Co robocie z cukinii? Mi się juz pomysły wyczerpały,a mamy tu niezły wysyp.....
W tamtym roku zrobiłam do sloikow same jabłka,bez dodatków.starłam na tarce,na duzych oczkach ,wpakowałam i pasteryzowalam z godzinę.Tylko nie można na siłe i do całkiem pełna upychac -pierwsze co tak zrobiłam sfermentowały:(Do ciasta były super,z tym ze to były b.słodkie jabłka,jak sa więcej kwaskowate to chyba trzeba by z cukrem troche wymieszać.
Dziewczyny - jak macie swój sprawdzony i wypróbowany przepis na zawekowane jabłka do szarlotki - prosze podajcie .
dzieki - ale problem , że w tym domu sokownika nie ma . Zrobię w słoiki tylko wykorzystam twój pomysł : te utarte włoże do blaszki i upiekę ale w piekarniku . może się uda :)
ROSÓŁ Z RYB
ryby mieszane,morskie i słodkowodne z głowami
marchew,pietruszka,seler,zielona pietruszka,pieprz,liść laurowy,ziele ang.sół lub jarzynka w proszku-nie kostki rosołowe chyba ,że tylko warzywne!
Najpierw gotujemy wywar z samych głów,nic nie dodając-jak gotowy przecedzamy przez sito.
Do przecedzonego wywaru dodajemy warzywa,przyprawy,pieprzu nie żałowac ma byc ostrawy
Jak warzywa prawie miękkie dodajemy odfiletowana pozostała rybę.Jeszcze z 15 20 min. na małym gazie gotujemy ,nie za długo żeby się ryba całkiem nie rozciapała!Na koniec dodajemy zielonej pietruszki,ew.koperku jak kto woli.Oddzielnie gotujemy makaron-ja zawsze gwiazdki te malutkie.Prawidłowy ugotowany rybny rosołek musi byc klarowny!Smacznego:)
Jadłam zupę rybną w restauracji,była b.dobra ,pikantna .Pewno podobnie gotowana , tylko makaronu nie było .Pływały jarzyny i kawałeczki ryb.
ja jadłam krabową w KIEL ,1 raz w zycie ,gdyż na sama myśl o rybnej zupince na wymioty zbierało.Super był tylko naczynia "niby srebrne" w hotelu 4* nie co starawe były i mało apetyczne.