Przepisy kulinarne

11 września 2022 19:43 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Ja jakieś 2 minuty zagapiłam się na siatkówkę, może znajdź sobie coś interesującego i zagapisz się chwilę dłużej :lol1:
Pękł zanim się przypalił.
Skórka chrupiąca i trochę twarda dzisiaj, ale środek idealny. 
 

Chleb pęka, ale to mu tylko uroku dodaje. Nawet jak się go ponacina , to jak zacznie w piekarniku wyrastac to też :)
11 września 2022 19:55 / 2 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Jeszcze mam gdzieś w zeszycie taki przepis na chleb gdzie ciasto wyrabia się na noc wstawia do lodówki i piecze w garnku lub w naczyniu żaroodpornym. Też pracy mało bo zagnieciesz nawet robotem i na nic do lodówki rano przetobisz 2 min ręką lub nie info piekarnika. Może ktoś ma z Was ten przepis. ? 

Robie podobnie, tzn wyrasta w lodówce ( w tym koszyczku, na poczatku to był durszlak wyłożony sciereczką). Uzywałam na początku robota, ale chciałam miec uformowany chlebek to i tak po pierwszym wyrosnięciu zagniatałam i formowałam bochenek dłonmi. Zresztą jak się piecze z mąki zytniej to i robot nie jest potrzebny bo jej się długo nie wyrabia.Z pszenną co innego. Gdzieś widziałam przepis , nieskomplikowany, na you tubie . 
11 września 2022 20:10 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Ja jakieś 2 minuty zagapiłam się na siatkówkę, może znajdź sobie coś interesującego i zagapisz się chwilę dłużej :lol1:
Pękł zanim się przypalił.
Skórka chrupiąca i trochę twarda dzisiaj, ale środek idealny. 
 

Żartowałam Gusiu.  Kiedyś prawdziwy piekarz radził mi kupować pęknięty chleb .Mówił, że taki jest smaczniejszy 
Liczyłam na Twój dowcip .
A jeśli chodzi o przypalanie to wiem jak to się robi, nawet czajnik mogę przypalić.
17 października 2022 20:50 / 2 osobom podoba się ten post

Co w tym garnku ze zdjęcia w Co dzisiaj gotujesz ,zapytała Mleczko ,to zdradzę przepis na coś bardzo smakowitego,prostego,szybkiego i zdrowego 
 
Curry z czerwonej soczewicy 
--------‐-------------------------------
U mnie zawsze wszystko tak na oko,bez ścisłych proporcji
-Soczewica czerwona-1 szklanka(dzisiaj)
-1 cebula
-kawałek świeżego imbiru startego na tarce, ile kto lubi, u mnie spory kawałek 
-kumin czy po naszemu kmin rzymski 
-kurkuma mielona a jak mam to starta świeża, coś ostatnio nie widziałam 
-1,5 szklanki bulionu albo wody, jak bulionu nie mam
-passata pomidorowa albo jak dzisiaj, zblendowane pomidory krojone z puszki 
-mleko kokosowe 
-kilka, dałam 7,suszonych moreli, te takie soft są fajne
         W garnku rozgrzewam olej kokosowy (może być inny),wrzucam pokrojoną w drobną  kostkę cebulę,smażę trochę żeby zmiękła, dodaję kmin rzymski, starty imbir, kurkumę, trochę solę, chwilę smażę, wrzucam opłukaną soczewicę,pokrojone morele,zalewam bulionem,pomidorami (passatą) i gotuję ,tak 15-20min,aż soczewica będzie miękka. Dodaję mleko kokosowe, mieszam i jeszcze kilka minut gotuję. Aha, gotuję przykryte pokrywką ?.
     Przyprawy można dodać w ilości takiej, jaką kto lubi. Jak wyjdzie bardzo  gęste ,dodać mleka kokosowego, albo wody, albo pomidorów. Jak ktoś nie lubi mleka kokosowego, to może bez niego. Ja lubię to dodaję. Można bez moreli, ale jak ktoś ma, to niech doda bo o wiele smaczniejsze to danie. 
Dzisiaj, na puszkę mleka, puszkę pomidorów, tak ok 1,5 szklanki bulionu i szklankę soczewicy dodałam:2 łyżeczki kuminu, 2 czubate łyżeczki kurkumy, dużą łyżkę startego imbiru,szczyptę soli i jeszcze trochę płatków chilli. Smakuje super. Jak mam, posypuję świeżą kolendrą, dzisiaj była suszona. Jeszcze pokropiłam sobie,już na talerzu  sokiem z limonki .
Można jeść z ryżem, można z jakimś pieczywem a można bez niczego, bo też dobre 
 
 
 
