Przepisy kulinarne

02 stycznia 2020 14:55 / 2 osobom podoba się ten post
Kika67

Brukselka miało być :-)

Brukselka w de popularna bo blizej do Brukseli 
02 stycznia 2020 16:25 / 2 osobom podoba się ten post
Zamieszczam przepis od Kika67

Gulasz z podrobów jelenia

Składniki :

Ok.1 kg podrobów z jelenia (serce ,wątroba,nerki i płucka),
1 cebula pokrojona w piórka,
3-4 ząbki czosnku drobniutko posiekane (można przez praskę przecisnąć),
3-4 cm kawałek imbiru obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę. 

Wykonanie:

Podroby umyć, osuszyć i pokroić w kostkę dość drobną, tak 1 cm na 1 cm, max 1,5 cm. Do garnka włożyć trochę smalcu, rozgrzać, wrzucić powyższe składniki i chwilę przesmażyć, tak max 5 minute, ale żeby się nie zrumieniło, raczej tylko poddusiło . Następnie dodać do tego wody, nie za dużo i zagęścić, zaklepał, jak kto woli ,żeby była konsystencja średnio gęstego sosu . Gotować ok. 1 godziny albo do czasu, jak podroby będą miękkie . W międzyczasie przyprawić solą ,pieprzem i octem . Dodać do tego zieloną cebulką, czyli szczypiorek, zieloną pietruchę i jakieś ziółko ,które ma drobniusie fioletowe kwiateczki. .Wszystko posiekane, ale nie musi być bardzo drobno . Do tego ziemniaczki pokrojone w ćwiarteczki, usmażone na patelni z cebulką i zielona sałata, przyprawiona solą, pieprzem , octem i olejem, którą własnoręcznie wyrwałam z grządki w przydomowym mini ogródku moich gospodarzy. Jeszcze była fasolka szparagowa gotowana z wędzonym boczkiem i jakaś zielenina, chyba koperek.
 
 
Kika67, możesz napisać, skąd inspiracja itd
02 stycznia 2020 17:15 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Zamieszczam przepis od Kika67

Gulasz z podrobów jelenia

Składniki :

Ok.1 kg podrobów z jelenia (serce ,wątroba,nerki i płucka),
1 cebula pokrojona w piórka,
3-4 ząbki czosnku drobniutko posiekane (można przez praskę przecisnąć),
3-4 cm kawałek imbiru obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę. 

Wykonanie:

Podroby umyć, osuszyć i pokroić w kostkę dość drobną, tak 1 cm na 1 cm, max 1,5 cm. Do garnka włożyć trochę smalcu, rozgrzać, wrzucić powyższe składniki i chwilę przesmażyć, tak max 5 minute, ale żeby się nie zrumieniło, raczej tylko poddusiło . Następnie dodać do tego wody, nie za dużo i zagęścić, zaklepał, jak kto woli ,żeby była konsystencja średnio gęstego sosu . Gotować ok. 1 godziny albo do czasu, jak podroby będą miękkie . W międzyczasie przyprawić solą ,pieprzem i octem . Dodać do tego zieloną cebulką, czyli szczypiorek, zieloną pietruchę i jakieś ziółko ,które ma drobniusie fioletowe kwiateczki. .Wszystko posiekane, ale nie musi być bardzo drobno . Do tego ziemniaczki pokrojone w ćwiarteczki, usmażone na patelni z cebulką i zielona sałata, przyprawiona solą, pieprzem , octem i olejem, którą własnoręcznie wyrwałam z grządki w przydomowym mini ogródku moich gospodarzy. Jeszcze była fasolka szparagowa gotowana z wędzonym boczkiem i jakaś zielenina, chyba koperek.
 
