16 sierpnia 2013 12:28 / 2 osobom podoba się ten post
bakteriaIGGA mi się wydaje że zdecydowanie tu nie jest sam Parkinson. Jest z pewnością demencja, trudno na odległość określić jaki stopień ale możesz sama to sprawdzić prostym testem. Dla własnej ciekawości ale też żeby mieć czym zamachać rodzinie przed oczami na potwierdzenie swoich słów. To jest krótki test MMSE który możesz zrobić z dziadkiem jeśli zechce współpracować. Kilka prostych pytań i poleceń do wykonania, suma punktów powie Ci jaka to jest demencja. I może rodzinie też coś uświadomi. Test po niemiecku jest tu: www.pflegedienst-aml.de/media/mmst-test.pdf Poza tym skoro widzi ryby, wędki i wodę, których nie ma, to znaczy że są też halucynacje - zaburzenia psychiczne. Mogą mieć różne źródło. O tym też powinna rodzina wiedzieć. Bo dopóki widzi tylko ryby i wędki to ok, ale będzie gorzej jeśli kiedyś zobaczy np włamywacza zamiast Ciebie i zacznie być niebezpieczny. Są leki które redukują tzw "objawy wytwórcze" czyli halucynacje, np Risperidon.
IGGA - co u Ciebie,czy juz jest po wizycie dzieci?czy cos postanowione odnosnie nie przespanych nocy?W tej chorobie to nasza rola jest bardzo ograniczona,sprowadza sie do okazywania maksimum cierpliwosci,odgadywanie potrzeb podopiecznych,wkazywaniu czujnosci prze 24 h.Wiem,a gdzie jest czas na sen,odpoczynek i zajecie sie soba?no, nie ma go.Nie potrzeby machania rodzinie,testem przeprowadzonym przez opiekunke.Nie nam stawiac dignozę,rodzina dobrze wie co w trawie piszczy.Wiedzą też doskonale ,ktore leki maja stosowac ale jezeli lek jest mało skuteczny odstawiaja go tak poprostu.Byłam opiekunką kobiety,ktorej syn był lekarzem,zmarła ona smiercią głodową,syn powiedział ze to decyzja matki i musi ja uszanować.Nie wierze w zadna wspolprace z rodziną zwłaszcza jak wizyta ograncza sie do krotkiego przebywania matki czy ojca z dziećmi.Wysluchaja a nawet ci kulturalniejsi wspolczuja i leca grać w tenisa albo jeżdzić na rowerze.Czasu wiecej nie poswiecą, bo płacą i uważaja,że obowiązek spełniony.A my jestesmy inne,za duzo serca okazujemy,angazujemy sie emocjonalnie i odnosimy odwrotny skutej do zamierzonego.Pozdrawiam.daj znac.