Powitajki przy kawie 80

18 lutego 2026 11:40 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Powiedziałabym,że nawet bardzo dużo. A jeśli się nie da i przez cały turnus ma być stres i zmęczenie,to chyba lepiej zrezygnować :-(. 

Ja już bym wykupiła bilet miesięczny na podróż  Pl -de .
Uważam i mam prawo tak uważać, że prace w opiece można samemu obrzydzić . Wstaje rano z łóżka i zakładam, że wszystko będzie be to  tak jest . Gdzie są dwie osoby w tak późnym wieku to wiadomo, obie są chore . Trzeba się wkręcić w ich szyk, gust i przyzwyczajenia . Może nie ma we mnie zrozumienia , bo nigdy nie jechałam chora . Może to wyda się komuś nieoczywiste , ale nigdy nie pojechałam z lekami , bo ich nie potrzebowałam . Zdrowie jest ważne , tak samo jak ważne jest podejście do pracy . Miałam też transfery , które opanowałam do perfekcji . Żadnego przesilania się i pracy ponad potrzeby . 

18 lutego 2026 11:42 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Pierwszy etap - uważne czytanie umowy przed podpisaniem, wyjasnianie dwuznacznych zapisów , jesli się pojawiają. To podstawa, aby póżniej nie musiec marzyc o porządnej wypłacie . 

Odnośnie kasy tak ,tylko opiekuńcze sprawy często odbiegają od tego co w umowie .A tego się nie sprawdzi z nieuczciwą agencja .
18 lutego 2026 11:44 / 3 osobom podoba się ten post
Dzień dobry wszystkim w środku tygodnia środa nie tydzień zginie miłego i spokojnego dnia
18 lutego 2026 11:45 / 1 osobie podoba się ten post
Maluda

Gusia,nie,zawsze pros,ę zeby uwzględnić w danym zleceniu,że nie podejmę pracy gdy zachodzi potr,eba transferowania.,awsze domagam się telefonu do zmienniczki,ale mi nie chcieli dać.Ona zjechała też dwa tygodnie wcześniej i też nie wiedziała o transfer,e.Nie zarzucaj mi proszę,że biorę zlecenia na łapu capu,jakie mi się nawiną.Pracuję trzynasty rok i wiem o co pytać.Już po pierwszym dniu tutaj pr,edstawiłam firmie faktyczny stan Podopiecznej i rozmawiałam z koordynatorem odpowiedzialnym za zlecenia na terenie Niemiec.U nie współczucie mi potrzebne ale może jakaś sugestia odnośnie firm,które mają krótkie i lekkie zlecenia? Bardzo lubię Cię Gusia ,ale tak jest,że ...włóż moje buty i zobacz co dalej.:przytula:

Ja już pisałam , że trzymasz się gównianych firm ale jak grochem i ścianę. 
18 lutego 2026 11:46 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Ja już bym wykupiła bilet miesięczny na podróż  Pl -de .
Uważam i mam prawo tak uważać, że prace w opiece można samemu obrzydzić . Wstaje rano z łóżka i zakładam, że wszystko będzie be :-)to  tak jest . Gdzie są dwie osoby w tak późnym wieku to wiadomo, obie są chore . Trzeba się wkręcić w ich szyk, gust i przyzwyczajenia . Może nie ma we mnie zrozumienia , bo nigdy nie jechałam chora . Może to wyda się komuś nieoczywiste , ale nigdy nie pojechałam z lekami , bo ich nie potrzebowałam . Zdrowie jest ważne , tak samo jak ważne jest podejście do pracy . Miałam też transfery , które opanowałam do perfekcji . Żadnego przesilania się i pracy ponad potrzeby . 

Mleczko,w umowie do opieki miałam tylko Seniorkę.Super,że nigdy nie pottzebowałaś lekarstw.Do pewnego czasu -ja tez.Transfery też mam opanowane ale nie teraz,gdy mam problemy.I dlatego zjeżdżam.Czekam na hejt.Mam już dość tłumaczenia się.
18 lutego 2026 11:50 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Powiedziałabym,że nawet bardzo dużo. A jeśli się nie da i przez cały turnus ma być stres i zmęczenie,to chyba lepiej zrezygnować :-(. 

Nigdy nie zaciskałem zębów, żeby wytrwać do końca umowy .Radziłam sobie jak nie pomysłem to akceptacja .  Mogłabym zjechać jeśli chodziłoby o moje zdrowie  , ale nigdy z powodu czyjegoś marudzenia . Najwyżej też zaczynałam marudzić 

18 lutego 2026 11:52 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko

Odnośnie kasy tak ,tylko opiekuńcze sprawy często odbiegają od tego co w umowie .A tego się nie sprawdzi z nieuczciwą agencja .:-(

Nie zgodze się. Dobra firma i w umowie zlecenie określa, a nie rozmywa zakres obowiązków. Na pewno powinna ująć działania wtedy gdy niespodziewanie coś dojdzie, albo klient coś dołoży. Umowa przede wszystkim ma chronić. 
18 lutego 2026 11:54 / 3 osobom podoba się ten post
Maluda