 
Kika67, możesz napisać, skąd inspiracja itd :-)

Dziękuję 
W 2018 roku dostałam zlecenie i tak trafiłam do rodziny myśliwych 
Tradycja polowania w tej rodzinie jest przekazywana jak to się mówi z ojca na syna. Opiekowałam, się żona myśliwego, który w tym czasie był w szpitalu na operacji. Według tego przepisu gulasz przygotowywał ich syn. To i inne dania z dziczyzny jadłam po  raz  pierwszy raz w życiu. Na uwagę zasługuje również cudnie rozgrzewająca zupa z czosnku niedźwiedziego. Smak i zapach dziczyzny przecudne. Polędwica z jelenia to niebo w ustach. Ciekawostka jest to, że ta rodzina żyła blisko natury. W ogrodzie można było znaleźć przeróżne zioła, które były obowiązkowo dodawane do wielu dań, sałatek i surówek. Na koniec zostałam obdarowany szczodrze mięsem z jelenia. Do myślistwo i zabijania zwierząt się nie przekonałam i jestem zdecydowanie przeciwko. 
02 stycznia 2020 17:17 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Zamieszczam przepis od Kika67

Gulasz z podrobów jelenia

Składniki :

Ok.1 kg podrobów z jelenia (serce ,wątroba,nerki i płucka),
1 cebula pokrojona w piórka,
3-4 ząbki czosnku drobniutko posiekane (można przez praskę przecisnąć),
3-4 cm kawałek imbiru obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę. 

Wykonanie:

Podroby umyć, osuszyć i pokroić w kostkę dość drobną, tak 1 cm na 1 cm, max 1,5 cm. Do garnka włożyć trochę smalcu, rozgrzać, wrzucić powyższe składniki i chwilę przesmażyć, tak max 5 minute, ale żeby się nie zrumieniło, raczej tylko poddusiło . Następnie dodać do tego wody, nie za dużo i zagęścić, zaklepał, jak kto woli ,żeby była konsystencja średnio gęstego sosu . Gotować ok. 1 godziny albo do czasu, jak podroby będą miękkie . W międzyczasie przyprawić solą ,pieprzem i octem . Dodać do tego zieloną cebulką, czyli szczypiorek, zieloną pietruchę i jakieś ziółko ,które ma drobniusie fioletowe kwiateczki. .Wszystko posiekane, ale nie musi być bardzo drobno . Do tego ziemniaczki pokrojone w ćwiarteczki, usmażone na patelni z cebulką i zielona sałata, przyprawiona solą, pieprzem , octem i olejem, którą własnoręcznie wyrwałam z grządki w przydomowym mini ogródku moich gospodarzy. Jeszcze była fasolka szparagowa gotowana z wędzonym boczkiem i jakaś zielenina, chyba koperek.
 
 
Kika67, możesz napisać, skąd inspiracja itd :-)

Ty to potrafisz zdobyć info 007 J .Bond
02 stycznia 2020 17:19 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Zamieszczam przepis od Kika67

Gulasz z podrobów jelenia

Składniki :

Ok.1 kg podrobów z jelenia (serce ,wątroba,nerki i płucka),
1 cebula pokrojona w piórka,
3-4 ząbki czosnku drobniutko posiekane (można przez praskę przecisnąć),
3-4 cm kawałek imbiru obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę. 

Wykonanie:

Podroby umyć, osuszyć i pokroić w kostkę dość drobną, tak 1 cm na 1 cm, max 1,5 cm. Do garnka włożyć trochę smalcu, rozgrzać, wrzucić powyższe składniki i chwilę przesmażyć, tak max 5 minute, ale żeby się nie zrumieniło, raczej tylko poddusiło . Następnie dodać do tego wody, nie za dużo i zagęścić, zaklepał, jak kto woli ,żeby była konsystencja średnio gęstego sosu . Gotować ok. 1 godziny albo do czasu, jak podroby będą miękkie . W międzyczasie przyprawić solą ,pieprzem i octem . Dodać do tego zieloną cebulką, czyli szczypiorek, zieloną pietruchę i jakieś ziółko ,które ma drobniusie fioletowe kwiateczki. .Wszystko posiekane, ale nie musi być bardzo drobno . Do tego ziemniaczki pokrojone w ćwiarteczki, usmażone na patelni z cebulką i zielona sałata, przyprawiona solą, pieprzem , octem i olejem, którą własnoręcznie wyrwałam z grządki w przydomowym mini ogródku moich gospodarzy. Jeszcze była fasolka szparagowa gotowana z wędzonym boczkiem i jakaś zielenina, chyba koperek.
 
