Brukselke ,gotujesz w osolonej wodzie, nastpnie wrzucasz na patelnie z maslem i lekko podsmazasz, tak jest u mnie.
Brukselke ,gotujesz w osolonej wodzie, nastpnie wrzucasz na patelnie z maslem i lekko podsmazasz, tak jest u mnie.
Smażę cebulkę w garnku, dodaję brukselkę, przyprawy i zalewam wodą tyle, żeby brukselka była przykryta . Gdy jest już miekka zagęszczam serkiem topionym śmietankowym czy ziołowym i finito . Jest brukselka i jest sos . Mnie bardzo smakuje .
Fajny przepis. W pracy go wykorzystam bo w Niemczech Bruksela jest bardziej popularna niż u nas :-)
Kika67, masz ten przepis na amciu z jelenia?
Nie, ukradli "mi wszystkie moje przepisy a może raczej przywlaszczyli. Nie mam do nich wglądu :-(
Jeśli chcesz, to zamieszczę go tutaj, bo swego czasu spisałem go i mam go w domowym archiwum. Ale wieczorem:-)
Nic w tym dziwnego.... Bo bruksela blizej:lol3:
Brukselka miało być :-)
Zamieszczam przepis od Kika67
Gulasz z podrobów jelenia
Składniki :
Ok.1 kg podrobów z jelenia (serce ,wątroba,nerki i płucka),
1 cebula pokrojona w piórka,
3-4 ząbki czosnku drobniutko posiekane (można przez praskę przecisnąć),
3-4 cm kawałek imbiru obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę.
Wykonanie:
Podroby umyć, osuszyć i pokroić w kostkę dość drobną, tak 1 cm na 1 cm, max 1,5 cm. Do garnka włożyć trochę smalcu, rozgrzać, wrzucić powyższe składniki i chwilę przesmażyć, tak max 5 minute, ale żeby się nie zrumieniło, raczej tylko poddusiło . Następnie dodać do tego wody, nie za dużo i zagęścić, zaklepał, jak kto woli ,żeby była konsystencja średnio gęstego sosu . Gotować ok. 1 godziny albo do czasu, jak podroby będą miękkie . W międzyczasie przyprawić solą ,pieprzem i octem . Dodać do tego zieloną cebulką, czyli szczypiorek, zieloną pietruchę i jakieś ziółko ,które ma drobniusie fioletowe kwiateczki. .Wszystko posiekane, ale nie musi być bardzo drobno . Do tego ziemniaczki pokrojone w ćwiarteczki, usmażone na patelni z cebulką i zielona sałata, przyprawiona solą, pieprzem , octem i olejem, którą własnoręcznie wyrwałam z grządki w przydomowym mini ogródku moich gospodarzy. Jeszcze była fasolka szparagowa gotowana z wędzonym boczkiem i jakaś zielenina, chyba koperek.
Kika67, możesz napisać, skąd inspiracja itd :-)
Zamieszczam przepis od Kika67
Gulasz z podrobów jelenia
Składniki :
Ok.1 kg podrobów z jelenia (serce ,wątroba,nerki i płucka),
1 cebula pokrojona w piórka,
3-4 ząbki czosnku drobniutko posiekane (można przez praskę przecisnąć),
3-4 cm kawałek imbiru obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę.
Wykonanie:
Podroby umyć, osuszyć i pokroić w kostkę dość drobną, tak 1 cm na 1 cm, max 1,5 cm. Do garnka włożyć trochę smalcu, rozgrzać, wrzucić powyższe składniki i chwilę przesmażyć, tak max 5 minute, ale żeby się nie zrumieniło, raczej tylko poddusiło . Następnie dodać do tego wody, nie za dużo i zagęścić, zaklepał, jak kto woli ,żeby była konsystencja średnio gęstego sosu . Gotować ok. 1 godziny albo do czasu, jak podroby będą miękkie . W międzyczasie przyprawić solą ,pieprzem i octem . Dodać do tego zieloną cebulką, czyli szczypiorek, zieloną pietruchę i jakieś ziółko ,które ma drobniusie fioletowe kwiateczki. .Wszystko posiekane, ale nie musi być bardzo drobno . Do tego ziemniaczki pokrojone w ćwiarteczki, usmażone na patelni z cebulką i zielona sałata, przyprawiona solą, pieprzem , octem i olejem, którą własnoręcznie wyrwałam z grządki w przydomowym mini ogródku moich gospodarzy. Jeszcze była fasolka szparagowa gotowana z wędzonym boczkiem i jakaś zielenina, chyba koperek.
Kika67, możesz napisać, skąd inspiracja itd :-)
Zamieszczam przepis od Kika67
Gulasz z podrobów jelenia
Składniki :
Ok.1 kg podrobów z jelenia (serce ,wątroba,nerki i płucka),
1 cebula pokrojona w piórka,
3-4 ząbki czosnku drobniutko posiekane (można przez praskę przecisnąć),
3-4 cm kawałek imbiru obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę.
Wykonanie:
Podroby umyć, osuszyć i pokroić w kostkę dość drobną, tak 1 cm na 1 cm, max 1,5 cm. Do garnka włożyć trochę smalcu, rozgrzać, wrzucić powyższe składniki i chwilę przesmażyć, tak max 5 minute, ale żeby się nie zrumieniło, raczej tylko poddusiło . Następnie dodać do tego wody, nie za dużo i zagęścić, zaklepał, jak kto woli ,żeby była konsystencja średnio gęstego sosu . Gotować ok. 1 godziny albo do czasu, jak podroby będą miękkie . W międzyczasie przyprawić solą ,pieprzem i octem . Dodać do tego zieloną cebulką, czyli szczypiorek, zieloną pietruchę i jakieś ziółko ,które ma drobniusie fioletowe kwiateczki. .Wszystko posiekane, ale nie musi być bardzo drobno . Do tego ziemniaczki pokrojone w ćwiarteczki, usmażone na patelni z cebulką i zielona sałata, przyprawiona solą, pieprzem , octem i olejem, którą własnoręcznie wyrwałam z grządki w przydomowym mini ogródku moich gospodarzy. Jeszcze była fasolka szparagowa gotowana z wędzonym boczkiem i jakaś zielenina, chyba koperek.
Kika67, możesz napisać, skąd inspiracja itd :-)
Ty to potrafisz zdobyć info :hihi:007 J .Bond
...no...ma się..te kontakty z plemieniem w sąsiedniej wiosce..jeden :telefon1: und genug:smiech3:
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.