Jak znaleźć pracę opiekuna za granica?

19 listopada 2016 23:07
19 listopada 2016 23:19
Pomoc forum2

Ja wchodzę, wrzucam ponownie:
http://www.igbau.de/Binaries/Binary34377/DGB_Fair_Wissen_Pl_pl_web.pdf

Tak, teraz już mam, tyle ,że Elfilno  to jest jakieś spamowskie
20 listopada 2016 09:00 / 2 osobom podoba się ten post

Bardzo pomocny materiał dla tych, którzy myślą o legalnej pracy na terenie Niemiec. 
I nie jest to spam.
Wydawca: Zarząd Główny Niemieckiej Konfederacji Związków Zawodowych (DGB) Henriette-Herz-Platz 2 10178 Berlin, Niemcy Autorka: Doritt Komitowski Redakcja: Dominique John, Volker Roßocha, Jochen Empen, Dorota Kempter, Justyna Oblacewicz, Charlotte Pscheidl i Anna Bernstorf Tłumaczenie: Jarosław Sobczak Odpowiedzialna w rozumieniu niemieckiego prawa prasowego: Annelie Buntenbach Skład/opracowanie graficzne: . zersetzer. |||| ||| freie grafik | www.zersetzer.com Berlin, grudzień 2015 r. sind allgemeiner Art und hängen von Regelungen der deutschen oder spanischen Behörden ab, die gegebenenfalls zukünftigen Gesetzesänderungen unterliegen. Für eventuelle Unstimmigkeiten zwischen dem allgemeinen Inhalt der Broschüre und konkreten Situationen übernehmen die Autor/innen keine Gewähr. 3 Broszura jest wynikiem pracy: DGB Deutscher Gewerkschaftsbund (Niemiecka Konfederacja Związków Zawodowych, konfederacja ośmiu wiodących niemieckich branżowych związków zawodowych) www.dgb.de ze wsparciem Ambasady Republiki Federalnej Niemiec w Warszawie www.polen.diplo.de
20 listopada 2016 09:37 / 1 osobie podoba się ten post
IGGA

Znalazłam materiał, który zainteresuje wyjeżdżających do pracy w Niemczech. dla opiekunek bardzo ważne informacje str.24 http://www.igbau.de/Binaries/Binary34377/DGB_Fair_Wissen_Pl_pl_web.pdf

wszystko pięknie, ładnie i te 8,50€ brutto za godz. ale dziewczyny kochane to wszystko dot. UMOWY O PRACĘ, a my prawie wszystkie pracujemy na umowę-zlecenie co oznacza, ze kodeks pracy nas nie dotyczy i zarabiamy ile zarabiamy
20 listopada 2016 09:50 / 3 osobom podoba się ten post
Nieprawda. Każdy pracownik pracujący na terenie Niemiec musi zarabiać stawkę minimalną. Nieważne jaką ma umowę.
KP nie dotyczy pracujących na zlecenie, ale w Polsce.
20 listopada 2016 09:54 / 1 osobie podoba się ten post
Marmolada

wszystko pięknie, ładnie i te 8,50€ brutto za godz. ale dziewczyny kochane to wszystko dot. UMOWY O PRACĘ, a my prawie wszystkie pracujemy na umowę-zlecenie co oznacza, ze kodeks pracy nas nie dotyczy i zarabiamy ile zarabiamy

Jesteśmy pracownikami i kodeks pracy dotyczy również nas.
Gdyby było inaczej, na umowach nie byłby zaznaczony nasz czas pracy. Firmy polskie ten czas wpisują w treść umowy. I nigdzie nie przekracza on 8h dziennie. 
Zwróćcie uwagę na zapis, że czas kiedy jesteśmy domu podopiecznego mimo, że spędzamy ten czas w oddzielnym pomieszczeniu to jest to czas, który wlicza się do naszych 8 godz pracy.
Nasz czas wolny to nie dobroduszność rodziny podopiecznego ale to zapewniają nam przepisy dotyczące prawa pracy.
Poczytajcie ten materiał. 
20 listopada 2016 10:07
Igga, nie wiem jak macie skonstruowane umowy, ja pracuję na dział. gosp., ale w PL zatrudniam osoby na umowę o pracę, gdzie jest podany czas pracy oraz za um-zlec gdzie czasu pracy nie ma, a kwotę do wypłaty mogę sobie wpisać jaka mnie i pracownikowi odpowiada
20 listopada 2016 10:14
Marmolada

