają jedna po drugiej, jeszcze są bąki, motyle, a wieczorami komary. Dużym plusem są przepiękne kwiaty.

Aneciu :) Bo to jest roślina miododajna jak i wiele innych roślin w ogrodzie. Pewnie babcia o tym wiedziała :) Jeśli twoja podopieczna ma ogród to też pewnie odwiedzają je pszczółki i motylki. Miód nie rośnie na pólce w sklepie, musi skądś się brać :)

Dzien dobry forum w upalną niedzielę. Weekend spędzam nad wodą , oprócz słonca i wody mnóstwo atrakcji i za friko można słuchac koncertów, bo sie niesie. Wczoraj grał Santana a aktualnie trwa Open Air i mnóstwo muzycznych gwiazd przyjeżdza . Jeszcze 10 dni i urlop. 
Spokojnego dnia . 
29 czerwca 2025 07:40 / 1 osobie podoba się ten post
Kika67

Bardzo pomysłowo i pięknie wygląda .
Jest jeszcze odmiana o białych kwiatach ,ale ta fioletowa popularniejsza .

W piątek się rozglądalam za tą białą, ale tylko fioletowa byla w zasięgu. 
29 czerwca 2025 11:08 / 1 osobie podoba się ten post
Dzień dobry - czas truskawek czereśni a ja korzystam .Wczoraj sąsiad obdarował mnie koszem czereśni z własnego ogrodu , a ja w rewanżu obdarowalam go litrem oleju rzepakowego własnej produkcji . Taka sąsiedzka wymiana . Drylowalam do wieczora . Część zamtozilam do ciasta a część przerobiłam na konfiturę .Przy okazji miałam czas na wspomnienia . Pracowałam na terenie sadów czereśniowych to okolice  Weil Am Rhein . Takich czereśni nigdy więcej nie spotkałam .
 Duże , słodkie, pachnące i soczyste . Zmieniałam się tam z koleżanką z naszego forum .Ja robiłam konfiturę a ona zjadała , bo ja jechałam go domu .Taka to sprawiedliwość 
Dobrego dnia .