Jaki dzień świąteczny, no paczta jak się zamarzyło. Dzień dobry pani szanownej - podbudka! Wstac prosze i pokręcić i zabełtać. Nie kręci się :lol2:
Jaki dzień świąteczny, no paczta jak się zamarzyło. Dzień dobry pani szanownej - podbudka! Wstac prosze i pokręcić i zabełtać. Nie kręci się :lol2:
Jeszcze kilka przykładów na ciepłe obiadokolacje
1. Rosti czyli taka ala pizza z ziemniakow ugotowanych w lupinkach i przepuszczonych przez maszynkę albo praske. Na górze cebula. Pieczone na patelni w formie placka.
Do tego gulasz u mnie był z kurczaka albo gęsi z pieczarkami z dodatkiem sera i czerwonego wina.
2 Te ich białe kiełbaski długie podsmazone na patelni do tego ziemniaki piree i warzywa na ciepło.
Muszę sobie przypmniec co było na pożegnalna obiadokolacje bo też było coś dobrego. Jak mi się jeszcze coś przypomni to dodam :-)
Z jajkiem sadzonym też jedzą. I częsciej na śniadanie niż kolację. Robie i w restauracji tez nie potrafię sobie odmówić.
Cielęcina co mogę z nią zrobić, jak przyrządzić na obiad? Pomóżcie proszę. Nie chce robić sznycli, chce w całości ładniutki kawałek mam :-)
Na dziś. Rozmrożona już
Musi mięso ze 2 godz poleżec w zaprawie. Do cielęciny najlepsza mieszanka miodu i musztardy z domieszką oliwy, oleju i przypraw. Potem normalnie przyrządac jak pieczeń. Jeśli kawałek tak do 1 kg, to może ogarniesz. Trochę ryzykowne przedsięwzięcie. Może ktoś zna szybszy przepis.
Kawalek pół kilograma ma. W jakiej temperaturze ma sie to piec? I ile czasu?
Do zaprawy sól, pieprz, mozez dodac troche sosu sojowego jak masz. Próbuj zaprawe, bo ma miec smak słodko-kwasny. Taki akurat.
Kawałek mięsa polkilogramowy to może po wyjęciu zaprawy i obsmazeniu do brytfanny włożyć i dusić?
Co do pieczenia mięsa to po obsmażeniu wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po okolo 10 min , jak złapie kolorek trochę i białko sie z wierzchu lepiej zetnie i zamknie soki w mięsku-przykręcam temperature do 80 stopni i dochodzi tak ze 2 godzinki- zalezy od wagi miesa- przy tym co masz moze byc krócej. Przyjmuje się , że czas pieczenia 1 kg mięsa przy temperaturze ok 170 stopni wynosi godzinę-taki punkt odniesienia.
Albo spróbuj mieso do rekawa włożyc i piec, albo połóz obsmazone na ruszcie i pod spodem wstaw brytfankę z wodą. Wtedy temperatura pieczenia 170-180 stopni.
Co do czasu pieczenia pół kilogramowego kawałka, to moze byc krócej. Musisz nadzorowac.
Adrenalina Ci skoczy przy dzisiejszym kucharzeniu na pewno :-)
Cielęcina co mogę z nią zrobić, jak przyrządzić na obiad? Pomóżcie proszę. Nie chce robić sznycli, chce w całości ładniutki kawałek mam :-)
Teraz może i tak za późno, ale... może na przyszłość
https://www.przepisy.pl/przepis/duszona-cielecina-1
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.