Przepisy kulinarne

10 września 2022 21:45 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Chlebuś Twój cudny, w garnku pieczony, czy masz takie specjalne cóś?
Mój powstał dzisiaj spontanicznie. Nie chciało mi się gdzieś dalej jechać do piekarni a w pobliżu tylko Lidl i Społem.
To taki  szybki chleb na maślance i drożdżach, nawet suszonych, bo innych nie miałam i zwykła mąka chlebowa 750.

Ten był w garnku pieczony, mam tez takie cuś, ale owalne, do większych bochenków. Mój pierwszy chleb tez spontanicznie powstał, ale wczesniej kupiłam mąke żytnią na zakwas typ 2000. I na takim zakwasie się piecze chleby żytnie , pszenne, orkiszowe. Z ziarnami i bz. Ja zamawiam mąkę w internetowym sklepie przy młynie  Są różne typy :) . Czarnuszkę do pszennego, czy pszenno-żytniego chleba dostaniesz, kminek, co się uwidzi. Na maslance i drożdżach też piekłam, lepszy niż sklepowy. Ten zakwasowy o wiele dłużej wyrasta. 
10 września 2022 21:58 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

To koszyk do garowania chleba takie kółka zostawia . Takie cuś, różne wielkosci są. Wysypuje się mąką i tam sobie ciasto wyrasta

No właśnie o tego cosia pytałam, tak myślałam że w tym koszyku leżakował?. A później  bez żadnej foremki taki ładny kształt zachowuje?
Ja najczęściej piekę w podłużnych foremkach albo w garnku żeliwnym, takim emaliowanym chyba (bo kolorowy mam ?) czasami 
10 września 2022 22:04 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Ten był w garnku pieczony, mam tez takie cuś, ale owalne, do większych bochenków. Mój pierwszy chleb tez spontanicznie powstał, ale wczesniej kupiłam mąke żytnią na zakwas typ 2000. I na takim zakwasie się piecze chleby żytnie , pszenne, orkiszowe. Z ziarnami i bz. Ja zamawiam mąkę w internetowym sklepie przy młynie :-) Są różne typy :) . Czarnuszkę do pszennego, czy pszenno-żytniego chleba dostaniesz, kminek, co się uwidzi. Na maslance i drożdżach też piekłam, lepszy niż sklepowy. Ten zakwasowy o wiele dłużej wyrasta. 

Tak ,wiem że na zakwasie czasu potrzebuje. Ja też mąkę w internetowym sklepie kupuję, ale mi "wyszła "i nie zamówiłam jeszcze,  bo  latem rzadko piekę. Od kiedy odkryłam w sklepie z mąkami zakwas żytni w saszetkach, to też zamawiam. Może i to nie to samo co taki nastawiany, ale wygodnie i różnicy w smaku chleba nie zauważam.  
A czarnuszkę to ja sypię gdzie się da, bo bardzo lubię ?
10 września 2022 22:28 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

No właśnie o tego cosia pytałam, tak myślałam że w tym koszyku leżakował?. A później  bez żadnej foremki taki ładny kształt zachowuje?
Ja najczęściej piekę w podłużnych foremkach albo w garnku żeliwnym, takim emaliowanym chyba (bo kolorowy mam ?) czasami 

Koszyk nadaje formę chlebowi i to juz jest ostateczne wyrastanie. Jak jest chleb dobrze wyrobiony i uformowany, a ciasto musi być dość gęste, to można od razu na nagrzanej blasze w piekarniku go upiec. Piekarnik 250-270 stopni na początek. Ale lepsze efekty daje pieczenie w garnku. Garnek najlepiej jak ma srednicę troszeczkę większą od średnicy koszyka do chleba. No i garnek też trzeba wygrzać dobrze w piekarniku. I do takiego gorącego garnka przekłada się taki wyrośnięty, najlepiej przez te 7 godzin w lodówce chleb. Nacinasz sobie jak chcesz-najlepiej żyletką. Przykrywa się pokrywką na jakies pół godziny. I zachowuje formę , pięknie wyrasta i skórka jest chrupiąca. 
W domu mam garnek rzymski ten podłużny, ale do pieczenia podłużnych bochenków i tak częsciej uzywam naczynia żaroodpornego-wygodniej mi. Garnek okrągły to mam z grubego aluminium , powlekanego specjalną powłoką -Valdinox, Tefal takie robi. A żeliwny jak najabrdziej do wypiekania chleba jest dobry. Poszukaj naczynia do wyrastania takiego aby do garnka rozmiarem pasowało i bedzie pikny chlebek. 
10 września 2022 22:30 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Tak ,wiem że na zakwasie czasu potrzebuje. Ja też mąkę w internetowym sklepie kupuję, ale mi "wyszła "i nie zamówiłam jeszcze,  bo  latem rzadko piekę. Od kiedy odkryłam w sklepie z mąkami zakwas żytni w saszetkach, to też zamawiam. Może i to nie to samo co taki nastawiany, ale wygodnie i różnicy w smaku chleba nie zauważam.  
A czarnuszkę to ja sypię gdzie się da, bo bardzo lubię ?