17 października 2022 22:47
Tarta na cieście francuskim 
---------------------------------------
    Ciasto rozwinąć, lekko rozwałkować, wylepić nim dno i boki formy lekko wysmarowanej masłem. 
Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą czy czymś podobnym. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika i podpiec ok 10-15 minut. 
Trzeba zaglądać, ma się zazłocić .
Wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie. 
Robiłam bez podpiekania ale wtedy spód jest blady i czasem wilgotny.
I to jest baza.
Nadzienie może być jakie sobie wymyślimy. Mogą być zblanszowane brokuł, kalafior, kawałki papryki,może być szynka czy cokolwiek. 
  Następną bazą jest masa, którą zalewamy nadzienie. 
-3-4 jaJak
-200-250ml śmietany 30%
-przyprawy pasujące do nadzienia 
 Zalewamy masą śmietanowo jajeczną nadzienie, najczęściej zostają kawałki ciasta, wycinamy paski i przykleja pi brzegach. 
Wstawiam do piekarnika na 30-35 minut ,nagrzanego do 190st. Czasem krócej, czasem dłużej, trzeba sprawdzać. 
      Tarta z warzywami 
---------------------------------
 -cukinia 
-kolorowe papryki
-cebula
  Cebulę kroję w kostkę, wrzucam na rozgrzany na patelni olej, dodaję pokrojone w grubą kostkę  papryki, pokrojoną cukinię, doprawiam solą, pieprzem i papryką. Krótko smażę, żeby się nie rozciapały. Wykładam na podpieczony spód tarty. 
Masę śmietanowo jajeczną doprawiam solą, pieprzem i sporą porcją ziół prowansalskich. Wstawiam do piekarnika na 30-35 minut. Czasem dodaję do masy rozdrobnioną fetę, jak mam jakąś otwartą  w lodówce. 
Kroić jak lekko przestygnie. 
Nie wiem od czego to zależy, ale bywa że fajnie się kroi a innym razem trochę rozlatuje 
17 października 2022 22:58 / 2 osobom podoba się ten post
A to Tarta z gruszką i camembertem 
        ----------------------------------------------
-camembert 
-gruszki
-tymianek 
  Gruszki obieram, kroję na ćwiartki a później w plasterki. Camembert kroję w plastry. Układam na przemian , na podpieczonym spodzie tarty ,dwa plastry gruszki,plaster sera. 3 jajka roztrzepuję z 200ml śmietanki,doprawiam solą (troszeczkę) i sporą ilością tymianku. Wstawiam do piekarnika. Po upieczeniu posypuję rukolą, skrapiam trochę  płynnym miodem i gęstym octem balsamicznym. 

 
17 października 2022 23:52 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

A to Tarta z gruszką i camembertem 
        ----------------------------------------------
-camembert 
-gruszki
-tymianek 
  Gruszki obieram, kroję na ćwiartki a później w plasterki. Camembert kroję w plastry. Układam na przemian , na podpieczonym spodzie tarty ,dwa plastry gruszki,plaster sera. 3 jajka roztrzepuję z 200ml śmietanki,doprawiam solą (troszeczkę) i sporą ilością tymianku. Wstawiam do piekarnika. Po upieczeniu posypuję rukolą, skrapiam trochę  płynnym miodem i gęstym octem balsamicznym. 

 

Dzięki za przepis, zapisuję sobie na później 
27 października 2022 20:22 / 1 osobie podoba się ten post
Robiłam z innego, dodaję inny, ja swoje trochę spaćkałam
 
https://picantecooking.com/pl/recipes/dania-klasyczne/chlebowe-knedle-niem-semmelkn-del/
27 października 2022 20:32 / 1 osobie podoba się ten post
mzap88

Robiłam z innego, dodaję inny, ja swoje trochę spaćkałam
 
https://picantecooking.com/pl/recipes/dania-klasyczne/chlebowe-knedle-niem-semmelkn-del/

Dziękuję 
27 października 2022 21:16
Najsmaczniejsze z grzybami leśnymi to:
28 października 2022 10:55 / 1 osobie podoba się ten post
mzap88

Robiłam z innego, dodaję inny, ja swoje trochę spaćkałam
 
https://picantecooking.com/pl/recipes/dania-klasyczne/chlebowe-knedle-niem-semmelkn-del/

Dziękuję, będę próbować 
28 października 2022 14:08 / 2 osobom podoba się ten post
mzap88

Robiłam z innego, dodaję inny, ja swoje trochę spaćkałam
 
https://picantecooking.com/pl/recipes/dania-klasyczne/chlebowe-knedle-niem-semmelkn-del/

Kuchnia austrykacka z tego słynie .To semmelknodel .Robią go z bułki. .Występują też takie krojone w plastry. Zawija się w ścierkę i tak gotuje potem kroi się na plastry 
To w niedzielę jak jest więcej osób na obiedzie , żeby nie pitolic się z kręcenia kulek
Ja bardzo lubię .
01 listopada 2022 13:44 / 3 osobom podoba się ten post
http://megs-88.blogspot.com/2022/11/tofu-w-sosie-orzechowym.html
do tego oczywiście ryż i .......... smacznego!
01 listopada 2022 19:35 / 3 osobom podoba się ten post
mzap88

http://megs-88.blogspot.com/2022/11/tofu-w-sosie-orzechowym.html
do tego oczywiście ryż i .......... smacznego!

Ciekawa jestem bardzo tego dania, a zwłaszcza sosu orzechowego. Robiłam Nutellę wg twego przepisu. Bardzo smaczna. 
01 listopada 2022 19:55 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Ciekawa jestem bardzo tego dania, a zwłaszcza sosu orzechowego. Robiłam Nutellę wg twego przepisu. Bardzo smaczna. 

Nie jestem fanką tofu. Tylko wędzone  lubię. Jadłam kurczaka w sosie z orzeszków ziemnych u Chińczyka,naprawdę smaczne danie. Teraz mam przepis na sos to może sama spróbuję zrobić właśnie z tofu.