Ja wchodzę, wrzucam ponownie:
http://www.igbau.de/Binaries/Binary34377/DGB_Fair_Wissen_Pl_pl_web.pdf
Ja wchodzę, wrzucam ponownie:
http://www.igbau.de/Binaries/Binary34377/DGB_Fair_Wissen_Pl_pl_web.pdf
Znalazłam materiał, który zainteresuje wyjeżdżających do pracy w Niemczech. dla opiekunek bardzo ważne informacje str.24 http://www.igbau.de/Binaries/Binary34377/DGB_Fair_Wissen_Pl_pl_web.pdf
wszystko pięknie, ładnie i te 8,50€ brutto za godz. ale dziewczyny kochane to wszystko dot. UMOWY O PRACĘ, a my prawie wszystkie pracujemy na umowę-zlecenie co oznacza, ze kodeks pracy nas nie dotyczy i zarabiamy ile zarabiamy
Igga, nie wiem jak macie skonstruowane umowy, ja pracuję na dział. gosp., ale w PL zatrudniam osoby na umowę o pracę, gdzie jest podany czas pracy oraz za um-zlec gdzie czasu pracy nie ma, a kwotę do wypłaty mogę sobie wpisać jaka mnie i pracownikowi odpowiada
Wobec tego w/g mnie nie respektujesz przepisów. Może to Ciebie drogo kosztować.
9. Jeżeli jesteś pracownikiem/pracownicą oddelegowanym/oddelegowaną do Niemiec Oddelegowanie oznacza, że masz umowę o pracę i na stałe pracujesz w Polsce, ale na określony czas zostajesz wysłany/wysłana – przez pracodawcę – do Niemiec, aby wykonać tam pewne zlecenie, które Twój pracodawca uzgodnił z niemieckim przedsiębiorstwem. Szczegóły wyjazdu do Niemiec musisz negocjować ze swoim pracodawcą w Polsce. 24 25 k Ważne: Pracodawca Ci się nie zmienia. Dotychczasowy polski pracodawca wciąż jest odpowiedzialny za wypłacanie Twojego wynagrodzenia! Dodatkowo, do umowy o pracę, powinieneś/powinnaś podpisać aneks zawierający następujące punkty: k nazwę i adres przedsiębiorstwa w Niemczech, do którego masz być oddelegowany/oddelegowana k osobę do kontaktu na czas oddelegowania do Niemiec k miejsce i czas oddelegowania k zakres obowiązków k wynagrodzenie: wysokość, dodatki, wypłaty specjalne k czas pracy k wymiar urlopu k wyrównanie za dodatkowe koszty związane z podróżą, zakwaterowaniem, przeprowadzką k warunki zatrudnienia po powrocie do Polski W Polsce należy złożyć podanie w oddziale ZUS o wydanie zaświadczenia A1. Zwykle robi to za Ciebie pracodawca. Zaświadczenie A1 stanowi dowód dla niemieckich urzędów, że jesteś oddelegowany/oddelegowana zgodnie z prawem. 26 27 Dokument ten należy okazywać przy wszystkich kontrolach. Zaświadczenie A1 potwierdza, że pozostajesz w stosunku pracy w rozumieniu polskiego prawa, i że Twój pracodawca w Polsce musi odprowadzać za Ciebie składki na ubezpieczenia społeczne, emerytalne i chorobowe. Miejsce pracy w Niemczech jest więc w Twoim przypadku jedynie tymczasowe, a polska umowa o pracę reguluje nadal wszystkie prawa i obowiązki. k Co musisz wiedzieć: k Twój stosunek pracy w dalszym ciągu podlega prawu polskiemu. kDodatkowo korzystasz z następujących niemieckich przepisów ochronnych: p Płaca minimalna: Pracodawca z Polski musi Ci w każdym wypadku wypłacić obowiązującą w Niemczech płacę minimalną. W Niemczech są dwa rodzaje płacy minimalnej istotne dla pracowników/pracownic oddelegowanych. 1. Pierwszy to ustawowa płaca minimalna w wysokości 8,50 euro brutto za godzinę pracy (2015 - 2016). 2. Drugi to płace minimalne ustalone w branżowych układach zbiorowych pracy, które często są wyższe niż ustawowa płaca minimalna. Do sektorów, w których przyjęto 26 27 takie normy zaliczają się np.: budownictwo, sprzątanie obiektów oraz usługi pielęgnacyjne i opiekuńcze. Dowiedz się więcej na temat aktualnych stawek płacy minimalnej w poszczególnych branżach! Więcej szczegółów w rozdziale II.2.c. Wynagrodzenie. p Maksymalny wymiar czasu pracy i minimalny wymiar czasu wolnego na odpoczynek: W Niemczech zapisy ustawowe regulują maksymalną liczbę godzin pracy dziennie i tygodniowo. Zgodnie z prawem nie możesz pracować więcej niż 8 godzin dziennie i 48 godzin w tygodniu. Istnieje możliwość wydłużenia czasu pracy do 10 godzin dziennie, pod warunkiem, że w okresie 24 tygodni lub 6 miesięcy średnia czasu pracy nie będzie przekraczać 8 godzin dziennie. Masz prawo do przerw w pracy: przynajmniej 30-minutowej, jeżeli pracujesz od 6 do 9 godzin dziennie oraz przynajmniej 45-minutowej, jeżeli pracujesz więcej niż 9 godzin. p Ważne: Do czasu pracy wlicza się każdą godzinę, w której jesteś do dyspozycji pracodawcy! Oczekiwanie na materiały budowlane na budowie, czy na wymeldowanie się gości z hotelu, także przepisową przerwę np. na parkingu przy autostradzie, gdy pracujesz w branży transportowej. Do czasu pracy zaliczają się również dyżury, czyli okresy, w których masz obowiązek 28 29 być w pobliżu miejsca pracy i do dyspozycji pracodawcy, np. gdy zajmujesz się opieką nad osobami starszymi lub chorymi. Najlepiej zasięgnij informacji w poradni! p Minimalny wymiar urlopu wypoczynkowego:
Chcę zmienić agencję. Gdzie najlepiej zamieścić ogłoszenie?