Gusia,nie,zawsze pros,ę zeby uwzględnić w danym zleceniu,że nie podejmę pracy gdy zachodzi potr,eba transferowania.,awsze domagam się telefonu do zmienniczki,ale mi nie chcieli dać.Ona zjechała też dwa tygodnie wcześniej i też nie wiedziała o transfer,e.Nie zarzucaj mi proszę,że biorę zlecenia na łapu capu,jakie mi się nawiną.Pracuję trzynasty rok i wiem o co pytać.Już po pierwszym dniu tutaj pr,edstawiłam firmie faktyczny stan Podopiecznej i rozmawiałam z koordynatorem odpowiedzialnym za zlecenia na terenie Niemiec.U nie współczucie mi potrzebne ale może jakaś sugestia odnośnie firm,które mają krótkie i lekkie zlecenia? Bardzo lubię Cię Gusia ,ale tak jest,że ...włóż moje buty i zobacz co dalej.:przytula:

Musisz szukać ale i jak nawet znajdziesz krótkie zlecenie, to poproś o brudnopis tegoż , zanim do czegokolwiek się zobowiązesz. Negocjuj jak coś będzie niejasne. Da się zrobić. W innych zawodach to całkiem normalne. Austria ma krótkie wyjazdy, ale też trzeba wymacac firmę, która wysyła. 
18 lutego 2026 11:56 / 3 osobom podoba się ten post
Maluda

Mleczko,w umowie do opieki miałam tylko Seniorkę.Super,że nigdy nie pottzebowałaś lekarstw.Do pewnego czasu -ja tez.Transfery też mam opanowane ale nie teraz,gdy mam problemy.I dlatego zjeżdżam.Czekam na hejt.Mam już dość tłumaczenia się.

Nie graj Beato ofiary. Zawsxe się można postawić w ramach rozsądku i agencji i rodzinie i koleżankom .Wszystko bierzesz za hejt  
Nikt tu cię nie hejtuje . Jest problem i każda pisze jakby go  rozwiązała .
Dusia zmieniłaby agencje a ja zawalczyła bym z dziadkiem jeśli to jest przeszkodą .

18 lutego 2026 11:59 / 5 osobom podoba się ten post
tina 100%

Nie zgodze się. Dobra firma i w umowie zlecenie określa, a nie rozmywa zakres obowiązków. Na pewno powinna ująć działania wtedy gdy niespodziewanie coś dojdzie, albo klient coś dołoży. Umowa przede wszystkim ma chronić. 

Piszesz dobra firma ? A gdzie one są . Pisałam że można się dogadać z dobra firma ,która w klarowny sposób przedstawia ofertę .
To są firmy, które raczej ukrywają fakty a potem ufają że nic nie wiedziały .
18 lutego 2026 12:01 / 2 osobom podoba się ten post
Maluda

Wracamy do mojego wpisu o " gównianych" firmach .
Na odległość tego się nie sprawdzi .
18 lutego 2026 12:10 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Piszesz dobra firma ? A gdzie one są . Pisałam że można się dogadać z dobra firma ,która w klarowny sposób przedstawia ofertę .
To są firmy, które raczej ukrywają fakty a potem ufają że nic nie wiedziały .

No właśnie , zanim sie zacznie dogadywać , to najpierw trzeba na taką trafić ,a od razu nie widać kto zacz. I od tego są umowy. Jesli jest czarno na białym, to moża się pózniej do tego odnieść i nie ma specjalnej możliwości nadinterpretacji. Taki bazowy parasol, który powinien w końcu mieć miejsce i w branży opiekunczej.
18 lutego 2026 12:46 / 1 osobie podoba się ten post
Maluda

Maluda nikt nie chce Cię hejtiwac tylko naprawdę zadbaj o własne zdrowie. Czy to w pracy czy kiedy skończysz karierę zawodową potrzebujesz zdrowia. Pisałam już jedź Priv do lekarza i blahaj o zabieg bo dalszą twoja praca , ba funkcjonowanie Twoje zależy od Twojego zdrowia!!!!! Jeżdżąc w ciasnych busach pogarazaszcstan swojego zdrowia . Pamiętaj!!!! Żaden Niemiec, żadna agencja zdrowia Tobie nie odda a gorzej bo oni z nami się nie liczą . Myślę, że po zabiegu na kolano wrócisz do pracy i do 70 minimum możesz pracować do woli ale pierwsze postaw się na nogi. 
18 lutego 2026 12:46 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Nie graj Beato ofiary. Zawsxe się można postawić w ramach rozsądku i agencji i rodzinie i koleżankom .Wszystko bierzesz za hejt  
Nikt tu cię nie hejtuje . Jest problem i każda pisze jakby go  rozwiązała .
Dusia zmieniłaby agencje a ja zawalczyła bym z dziadkiem jeśli to jest przeszkodą .

Nie gram żadnej ofiary.A z Seniorem daję radę.I tyle w temacie.

18 lutego 2026 13:45 / 3 osobom podoba się ten post
Dzień dobry po południu .Wcześniej nie miałam czasu bo byłyśmy z wnuczką seniora na co tygodniowych zakupach. Nie lubię jak rodzina robi że mną zakupy ale jeszcze gorzej jak rodzina sama robi zakupy. Niestety tu jest daleko do sklepu. Teraz zrobiłam sobie pauzę bo mam ruchomą i robię kiedy mi pasuje przeważnie od 12,30 do 14,30. Dużo się tu dzieje na forum dlatego ja nigdy nie jeżdżę do dwóch osób bo wiadomo że obie potrzebujá opieki. Jeśli firma mnie okłamie że jest jedna osoba a będzie do tego małźonek czy małżonka to zależy jak będzie współpraca ale jeszcze nigdy nie okłamali mnie w tym zakresie. Owszem inne sprawy bywały ukryte. Nie ma dobrej firmy  ani szteli ..wszystko zależy jak trafisz.