Basiu , to nie jest tak że ja , czy jak sądzę ktokolwiek inny atakuje Ciebie . Jedną ze zdrowych zasad dyskusji jest to , aby ,,atakować '' problem a nie osobę z którą dyskutujemy . Stąd odniosłam się do Twoich niektórych poglądów , przedstawiając swoje zdanie i odczucia na ten temat . Nie uważam też - co zresztą napisałam - że to w jaki sposób organizujesz swoją pracę jest złe czy bez sensu .W Twojej sytuacji , którą Ty znasz najlepiej robisz to , co funkcjonuje dobrze , ja w swojej pracy muszę stosować inne metody , bo one są skuteczne . Podobnie co do Twoich pewnych spostrzeżeń odnośnie zachowań niektórych pań opiekunek w podróży i pracy - niestety bywają też i takie i czasem czuje się wstyd za takie osoby wobec obcokrajowców.Niestety , chyba naszym ,,grzechem narodowym '' jest to ,że nie umiemy się ,,pięknie różnić ''-jak to śpiewał jeden z polskich artystów , że działa zbyt często mechanizm ,,kto nie z nami , ten przeciwko nam '' A dyskusja jest wymianą poglądów , nie negocjacją i wcale nie musi prowadzić do consensusu - natomiast z pewnością wzbogaca nas wszystkich . Zatem - wymieniajmy poglądy i doświadczenia i walczmy z problemami których nam nie brakuje .
Mam nadzieję Basiu że Cię przekonałam i że także docenisz możliwość kontaktów z innymi towarzyszkami doli i niedoli na obczyżnie . Pozdrawiam !