Przepisy kulinarne

25 lutego 2020 11:58 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Lemon curd 
 
-sok wyciśnięty z 3-4 cytryn + skórka   otarta z 2-3 
-150 g cukru 
-ok 100g masła 
-2 żółtka i 2 całe jajka 
        Można robić od razu w garnku, może szybciej, ale parę razy musiałam wszystko wywalić, bo się jajka zagotowały :smiech3:
Robię więc w kąpieli wodnej, pilnując, żeby dno miski nie dotykało gotującej się wody. Woda ma się pomału gotować, nie bulgotać. 
Do miski wrzucam jajka i żółtka, dodaję cukier i trzepaczką, żadnym mikserem, mieszać energicznie, aż zrobi się taka fajna, lśniąca masa, Dodać sok i skórkę z cytryny i dalej mieszać. Uważać, żeby się nie zagotowało. Trochę to musi potrwać . Na koniec dodać masło i mieszać, aż zgęstnieje. 
Zdarzało mi się, że mimo uważnego mieszania, to zrobiły się grudki, takie, jak czasem w budyniu. Wtedy przecierałam przez sitko. 
Zawsze wyciskam  sok ze wszystkich 4 cytryn i nie dodaję całego od razu, tylko próbuję, jak już masło dodane. Jak za słodkie, to daję resztę tego soku. Prawie zawsze, bo jak cytrynowy, to musi być przecież kwaśne :-)
Nigdy nie zmniejszałam ilości cukru czy masła, bo ja tam się nie znam, ale myślę, że mogą mieć wpływ na konsystencję. 
Podobno w słoiczku można trzymać ten curd nawet do 2 tygodni. Nie wiem, bo robię go wtedy ,kiedy planuję tartę cytrynową, czy ciasteczka jakieś.  Resztę wyjadam łyżeczką ze słoiczka, albo z croissantami .:piecze ciasteczka:

Dzięki- już spisałam 
25 lutego 2020 17:22 / 2 osobom podoba się ten post
 Kurczak curry w sosie smietanowym.
SKŁADNIKI

800 g piersi z kurczaka
250 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
250 ml śmietany 
30 g masła
2 cebule
2 łyżki curry 
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta ostrej papryki
1 łyżka mąki
sól, pieprz
oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE


Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę o boku 2-3 cm.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy kurczaka, podsmażamy do uzyskania złotego koloru.
Kurczaka zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno posiekane cebule, które podsmażamy ok. 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy: curry, imbir, paprykę, łyżkę mąki; kontynuujemy smażenie kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Całość zalewamy ciepłym bulionem, dusimy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.Do sosu dodajemy wcześniej podsmażonego kurczaka oraz śmietanę roztrzepaną z 2 łyżkami ciepłego bulionu; doprawiamy solą oraz pieprzem. Curry gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Przygotowane curry podajemy od razu po przygotowaniu oprószone natką pietruszki, czarnym pieprzem i ryżem.

29 lutego 2020 08:57
02 marca 2020 11:10 / 2 osobom podoba się ten post
03 marca 2020 10:03 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Wszak mamy jeszcze zimę... 
 
https://durszlak.pl/zeszyty/salatki-dla-zdrowia-i-urody

Jeszcze śmiało zimowe sałatki można jeść :) 
03 marca 2020 10:40 / 2 osobom podoba się ten post
GrazynaM55

Jeszcze śmiało zimowe sałatki można jeść :) 

Rozgrzewające Zupki i rosołki też 
07 kwietnia 2020 14:05 / 1 osobie podoba się ten post
Ktoś coś kiedyś pisał o marchewce z sosem sojowym, tylko nie wiem gdzie 
Może by tutaj wstawił przepis?
Czy to nie Dorotee o niej pisała?
07 kwietnia 2020 14:09 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Ktoś coś kiedyś pisał o marchewce z sosem sojowym, tylko nie wiem gdzie :-(
Może by tutaj wstawił przepis?
Czy to nie Dorotee o niej pisała?