W domu jak piekę to nie dla siebie tylko, to zamawiam zapas ,ale tutaj nie . I piekę w keksówkach, ciasto robię też bardziej rzadkie, bo do keksówki nie potrzebuje jakiegos specjalnego formowania. Wyrośnie, natnę w paru miejscach i do piekarnika . 
10 września 2022 23:04
tina 100%

W domu jak piekę to nie dla siebie tylko, to zamawiam zapas ,ale tutaj nie . I piekę w keksówkach, ciasto robię też bardziej rzadkie, bo do keksówki nie potrzebuje jakiegos specjalnego formowania. Wyrośnie, natnę w paru miejscach i do piekarnika . 

To ja podobnie. Do keksówki ciasto wybieram z miski  i to wsio.
Dzisiaj jeden chlebek, bo produktów więcej nie miałam, zazwyczaj dwa piekę, bo na dwa chleby mój stary,dobry Kenwood ,rach ciach ciasto miesza i tyle w jego misie swobodnie się mieści  i jest miejsce na wyrośnięcie. A że samym chlebem człowiek nie żyje to bliźnich obdzielam 
11 września 2022 00:09 / 2 osobom podoba się ten post
Aj zjadłabym takiego świeżego domowego chlebka własnego wypieku 
11 września 2022 10:15 / 2 osobom podoba się ten post
Chleb na maślance 
----------------------------
Ciasto chlebowe przygotowuję w misce od robota. Jeśli będziecie wyrabiać ręcznie, to potrzebna jakaś większa miska. 
Do naczynia wlewam 0,5 l maślanki o temperaturze pokojowej, wsypuję saszetkę, 7g suchych drożdży,albo dodaję 25g świeżych, małą łyżeczkę cukru, mieszam drewnianą łyżką, przykrywam ściereczką i odstawiam na ok 15 minut. Jak suche drożdże, to na początku mieszam jeszcze 2-3 razy. Nie wiem czy to konieczne, ale tak robię ?.
  Jak już drożdże pobuzują, dodaję łyżeczkę soli, łyżkę oleju i 600g mało chlebowej typ 750.
Wstawiam miskę pod mojego Kenwooda, opuszczam hak i ciasto wyrabia się samo, tak ok 5-6 minut. 
Ręcznie też pewnie tyle samo czasu trzeba wyrabiać. 
Przykrywam miskę z wyrobionym ciastem ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia, tak na godzinę, a jak zapomnę to i dłużej wyrasta ?
Foremkę keksówkę, taką ok 30cm długości, wykładam papierem do pieczenia, który wcześniej trochę gniotę. Nie wiem po co,ale tak robił ktoś, u kogo pierwszy raz jadłam ten chleb. Smaruję tylko leciutko olejem i,oprószonymi mąką dłońmi, wybieram ciasto z miski do foremki i wyrównuję. Jest dosyć rzadkie i lepi się, ale chyba takie ma być. Znów przykrywam ściereczką i zostawiam na ok 15min. Przez ten czas piekarnik grzeje się do 210 st.
Smaruję wierzch wyrośniętego chleba jajkiem, ale tak delikatnie, i posypuję ziarnami, pestkami, czym kto chce i co lubi. To nie jest obowiązkowe, można upiec bez posypki. 
Wstawiam do piekarnika (góra/dół 210),jak z ziarnami to ciut niżej niż środkową półka. 
Piekę ok 45 minut, czasem trochę dłużej. Trzeba zaglądać czy już ?
Jeszcze gorący można wyjąć z foremki. Ja nawet kroję pierwszą pajdę prawie gorącą, bo nie mogę się doczekać. 