Igga, nie wiem jak macie skonstruowane umowy, ja pracuję na dział. gosp., ale w PL zatrudniam osoby na umowę o pracę, gdzie jest podany czas pracy oraz za um-zlec gdzie czasu pracy nie ma, a kwotę do wypłaty mogę sobie wpisać jaka mnie i pracownikowi odpowiada

Wobec tego w/g mnie nie respektujesz przepisów. Może to Ciebie drogo kosztować.
9. Jeżeli jesteś pracownikiem/pracownicą oddelegowanym/oddelegowaną do Niemiec Oddelegowanie oznacza, że masz umowę o pracę i na stałe pracujesz w Polsce, ale na określony czas zostajesz wysłany/wysłana – przez pracodawcę – do Niemiec, aby wykonać tam pewne zlecenie, które Twój pracodawca uzgodnił z niemieckim przedsiębiorstwem. Szczegóły wyjazdu do Niemiec musisz negocjować ze swoim pracodawcą w Polsce. 24 25 k Ważne: Pracodawca Ci się nie zmienia. Dotychczasowy polski pracodawca wciąż jest odpowiedzialny za wypłacanie Twojego wynagrodzenia! Dodatkowo, do umowy o pracę, powinieneś/powinnaś podpisać aneks zawierający następujące punkty: k nazwę i adres przedsiębiorstwa w Niemczech, do którego masz być oddelegowany/oddelegowana k osobę do kontaktu na czas oddelegowania do Niemiec k miejsce i czas oddelegowania k zakres obowiązków k wynagrodzenie: wysokość, dodatki, wypłaty specjalne k czas pracy k wymiar urlopu k wyrównanie za dodatkowe koszty związane z podróżą, zakwaterowaniem, przeprowadzką k warunki zatrudnienia po powrocie do Polski W Polsce należy złożyć podanie w oddziale ZUS o wydanie zaświadczenia A1. Zwykle robi to za Ciebie pracodawca. Zaświadczenie A1 stanowi dowód dla niemieckich urzędów, że jesteś oddelegowany/oddelegowana zgodnie z prawem. 26 27 Dokument ten należy okazywać przy wszystkich kontrolach. Zaświadczenie A1 potwierdza, że pozostajesz w stosunku pracy w rozumieniu polskiego prawa, i że Twój pracodawca w Polsce musi odprowadzać za Ciebie składki na ubezpieczenia społeczne, emerytalne i chorobowe. Miejsce pracy w Niemczech jest więc w Twoim przypadku jedynie tymczasowe, a polska umowa o pracę reguluje nadal wszystkie prawa i obowiązki. k Co musisz wiedzieć: k Twój stosunek pracy w dalszym ciągu podlega prawu polskiemu. kDodatkowo korzystasz z następujących niemieckich przepisów ochronnych: p Płaca minimalna: Pracodawca z Polski musi Ci w każdym wypadku wypłacić obowiązującą w Niemczech płacę minimalną. W Niemczech są dwa rodzaje płacy minimalnej istotne dla pracowników/pracownic oddelegowanych. 1. Pierwszy to ustawowa płaca minimalna w wysokości 8,50 euro brutto za godzinę pracy (2015 - 2016). 2. Drugi to płace minimalne ustalone w branżowych układach zbiorowych pracy, które często są wyższe niż ustawowa płaca minimalna. Do sektorów, w których przyjęto 26 27 takie normy zaliczają się np.: budownictwo, sprzątanie obiektów oraz usługi pielęgnacyjne i opiekuńcze. Dowiedz się więcej na temat aktualnych stawek płacy minimalnej w poszczególnych branżach! Więcej szczegółów w rozdziale II.2.c. Wynagrodzenie. p Maksymalny wymiar czasu pracy i minimalny wymiar czasu wolnego na odpoczynek: W Niemczech zapisy ustawowe regulują maksymalną liczbę godzin pracy dziennie i tygodniowo. Zgodnie z prawem nie możesz pracować więcej niż 8 godzin dziennie i 48 godzin w tygodniu. Istnieje możliwość wydłużenia czasu pracy do 10 godzin dziennie, pod warunkiem, że w okresie 24 tygodni lub 6 miesięcy średnia czasu pracy nie będzie przekraczać 8 godzin dziennie. Masz prawo do przerw w pracy: przynajmniej 30-minutowej, jeżeli pracujesz od 6 do 9 godzin dziennie oraz  przynajmniej 45-minutowej, jeżeli pracujesz więcej niż 9 godzin. p Ważne: Do czasu pracy wlicza się każdą godzinę, w której jesteś do dyspozycji pracodawcy! Oczekiwanie na materiały budowlane na budowie, czy na wymeldowanie się gości z hotelu, także przepisową przerwę np. na parkingu przy autostradzie, gdy pracujesz w branży transportowej. Do czasu pracy zaliczają się również dyżury, czyli okresy, w których masz obowiązek 28 29 być w pobliżu miejsca pracy i do dyspozycji pracodawcy, np. gdy zajmujesz się opieką nad osobami starszymi lub chorymi. Najlepiej zasięgnij informacji w poradni! p Minimalny wymiar urlopu wypoczynkowego:

20 listopada 2016 10:17
IGGA

Wobec tego w/g mnie nie respektujesz przepisów. Może to Ciebie drogo kosztować.
9. Jeżeli jesteś pracownikiem/pracownicą oddelegowanym/oddelegowaną do Niemiec Oddelegowanie oznacza, że masz umowę o pracę i na stałe pracujesz w Polsce, ale na określony czas zostajesz wysłany/wysłana – przez pracodawcę – do Niemiec, aby wykonać tam pewne zlecenie, które Twój pracodawca uzgodnił z niemieckim przedsiębiorstwem. Szczegóły wyjazdu do Niemiec musisz negocjować ze swoim pracodawcą w Polsce. 24 25 k Ważne: Pracodawca Ci się nie zmienia. Dotychczasowy polski pracodawca wciąż jest odpowiedzialny za wypłacanie Twojego wynagrodzenia! Dodatkowo, do umowy o pracę, powinieneś/powinnaś podpisać aneks zawierający następujące punkty: k nazwę i adres przedsiębiorstwa w Niemczech, do którego masz być oddelegowany/oddelegowana k osobę do kontaktu na czas oddelegowania do Niemiec k miejsce i czas oddelegowania k zakres obowiązków k wynagrodzenie: wysokość, dodatki, wypłaty specjalne k czas pracy k wymiar urlopu k wyrównanie za dodatkowe koszty związane z podróżą, zakwaterowaniem, przeprowadzką k warunki zatrudnienia po powrocie do Polski W Polsce należy złożyć podanie w oddziale ZUS o wydanie zaświadczenia A1. Zwykle robi to za Ciebie pracodawca. Zaświadczenie A1 stanowi dowód dla niemieckich urzędów, że jesteś oddelegowany/oddelegowana zgodnie z prawem. 26 27 Dokument ten należy okazywać przy wszystkich kontrolach. Zaświadczenie A1 potwierdza, że pozostajesz w stosunku pracy w rozumieniu polskiego prawa, i że Twój pracodawca w Polsce musi odprowadzać za Ciebie składki na ubezpieczenia społeczne, emerytalne i chorobowe. Miejsce pracy w Niemczech jest więc w Twoim przypadku jedynie tymczasowe, a polska umowa o pracę reguluje nadal wszystkie prawa i obowiązki. k Co musisz wiedzieć: k Twój stosunek pracy w dalszym ciągu podlega prawu polskiemu. kDodatkowo korzystasz z następujących niemieckich przepisów ochronnych: p Płaca minimalna: Pracodawca z Polski musi Ci w każdym wypadku wypłacić obowiązującą w Niemczech płacę minimalną. W Niemczech są dwa rodzaje płacy minimalnej istotne dla pracowników/pracownic oddelegowanych. 1. Pierwszy to ustawowa płaca minimalna w wysokości 8,50 euro brutto za godzinę pracy (2015 - 2016). 2. Drugi to płace minimalne ustalone w branżowych układach zbiorowych pracy, które często są wyższe niż ustawowa płaca minimalna. Do sektorów, w których przyjęto 26 27 takie normy zaliczają się np.: budownictwo, sprzątanie obiektów oraz usługi pielęgnacyjne i opiekuńcze. Dowiedz się więcej na temat aktualnych stawek płacy minimalnej w poszczególnych branżach! Więcej szczegółów w rozdziale II.2.c. Wynagrodzenie. p Maksymalny wymiar czasu pracy i minimalny wymiar czasu wolnego na odpoczynek: W Niemczech zapisy ustawowe regulują maksymalną liczbę godzin pracy dziennie i tygodniowo. Zgodnie z prawem nie możesz pracować więcej niż 8 godzin dziennie i 48 godzin w tygodniu. Istnieje możliwość wydłużenia czasu pracy do 10 godzin dziennie, pod warunkiem, że w okresie 24 tygodni lub 6 miesięcy średnia czasu pracy nie będzie przekraczać 8 godzin dziennie. Masz prawo do przerw w pracy: przynajmniej 30-minutowej, jeżeli pracujesz od 6 do 9 godzin dziennie oraz  przynajmniej 45-minutowej, jeżeli pracujesz więcej niż 9 godzin. p Ważne: Do czasu pracy wlicza się każdą godzinę, w której jesteś do dyspozycji pracodawcy! Oczekiwanie na materiały budowlane na budowie, czy na wymeldowanie się gości z hotelu, także przepisową przerwę np. na parkingu przy autostradzie, gdy pracujesz w branży transportowej. Do czasu pracy zaliczają się również dyżury, czyli okresy, w których masz obowiązek 28 29 być w pobliżu miejsca pracy i do dyspozycji pracodawcy, np. gdy zajmujesz się opieką nad osobami starszymi lub chorymi. Najlepiej zasięgnij informacji w poradni! p Minimalny wymiar urlopu wypoczynkowego:

nie no, ja nikogo do DE nie deleguję, mówię o pracy w PL 
20 listopada 2016 10:26 / 1 osobie podoba się ten post
Z ciekawości weszłam na Twój profil, chyba się nie rozumiemy. Piszesz o zatrudnianiu ludzi a sama ze słaba znajomością języka niemieckiego szukasz pracy.
Sorki, ale dla opiekunek to są ważne informacje i nie ma sensu podważać wiarygodności przepisów związanych z prawem pracy. Wręcz przeciwnie należy sobie pomagać a dzięki wiedzy jaka posiadamy możemy byc bardziej stanowcze w negocjowaniu kontraktów. Co bardzo pomoże w wyeliminowaniu firm, które myślą tylko o swoich korzyściach.
20 listopada 2016 10:29
nie no, nie szukam pracy, zresztą, nie muszę ci się tłumaczyc
17 grudnia 2016 10:31
Chcę zmienić agencję. Gdzie najlepiej zamieścić ogłoszenie?
17 grudnia 2016 10:36
Elo

Chcę zmienić agencję. Gdzie najlepiej zamieścić ogłoszenie?

Moze Seniport ?  Ale ja osobiscie wolałabym sama wysłac CV to wybranej przeze mnie Agencji. Z jaka agencja teraz jezdzi Pani?
18 grudnia 2016 10:55 / 1 osobie podoba się ten post
Nie wiem czy tu tak otwarcie mozna pisać nazwy więc podaje skrót Inter..... pewnie jedna z wiekszych agencji
19 grudnia 2016 16:12 / 1 osobie podoba się ten post
odwieczne pytania ,która agencja jest dobra,każda jest dobra ,dopóki nie nadepnie jej się na "odcisk",jeżeli wychodzą od nas jakiekolwiek roszczenia ,atmosfera zaczyna się psuć to tylko jeden powód ,może ich być wiecej.Dlatego ja od wielu lat jestem na Gewerbie i mam spokój.Jestem sam dla siebie i PDP!