Tak scieram na plasterki srednicienkie , bocZna tarka , duszę wolno na oliwie , posypuję pietruszka , pod koniec sos sojowy . Trochę pieprzu , soli ostrożnie , pycha 
07 kwietnia 2020 14:20 / 2 osobom podoba się ten post
Dziękuję 
18 kwietnia 2020 11:14 / 2 osobom podoba się ten post
Konwalia, pewnie często będziesz szparagi dziadkowi przygotowywała, poszukaj może wpisów z ubiegłego sezonu szparagowego, dużo pisaliśmy i podawaliśmy przepisy.
Dzisiaj na szybko 
 
Szparagi z boczkiem 
 
  Szparagi ugotować normalnie, czyli w wodzie z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Czas zależy od grubości szparagów, hak grube, to po 15 min próbuję czy już dobre, nie mogą być rozciapane .
Na patelni wytapiam boczek, dodaję trochę oliwy, jeśli chudy, wrzucam ugotowane,gorące  szparagi i tak chwilę je trzymam, obracając, żeby się z każdej strony w tych skwareczkach i tłuszczyku wytaplały. W Bonn niektórzy polewali jeszcze trochę roztopionym masłem z sokiem z cytryny. Ja wolę albo tylko z boczkiem, albo z tym masłem, wtedy jeszcze parmezanem można posypać. Jedne i drugie muß już na talerzu grubo mielonym pieprzem potraktować. 
 
18 kwietnia 2020 11:26 / 3 osobom podoba się ten post
Konwalia, pewnie często będziesz szparagi dziadkowi przygotowywała, poszukaj może wpisów z ubiegłego sezonu szparagowego, dużo pisaliśmy i podawaliśmy przepisy.
Dzisiaj na szybko 
 
Szparagi z boczkiem 
 
  Szparagi ugotować normalnie, czyli w wodzie z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Czas zależy od grubości szparagów, hak grube, to po 15 min próbuję czy już dobre, nie mogą być rozciapane .
Na patelni wytapiam boczek, dodaję trochę oliwy, jeśli chudy, wrzucam ugotowane,gorące  szparagi i tak chwilę je trzymam, obracając, żeby się z każdej strony w tych skwareczkach i tłuszczyku wytaplały. W Bonn niektórzy polewali jeszcze trochę roztopionym masłem z sokiem z cytryny. Ja wolę albo tylko z boczkiem, albo z tym masłem, wtedy jeszcze parmezanem można posypać. Jedne i drugie muß już na talerzu grubo mielonym pieprzem potraktować. 
 
18 kwietnia 2020 11:27 / 2 osobom podoba się ten post
Sorry, dwa razy się kliknęło, a nie mogłam już skasować 
18 kwietnia 2020 12:51 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Konwalia, pewnie często będziesz szparagi dziadkowi przygotowywała, poszukaj może wpisów z ubiegłego sezonu szparagowego, dużo pisaliśmy i podawaliśmy przepisy.
Dzisiaj na szybko 
 
Szparagi z boczkiem 
 
  Szparagi ugotować normalnie, czyli w wodzie z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Czas zależy od grubości szparagów, hak grube, to po 15 min próbuję czy już dobre, nie mogą być rozciapane .
Na patelni wytapiam boczek, dodaję trochę oliwy, jeśli chudy, wrzucam ugotowane,gorące  szparagi i tak chwilę je trzymam, obracając, żeby się z każdej strony w tych skwareczkach i tłuszczyku wytaplały. W Bonn niektórzy polewali jeszcze trochę roztopionym masłem z sokiem z cytryny. Ja wolę albo tylko z boczkiem, albo z tym masłem, wtedy jeszcze parmezanem można posypać. Jedne i drugie muß już na talerzu grubo mielonym pieprzem potraktować. 
 

dzięki
06 maja 2020 08:44 / 1 osobie podoba się ten post
Ma ktoś z Was dobry przepis na bezę?? Chciałam zrobić na weekend 
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies. Wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z polityką prywatności.