 
11 września 2022 10:52 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Chleb na maślance 
----------------------------
Ciasto chlebowe przygotowuję w misce od robota. Jeśli będziecie wyrabiać ręcznie, to potrzebna jakaś większa miska. 
Do naczynia wlewam 0,5 l maślanki o temperaturze pokojowej, wsypuję saszetkę, 7g suchych drożdży,albo dodaję 25g świeżych, małą łyżeczkę cukru, mieszam drewnianą łyżką, przykrywam ściereczką i odstawiam na ok 15 minut. Jak suche drożdże, to na początku mieszam jeszcze 2-3 razy. Nie wiem czy to konieczne, ale tak robię ?.
  Jak już drożdże pobuzują, dodaję łyżeczkę soli, łyżkę oleju i 600g mało chlebowej typ 750.
Wstawiam miskę pod mojego Kenwooda, opuszczam hak i ciasto wyrabia się samo, tak ok 5-6 minut. 
Ręcznie też pewnie tyle samo czasu trzeba wyrabiać. 
Przykrywam miskę z wyrobionym ciastem ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia, tak na godzinę, a jak zapomnę to i dłużej wyrasta ?
Foremkę keksówkę, taką ok 30cm długości, wykładam papierem do pieczenia, który wcześniej trochę gniotę. Nie wiem po co,ale tak robił ktoś, u kogo pierwszy raz jadłam ten chleb. Smaruję tylko leciutko olejem i,oprószonymi mąką dłońmi, wybieram ciasto z miski do foremki i wyrównuję. Jest dosyć rzadkie i lepi się, ale chyba takie ma być. Znów przykrywam ściereczką i zostawiam na ok 15min. Przez ten czas piekarnik grzeje się do 210 st.
Smaruję wierzch wyrośniętego chleba jajkiem, ale tak delikatnie, i posypuję ziarnami, pestkami, czym kto chce i co lubi. To nie jest obowiązkowe, można upiec bez posypki. 
Wstawiam do piekarnika (góra/dół 210),jak z ziarnami to ciut niżej niż środkową półka. 
Piekę ok 45 minut, czasem trochę dłużej. Trzeba zaglądać czy już ?
Jeszcze gorący można wyjąć z foremki. Ja nawet kroję pierwszą pajdę prawie gorącą, bo nie mogę się doczekać. 

 

Łyżka mieszany chleb robiłam i pewnie zrobię w domciu. Ten zapisuje do wykonania i dam znać jak wyszedł. Tutaj nie pokazuje , że umiem bo bym z kuchni nie wyszła. Zresztąaja tyle tutaj pieniędzy i wydają na głupoty , że na jedzenie nie powinny szkodowac. 
11 września 2022 11:47 / 3 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Łyżka mieszany chleb robiłam i pewnie zrobię w domciu. Ten zapisuje do wykonania i dam znać jak wyszedł. Tutaj nie pokazuje , że umiem bo bym z kuchni nie wyszła. Zresztąaja tyle tutaj pieniędzy i wydają na głupoty , że na jedzenie nie powinny szkodowac. 

Słuszne podejście, szczególnie jeśli możesz kupować dobry chleb w dobrej piekarni. Nie na każdej Stelli opiekunowie mają taką możliwość,Czasami tylko z supermarketu . A ten łyżką mieszany mnie zainteresował, może wstawisz przepis?
11 września 2022 18:35 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Chleb na maślance 
----------------------------
Ciasto chlebowe przygotowuję w misce od robota. Jeśli będziecie wyrabiać ręcznie, to potrzebna jakaś większa miska. 
Do naczynia wlewam 0,5 l maślanki o temperaturze pokojowej, wsypuję saszetkę, 7g suchych drożdży,albo dodaję 25g świeżych, małą łyżeczkę cukru, mieszam drewnianą łyżką, przykrywam ściereczką i odstawiam na ok 15 minut. Jak suche drożdże, to na początku mieszam jeszcze 2-3 razy. Nie wiem czy to konieczne, ale tak robię ?.
  Jak już drożdże pobuzują, dodaję łyżeczkę soli, łyżkę oleju i 600g mało chlebowej typ 750.
Wstawiam miskę pod mojego Kenwooda, opuszczam hak i ciasto wyrabia się samo, tak ok 5-6 minut. 
Ręcznie też pewnie tyle samo czasu trzeba wyrabiać. 
Przykrywam miskę z wyrobionym ciastem ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia, tak na godzinę, a jak zapomnę to i dłużej wyrasta ?
Foremkę keksówkę, taką ok 30cm długości, wykładam papierem do pieczenia, który wcześniej trochę gniotę. Nie wiem po co,ale tak robił ktoś, u kogo pierwszy raz jadłam ten chleb. Smaruję tylko leciutko olejem i,oprószonymi mąką dłońmi, wybieram ciasto z miski do foremki i wyrównuję. Jest dosyć rzadkie i lepi się, ale chyba takie ma być. Znów przykrywam ściereczką i zostawiam na ok 15min. Przez ten czas piekarnik grzeje się do 210 st.
Smaruję wierzch wyrośniętego chleba jajkiem, ale tak delikatnie, i posypuję ziarnami, pestkami, czym kto chce i co lubi. To nie jest obowiązkowe, można upiec bez posypki. 
Wstawiam do piekarnika (góra/dół 210),jak z ziarnami to ciut niżej niż środkową półka. 
Piekę ok 45 minut, czasem trochę dłużej. Trzeba zaglądać czy już ?
Jeszcze gorący można wyjąć z foremki. Ja nawet kroję pierwszą pajdę prawie gorącą, bo nie mogę się doczekać. 

