Jak robicie grunkohl? jeszcze nie robiłam jak jestem tyle lat.mam w słoiku i dotego kiełbaski .
Jak robicie grunkohl? jeszcze nie robiłam jak jestem tyle lat.mam w słoiku i dotego kiełbaski .
Pewnie jest juz gotowy, nieraz juz z kasza, kiełbaski gotuje plus ziemniaki, tak było w Oldenburg u.
Jeszcze nie robiłam jednak znalazłam dwa przepisy. http://durszlak.pl/przepis/grunkohl-regionalne-danie-z-polnocnych-niemiec?c=tag&t=grunkohl
http://durszlak.pl/przepis/grunkohl-czyli-jarmuz?c=tag&t=smufi-z-jarmuzu
Dziękuję bardzo.wyszło dobrze bo smakowało a podniebienie ma wybredne.Posmazyłam pocięty boczek, cebulkę dodałam grunkhol sól, pieprz, gałke muszkatałowa trochę kminku ipobertałam dodałam kiełbaski ufff i musztardę ekstra obok z kartofelkami:aniolki:
Pochwałę się , pieklam dzisiaj Pickert:gotuje:
Zjadliwe? . Tu są podane składniki. 40 g Hefe 500 g Mehl 250 ml Milch, kochende 1 EL Zucker 5 Ei(er) 1 TL Salz 100 g Korinthen 50 g Rosinen 500 g Kartoffel(n) Schmalz, zum Ausbacken Jak racuchy,tylko z kartoflami. Dla mnie dziwne połączenie,ale smak może byc całkiem fajny.
Nigdy nie robiłam buraczków na ciepło, a tak mnie jakoś naszło.
Jakiś sprawdzony przepis? Raczej nie na słodko.
Taki ciekawy przepis na śledzie znalazłam-ktoś robi?
Pyszne i proste śledzie gotowane,można zrobić dwa tygodnie przed świętami i mogą stać do nowego roku :-) przepis
1,5 kg śledzi matiasy,świeże (tuszki)
3/4 szkl oleju
1 szkl wody
3/4 szkl octu
0,5 kg cebuli
1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, estragon, gorczyca, pieprz w ziarenkach, ziele, liść laurowy.
Śledzie i cebulę kroimy, układamy w głębokiej patelni przekładamy cebulą, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą z octem i oliwą. Gotujemy na maleńkim ogniu pod przykryciem ok 30 min. Nie wolno mieszać, od zagotowania gotujemy ok 20 min, dobrze wystudzić najlepiej przez noc, dopiero wtedy przełożyć do słoika. Śledzie mogą stać w słoiku nawet 3 tygodnie.
Ja robię tak: Ścieram buraczki na tych drobniejszych oczkach,do rondelka na masełko ( nie za dużo ) chwilę podduszam :hihi: .Oprószam mąką ,dodaję troszkę słodkiej śmietanki ,mieszam i doprawiamy mocno pieprzem,solą ,wegetą i oczywiście octem winnym, jabłkowym czy cytryną ,co kto lubi.Można dodać chrzanu, będzie ćwikła na ciepło . Zamruga parę razy i gotowe.Jak za gęste to dolewam odrobinę wody.
Ja też tak robię tylko ścieram na tarce jarzynowej,jakoś nie lubię takiej papki,wolę na grubszych oczkach,na ćwikłę ścieram na drobnych