Przepisy kulinarne

29 grudnia 2020 13:50 / 3 osobom podoba się ten post
08 stycznia 2021 11:27 / 1 osobie podoba się ten post
Luke

Alternatywa dla mielonych... 
 
https://www.o2.pl/kuchnia/kotlety-warzywne-lekki-i-szybki-obiad-6591118607588128a

Wypróbuję 
08 stycznia 2021 17:48
Też chcę to wypróbować, ale już w domu...
 
https://smakinatalerzu.pl/2020/12/28/pizzowe-swiderki/
 
20 stycznia 2021 22:01 / 1 osobie podoba się ten post
Luke a zapodasx Twój przepis na zupę z cukinii i łososia,? 
21 stycznia 2021 06:13 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Luke a zapodasx Twój przepis na zupę z cukinii i łososia,? 

Później poszukam
21 stycznia 2021 09:37 / 1 osobie podoba się ten post
Luke

Później poszukam:-)

Ja raz gotowałam , ale nie pamiętam
21 stycznia 2021 18:03 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Później poszukam:-)

Ja też chętnie skorzystam z przepisu 
21 stycznia 2021 21:04 / 2 osobom podoba się ten post
Wygrzebałem z "Kuchnia Niemiecka -przepisy".
(post z maja 2019)
 
Curry Suppe

Składniki:
- świeży łosoś 30 dag
- cukinia 30 dag
- szalotki 12,5 dag
- 400 g Schlagsahne
- 2 kostki bulionowe warzywne
- cytryna
Ponadto: łyżka masła, sól, 2 łyżeczki Curry, łyżeczka Cayenne Pfeffer, trochę Krebs lub Hummer Paste

Rybę suszymy, kroimy na średnie kawałki, zostawiamy.
Cukinię myjemy, suszymy, kroimy w cienkie talarki, solimy, zostawiamy.
Gotujemy bulion w litrze wody.
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno pokrojone szalotki, do lekkiego zgęstnienia.
Wlewamy wywar, dodajemy śmietanę, przyprawy, wcześniej odłożoną rybę i cukinię, 2 łyżki odciśniętej cytryny. Zagotowujemy i jeszcze kilka minut zostawiamy na wolnym ogniu. Najlepiej spożyć na drugi dzień.Zamiast łososia można użyć inną rybę morską albo wędzonego łososia.
Przed podaniem lekko podgrzać i ewentualnie podoprawiać i podgrzać, żeby na talerzu była gorąca. Do zupy nie stosuje się pieprzu. Każdy może już na talerzu podoprawiać sobie wg uznania.
21 stycznia 2021 21:10 / 2 osobom podoba się ten post
02 lutego 2021 08:35 / 1 osobie podoba się ten post
Luke

Wygrzebałem z "Kuchnia Niemiecka -przepisy".
(post z maja 2019)
 
Curry Suppe

Składniki:
- świeży łosoś 30 dag
- cukinia 30 dag
- szalotki 12,5 dag
- 400 g Schlagsahne
- 2 kostki bulionowe warzywne
- cytryna
Ponadto: łyżka masła, sól, 2 łyżeczki Curry, łyżeczka Cayenne Pfeffer, trochę Krebs lub Hummer Paste

Rybę suszymy, kroimy na średnie kawałki, zostawiamy.
Cukinię myjemy, suszymy, kroimy w cienkie talarki, solimy, zostawiamy.
Gotujemy bulion w litrze wody.
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno pokrojone szalotki, do lekkiego zgęstnienia.
Wlewamy wywar, dodajemy śmietanę, przyprawy, wcześniej odłożoną rybę i cukinię, 2 łyżki odciśniętej cytryny. Zagotowujemy i jeszcze kilka minut zostawiamy na wolnym ogniu. Najlepiej spożyć na drugi dzień.Zamiast łososia można użyć inną rybę morską albo wędzonego łososia.
Przed podaniem lekko podgrzać i ewentualnie podoprawiać i podgrzać, żeby na talerzu była gorąca. Do zupy nie stosuje się pieprzu. Każdy może już na talerzu podoprawiać sobie wg uznania.

Może w piątek skorzystam z przepisu ;) 
03 marca 2021 18:14 / 2 osobom podoba się ten post
Rogaliki Topielce 
Zdjęcie zmniejszanie, więc jak coś nie będzie jasne, to pytać śmiało 
03 marca 2021 19:23 / 1 osobie podoba się ten post
Oprócz tych 500g mąki, to trzeba jeszcze mieć trochę, do jak to się mówi, do podsypywania. No ale to przecież wszyscy wiedzą 
03 marca 2021 19:56 / 2 osobom podoba się ten post
Dzięki Gusia. Już mam na kompie. Można bez problemu powiększyc i odczytać.
04 marca 2021 08:41 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Rogaliki Topielce 
Zdjęcie zmniejszanie, więc jak coś nie będzie jasne, to pytać śmiało :-)

Trzeba wypróbować :)