Ja taki to wciągam grubo posmarowanym masłem i solą .
Ja taki to wciągam grubo posmarowanym masłem i solą .
No tak,chciałam się pochwalić pięknym chlebkiem,a zagapiłam się w Ipada, śledząc grę naszych siatkarzy i...chlebuś się trochę przyjarał ?
Co tam,i tak smaczny
Pasta (dip?) z dyni do smarowania
‐--‐‐--------------------------------------------
1. Umytą dynię kroimy na większe kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu. Lekko skrapiamy olejem, trochę solimy i pieczemy w 190stC ok pół godz. Tak do miękkości. Upieczoną trochę studzimy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski czy czegoś, w czym będziemy blendować.
2. Małą cebulę lub pół większej kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę czy olej . Jak się zeszkli dodajemy 1-2 przeciśnięte ząbki czosnku i sporą szczyptę płatków chilli,może też chyba być ostra papryka jak ktoś nie ma tych płatków. Krótko razem przesmażamy i lekko studzimy.
3. Kilka suszonych pomidorów w oliwie drobno kroimy.
4. Wszystko wrzucamy do dyni, dodajemy ok łyżki sosu sojowego (chyba niekoniecznie ),1 łyżeczkę dobrego octu balsamicznego (może sok z cytryny ,jak ktoś nie ma?), blendujemy, doprawiamy i gotowe.
Można posypać posiekaną natką albo kolendrą.
Czasami ,jak nie mam suszonych pomidorów przyprawiam tak bardziej orientalnie orientalne-kmin rzymski, imbir kurkuma czy mielona kolendra.
Ja miałam małą dynię. Gotowa pasta zmieścila się w dwóch słoiczkach
O,z masłem już dwie pajdy wciągnęłam, następne posolę, grubą solą rożową :-)
Mnie też się zdarzało przypalić , zwłaszcza tu w CH, gdzie mąka jest inna , zakwas szybciej fermentuje , ciasto ma inną konsystencję i z czasem pieczenia trzeba uważać . Nie wiem z czego to wynika, ale tak się dzieje. Chleb i tak wychodzi smaczny, To sie pochwalę moim zawasowym chlebkiem , tylko na drożdzach jaki zakwas wyprodukował. Ten piekłam w domu w Polsce. Tu mam zakwas nastawiony, ale będzie dobry dopiero za kilka dni.
Nie używam różowej soli.......to takie infantylne :smiech::smiech2:
Żeby choć trochę infantylną być, to...solę sobie na różowo :smiech3:
A,jeszcze pytanie do Tiny, jak się to robi że takie okręgi na chlebie wychodzą? Normalnie jak od Bäckera ?
Mnie już nie pasuje :smiech:
No i bardzo dobrze, że Tobie nie pasi ?j
Jeszcze byś wpadła i mi wyjadła :lol1:
Inna solą posypany chlebuś? A to tak. wyjadlabymy, wyjadla .
Miało być na ..... na polu w życie. Skąd tam południe się wzięło ?
A,jeszcze pytanie do Tiny, jak się to robi że takie okręgi na chlebie wychodzą? Normalnie jak od Bäckera ?
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.