Tęsknotę straszna masz w sobie...
do gotowania i pieczenia widzę:hihi:
To swoją drogą:-) wyskakują mi często na smartka takie informacje z planeta.pl:radosc1:
Babka coś już wspomina o pierniczkach :do bani: ja pierniczę już to widzę my dwie w kuchni i kumpel babki na imię mu Rolator.A wczoraj gwiazdy betlejemskie przywieżli 3 białe 3 czerwone, no ona to potrafi chałupę udekorować dobrze, że nie na zewnątrz :hihi:
Chcę się z Was zapytać, czy lubicie pasztety?
Ja uwielbiam, wszystkie. Jak mam do wyboru dobrą wędlinę albo pasztet, to pasztet wygrywa. Często sama piekę-warzywne, warzywa łączone z różnymi kaszami, rzadziej mięsne.
W poniedziałek gotowałam domowy bulion wołowy, ze sporym kawałkiem wołowej karkówki i dużej ilości warzyw. Prawie zawsze mam zamrożone porcje bulionów,jako szybką bazę do zup czy sosów. Z mięsa wołowego miały być pierogi z mięsem, ale nie chciało mi się lepić. Zrobilam pasztet z warzyw i mięsa z bulionu .Pokroiłam więc mięso na małe kawałki, zblendowałam (maszynka do mielenia postanowiła swój żywot zakończyć :-() razem ze wszystkimi warzywami i namoczoną w bulionie bułką, dodałam podsmażoną cebulę, jajko,sporo pieprzu, gałki,mielonego ziela angielskiego (z zielem mielonym ostrożnie, można przedobrzyć), słodkiej i ostrej papryki, posiekaną natkę, trochę bułki tartej i parę łyżek oleju . A,jeszcze spory ząbek czosnku wcisnęłam. Dwie małe keksówki wysmarowałam olejem i posypałam bułką tartą. Wierzch uklepalam zwilżoną olejem dłonią, posypałam czarnuszką, wcisnęłam ozdobnie lustli laurowe i listki natki . Wstawilam do nagrzanego do 180 st piekarnika i piekłam 1,5 godziny.
Podaję ten przepis, bo pasztet wyszedł wilgotny, z wierzchu fajnie się przypiekł, dobrze się kroi i łatwo rozsmarować na chlebie. A przede wszystkim jest baaardzooo smaczny :mniam:
No i świetny sposób na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu.
Myślę, że jeśli ma się małą porcję mięsa i warzyw z gotowania zupy, to też można je zblendować, dosmaczyć, dodać oliwy, żeby nie było za suche i jeść jako pastę do pieczywa. Próbowałam swojej masy ,juz doprawionej ale przed dodaniem jajka i bułki tartej i była bardzo smaczna . Trochę sobie odłożyłam i od razu zjadłam :-)
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.