16 marca 2013 20:26 / 1 osobie podoba się ten post
Roladki szynkowe z wkładką.
Plasterki dużej, soczystej szyneczki smarujemy lekko bitą śmietanką z dodatkiem chrzanu i rozpuszczonej żelatyny. Proporcji nie podam bo ja robię na oko. Trzeba pamiętać, że śmietana 30 jest słodka i musi to być wyważone w smaku i nie za dużo pakować na szyneczkę. Przyozdobić czym tam kto ma i polać galaretą. Odstawić do ostygnięcia.
Roladki szynkowe z wkładką.
Plasterki dużej, soczystej szyneczki smarujemy lekko bitą śmietanką z dodatkiem chrzanu i rozpuszczonej żelatyny. Proporcji nie podam bo ja robię na oko. Trzeba pamiętać, że śmietana 30 jest słodka i musi to być wyważone w smaku i nie za dużo pakować na szyneczkę. Przyozdobić czym tam kto ma i polać galaretą. Odstawić do stężenia.
PANI WALEWSKA
Placki (ciasto kruche):
2 pełne szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru pudru
20 dag masła roślinnego w kostce lub masła
4 żółtka
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Masa bezowa:
białka z 4 jaj
2 szklanki cukru pudru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 torebka cukru waniliowego
2 żółtka
250 g masła roślinnego lub masła
Placki (ciasto kruche):
Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka.
Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm. Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy).
Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.
Masa bezowa:
Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu).
Masa budyniowa:
Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.
Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.
Diakonka (Usunięty)
25 marca 2013 13:56
U nas na Górnym Sląsku,nie było tego zwyczaju,ale w Polsce ,na Wielkanoc robicie - mazurki. Ja wiem jak to smakuje,bo od czasu do czasu kupowałam w cukierni,ale nie wiem,na czym polega ten "sekret" mazurka - czy ciasto(podstawa) jest zawsze takie same i tylko "górę" się zmienia?
Ja jestem antytalenciem kulinarnym i zawsze jak tylko mogę idę na łatwiznę.I to jest jeden z przykładów :
Mazurek bez pieczenia
15 dag masła
15 dag margaryny Palma
25 dag cukru pudru
4 paczki herbatników typu petit-bery
10 dag orzechów
10 dag rodzynek
2-3 łyżki kakao
pół tabliczki czekolady
2 wafle(andruty)
3 jajka
Masło i margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku.Po dokładnym utarciu masy dodać zmielone herbatniki, rodzynki,pokruszoną czekoladę,zmielone lub posiekane orzechy i kakao.Masę włożyć między wafle.Polać polewą i udekorować.
Moja rodzina uwielbia ten mazurek.
Mazurki piecze się z różnego ciasta kruchego, biszkoptowego,makaronikowego, marcepanowego i przekłada się różnymi masami, dżemem i marmoladą . Dekoruje się lukrem, zdobi owocami i bakaliami..
Przykładowy przepis:
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej, 3 żółtka, 1 jajko, 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, 1 szklanka cukru, 25 dag masła, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 dag rodzynek, skórka otarta z cytryny.
Do dekoracji:
5 dag migdałów, 1 żółtko.
Sposób wykonania:
Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i śmietanką. W oddzielnym naczyniu utrzeć masło na puszystą masę i stopniowo łączyć je z masą jajeczną oraz mąką. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać. Całość przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać obranymi i pokrojonymi w plastry migdałami. Mazurek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 150 °C. Mazurek jest najlepszy na drugi, trzeci dzień.
Diakonka (Usunięty)
26 marca 2013 18:03
graja!To co opisujesz,to raczej jest tzw."perszing",też to kiedyś często robiłam,szybko,bez pieczenia,składniki można zmieniać,w zależności od tego,czym aktualnie dysponujemy w kuchni i lodówce.To był przebój lat osiemdziesiątych!Nic nie było w sklepach,więc sią kombinowało,jak zrobić coś z niczego! To se ne wrati!
Joasiu!Właśnie o ciasto mi chodziło.O ciasto do mazurka,bo dekorację,można sobie zmieniać.
Co to jest- to ciasto - "makaronikowe"?
Ciasto makaronikowe – jego podstawę stanowią do wyboru: orzechy, migdały i mak oraz cukier. Składnikiem spajającym są białka.
Cukier z jednym z wymienionych składników przepuszcza się dwukrotnie przez maszynkę do mielenia i rozprowadza ubitymi białkami..
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnego działania witryny (cookies niezbędne) oraz tworzenia usług i ofert dostosowanych do Twoich potrzeb (cookies opcjonalne – możesz na nie wyrazić zgodę). Klikając w ustawienia dowiesz się więcej lub zmienisz preferencje urządzenia, z którego korzystasz. Szczegółowe informacje znajdziesz również w naszej polityce prywatności.
Pliki cookies w Opiekunki24.pl
Dostosuj zachowanie naszej strony do własnych preferencji
Wymagane
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Reklama
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Personalizacja
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Analityka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.