 

Przeczytałam od deski do deski  Będę próbowała upec .A ja robić, żeby był przypalony i pęknięty 
11 września 2022 19:04 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Słuszne podejście, szczególnie jeśli możesz kupować dobry chleb w dobrej piekarni. Nie na każdej Stelli opiekunowie mają taką możliwość,Czasami tylko z supermarketu . A ten łyżką mieszany mnie zainteresował, może wstawisz przepis?

Chleb łyżka mieszany 
 
3.5 sxkl mąki pszennej  typ 450 
2 dag swierzych drożdży 
2 szkl ciepłej nie gorącej wody 
4-5 łyżek ulubionych nasion ( sienie, słonecznik, dynia lub żadnych) 
1/2 łyżki soli 
1 łyżka cukru 
 
Suche składniki wspypac do miski, pokruszyć drożdże i wlać wodę i zamieszaćyzka do połączenia składników. Ciasto będzie rzadkie i takie ma być !!! Przykruc odstawić na 25 minut . Podrośnięte jeszcze raz zamieszac łyżka i wyłożyć do firmy 8x27  lub 2 krótkie keksowki. Ja smaruje je masłem i posypuję mąka. Przełożyć ciasto i zostawić na około 20 min żeby znów odrosło . Posmarować lub nie z wierzchu ciepła woda wtedy skórka jest bardziej chrupka i do piekarnika na 220 stopni około 50 minut. 
Po upieczeniu wykjac na kratkę . Ja stukami o spod chleba i jeśli odglos jest " głuchy" to znaczy że chleb jest upieczony. 
Smacznego. 
 
11 września 2022 19:08 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Przeczytałam od deski do deski :-) Będę próbowała upec .A ja robić, żeby był przypalony i pęknięty :lol3:

Ja jakieś 2 minuty zagapiłam się na siatkówkę, może znajdź sobie coś interesującego i zagapisz się chwilę dłużej 
Pękł zanim się przypalił.
Skórka chrupiąca i trochę twarda dzisiaj, ale środek idealny. 
 
11 września 2022 19:10 / 3 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Chleb łyżka mieszany 
 
3.5 sxkl mąki pszennej  typ 450 
2 dag swierzych drożdży 
2 szkl ciepłej nie gorącej wody 
4-5 łyżek ulubionych nasion ( sienie, słonecznik, dynia lub żadnych) 
1/2 łyżki soli 
1 łyżka cukru 
 
Suche składniki wspypac do miski, pokruszyć drożdże i wlać wodę i zamieszaćyzka do połączenia składników. Ciasto będzie rzadkie i takie ma być !!! Przykruc odstawić na 25 minut . Podrośnięte jeszcze raz zamieszac łyżka i wyłożyć do firmy 8x27  lub 2 krótkie keksowki. Ja smaruje je masłem i posypuję mąka. Przełożyć ciasto i zostawić na około 20 min żeby znów odrosło . Posmarować lub nie z wierzchu ciepła woda wtedy skórka jest bardziej chrupka i do piekarnika na 220 stopni około 50 minut. 
Po upieczeniu wykjac na kratkę . Ja stukami o spod chleba i jeśli odglos jest " głuchy" to znaczy że chleb jest upieczony. 
Smacznego. 
 

Dziękuję, to będzie mój następny chleb bo przepis bardzo mi się podoba ?
11 września 2022 19:43 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dziękuję, to będzie mój następny chleb bo przepis bardzo mi się podoba ?

Jeszcze mam gdzieś w zeszycie taki przepis na chleb gdzie ciasto wyrabia się na noc wstawia do lodówki i piecze w garnku lub w naczyniu żaroodpornym. Też pracy mało bo zagnieciesz nawet robotem i na nic do lodówki rano przetobisz 2 min ręką lub nie info piekarnika. Może ktoś ma z Was ten przepis. ?