 
Kika67, możesz napisać, skąd inspiracja itd :-)

Ale na polowanie się nie wybierasz other???bo Ci flinte połamie!!!
02 stycznia 2020 17:25 / 2 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Ty to potrafisz zdobyć info :hihi:007 J .Bond

...no...ma się..te kontakty z plemieniem w sąsiedniej wiosce..jeden  und genug
02 stycznia 2020 17:26 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

...no...ma się..te kontakty z plemieniem w sąsiedniej wiosce..jeden :telefon1: und genug:smiech3:

ale chyba nie do wójta samego ?
02 stycznia 2020 17:42 / 2 osobom podoba się ten post
Konwalia08

:oklaski1:ale chyba nie do wójta samego ?:zaskoczenie1::smiech3:

Tam nie ma wójta jest  wódz smiech3:
Jaką ksywke nosi to mi się zapomniało ale jakiś p... ty jest skoro dał się tak łatwo podejść 
A może Luke wypalił z nim fajkę pokoju? 
02 stycznia 2020 17:46 / 2 osobom podoba się ten post
Kika67

Tam nie ma wójta jest  wódz smiech3:
Jaką ksywke nosi to mi się zapomniało ale jakiś p... ty jest skoro dał się tak łatwo podejść :smiech3:
A może Luke wypalił z nim fajkę pokoju? :-)

Kilka pisałaś o obiadokolacja u , kuchni regionalnej , mogłabyś coś zapodac? Szukam nowych inspiracji 
02 stycznia 2020 17:46 / 2 osobom podoba się ten post
Konwalia08

:oklaski1:ale chyba nie do wójta samego ?:zaskoczenie1::smiech3:

 
02 stycznia 2020 17:47 / 1 osobie podoba się ten post
Kika67

Tam nie ma wójta jest  wódz smiech3:
Jaką ksywke nosi to mi się zapomniało ale jakiś p... ty jest skoro dał się tak łatwo podejść :smiech3:
A może Luke wypalił z nim fajkę pokoju? :-)

02 stycznia 2020 18:05 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Kilka pisałaś o obiadokolacja u , kuchni regionalnej , mogłabyś coś zapodac? Szukam nowych inspiracji :-)

Dam parę przykładów ale nie wiem czy dzisiaj bo jutro jadę do pracy więc jeszcze trochę czasu chce spędzić z rodzina 
O roclette pisałam w jednym z tematów. 
Na Wigilię jedli fondi. Gulasz i pieczywo mavzane w 3 rodzajach sosów. Tyle się dowiedziałam bo ja wyjeżdżałam od nich 22 grudnia. Dziadek nawet mi wydrukował przepisy na te sosy. 
Jeden warzywny, drugi na bazie majonezu a trzeci z jogurtem naturalnym. Można zrobić więcej tych sosów ale oni robią 3. Sosy są na zimno 
02 stycznia 2020 18:12 / 2 osobom podoba się ten post
Kika67

Tam nie ma wójta jest  wódz smiech3:
Jaką ksywke nosi to mi się zapomniało ale jakiś p... ty jest skoro dał się tak łatwo podejść :smiech3:
A może Luke wypalił z nim fajkę pokoju? :-)

Czyli że wodz Apaczów
02 stycznia 2020 18:15 / 2 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Czyli że wodz Apaczów:-)

Czerwona podpaska 
 
Mam nadzieję, że Luke nie wzial jeńców 
02 stycznia 2020 19:21 / 2 osobom podoba się ten post
Kika67

Dam parę przykładów ale nie wiem czy dzisiaj bo jutro jadę do pracy więc jeszcze trochę czasu chce spędzić z rodzina :-)
O roclette pisałam w jednym z tematów. 
Na Wigilię jedli fondi. Gulasz i pieczywo mavzane w 3 rodzajach sosów. Tyle się dowiedziałam bo ja wyjeżdżałam od nich 22 grudnia. Dziadek nawet mi wydrukował przepisy na te sosy. 
Jeden warzywny, drugi na bazie majonezu a trzeci z jogurtem naturalnym. Można zrobić więcej tych sosów ale oni robią 3. Sosy są na zimno :-)

Jasne , w domu człowiek mniej siedzi na forum 
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies. Wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z polityką prywatności.