Jak znaleźć pracę opiekuna za granica?

29 czerwca 2016 16:09 / 1 osobie podoba się ten post
Chyba nie tak do końca. Moja ciocia, mieszkająca w Belgii wiele, wiele lat i mająca belgijskiego męża , juz niezyjącego, otrzymywała emeryturę do Polski i Zus, albo bank  kroił ją  elegancko. Wróciła więc niby do Belgii, zameldowała się u kuzynki i tam emerytura na konto belgijskie przychodziła tej kuzynki chyba. Wiem, że narzekania bylo duzo. Za kilka dni wracam do domu to się dowiem szczegołów, bo ciocia od kilu lat na stałe wróciła do Polski.
Nie jest to wszystko takie proste moje miłe koleżanki. Chyba raczej nie ma mozliwosci, aby emerytura z kraju unijnego przychodziła na nasze polskie konto, chocby walutowe. To sa kwoty przeliczane przez nasze banki, opodatkowane a z tym jak jest wszystkie przeciez wiemy.
29 czerwca 2016 20:23 / 1 osobie podoba się ten post
doda1961

Chyba nie tak do końca. Moja ciocia, mieszkająca w Belgii wiele, wiele lat i mająca belgijskiego męża , juz niezyjącego, otrzymywała emeryturę do Polski i Zus, albo bank  kroił ją  elegancko. Wróciła więc niby do Belgii, zameldowała się u kuzynki i tam emerytura na konto belgijskie przychodziła tej kuzynki chyba. Wiem, że narzekania bylo duzo. Za kilka dni wracam do domu to się dowiem szczegołów, bo ciocia od kilu lat na stałe wróciła do Polski.
Nie jest to wszystko takie proste moje miłe koleżanki. Chyba raczej nie ma mozliwosci, aby emerytura z kraju unijnego przychodziła na nasze polskie konto, chocby walutowe. To sa kwoty przeliczane przez nasze banki, opodatkowane a z tym jak jest wszystkie przeciez wiemy.

Mój wujek ostatnie 2 lata zycia mieszkał i był zameldowany w PL a emeryture miał niemiecką/40lat w D/ ,konto mu synowa załozyła w WBK walutowe i ta emerytura w euro przychodziła-wiem na pewno bo byłam z nim raz w banku jak wybierał.Nie narzekał na przeliczanie czy inne takie.Ale on był obywatel niemiecki,może to też ma znaczenie?:(
29 czerwca 2016 20:59
musi byc zameldowany na terenie niemiec wtedy sie oplaci
30 czerwca 2016 12:52 / 5 osobom podoba się ten post
kasia63

Mój wujek ostatnie 2 lata zycia mieszkał i był zameldowany w PL a emeryture miał niemiecką/40lat w D/ ,konto mu synowa załozyła w WBK walutowe i ta emerytura w euro przychodziła-wiem na pewno bo byłam z nim raz w banku jak wybierał.Nie narzekał na przeliczanie czy inne takie.Ale on był obywatel niemiecki,może to też ma znaczenie?:(

A mój wujek spod Sosnowca strącił ........a , to nie o tym tutaj piszecie 
30 czerwca 2016 13:43
Barbara niepowtarzalna

A mój wujek spod Sosnowca strącił ........a , to nie o tym tutaj piszecie :lol2:

30 czerwca 2016 17:34
Marta

No to po spotkaniu.Powiem tak szału nie ma.Zarobki jak w polskich agencjach a gdy to wytknęłam usłyszałam proszę nawet nie porównywać Nas z Nimi.Bo my zatrudniamy na niemiecka umowę o prace,ubezp i skladki emerytalne,mamy dział personalny i medyczny który cały czas wspiera opiekunkę.Jesteśmy osobiście a nie ma telefon w Pl. No racji pani nie sposób odmówić aczkolwiek myślę sobie umowa o prace niemiecka ale zarobki mało niemieckie. No w sumie,profil sobie dałam założyć,od nadmiaru ofert w końcu glowa nie boli ,większy wybór. Ale żeby w te pędy do nich lecieć,to nie.

Aha,no niewątpliwie dużym plusem jest,oprócz codziennej 2-3 godz przerwy,jeden cały dzień w tyg.wolny.I oni to z rodziną ustalają,nie opiekunka.

Edytuj Marto! Moderator

I co Marta,jakieś ciekawe propozycje w między-czasie?
30 czerwca 2016 20:06 / 1 osobie podoba się ten post
leni

Teresko, to jest nieprawda z ta niemiecka emerytura. Moja znajoma przed dwoma tygodniami otrzymala wyliczona emeryture . Pracuje od 15 lat w opiece na niemieckich warunkach , gdzie ma odprowadzane wszystkie skladki. Przez te lata odlozone zostalo na poczet emerytury okolo 12 tys eu. Kobitka ma 59 lat i z tej kwoty po osiagnieciu wieku emerytalnego czyli 65 lat, dostanie 57 eu !!!!! To jest bajka o tych emeryturach co czasem sie czyta jak opiekunki pisza, ze po 5 latach tu przepracowanych dostana 500 eu emerytury. Tak 500 eu to jest tzw emerytura socjalna , jesli bedzie ktos mieszkac na stale w De. Do tego dochodzi dodatek mieszkaniowy itp. Kwota, 8476 eu, tyle musi dostac kazdy , bo tu nie daje sie umrzec z glodu ale z taka kwota tez zyc trudno. Jesli ktos pracuje na niemieckich zasadach, w Polsce ma tez przepracowane jakies lata, to moze pozniej w Pl doliczyc sobie te niemieckie skladki do emerytury, cos tam sie uzbiera

to ja to policzyłąm, to troche mało jej odkładali na te składki emerytalne bo 15 lat to jest 180 miesięcy, a że sie uzbierało tylko 12000€ to wychodzi na to, że po niecałe 67€  miała odłożone.... albo sie mylę...:(

30 czerwca 2016 20:08 / 2 osobom podoba się ten post
Po piętnastu latach pracy wyliczono emeryturę na 57 euro? Takie samo zatem złodziejstwo jak w pl. Nie ma o co się zabijać. Gdy byłam w Ludwigsburgu, po mnie przyjechała dziewczyna zatrudniona przez agencję niemiecką . Rodzina pdp zmieniła agencję ponieważ była korzystniejsza finansowo. Tak samo mają nas w nosie jak polskie firmy. Fakt, są na miejscu co nie oznacza, że się o nas bardziej troszczą. Interesuje ich klient, a nie opiekunka i to przede wszystkim pod niego wszystko ustalają. A koleżanka, z którą do tej pory utrzymuję kontakt była wpierw zatrudniona na 1/2 etatu, a ostatnio  na mini job. Agencja ma same trudne stelle i umowy trzymiesięczne. Nie wiem czy to aż taki znów rarytas. Jedyne co mają dobre to płatny urlop tzn. jak przepracuje 3 miesiące to otrzymujea kasę za 3 dni ekstra. Za każdy przepracowany miesiąc 1 dzień płatnego urlopu. Niestety na nic to się zdało bo z ostatniego miejsca zjechała po miesiącu. Pdp była w takim stanie, że nie wytrzymała i wróciła do pl, a dziewczyna przepracowała w opiece 10 lat więc musiało być naprawdę ciężko. Te dni płatnego urlopu otrzymywała będąc zatrudniona na1/2 etatu.Czy otrzymuje nadal ? Nie wiem. Płaca taka sama jak w polskiej firmie.
30 czerwca 2016 20:16 / 3 osobom podoba się ten post
agamor

to ja to policzyłąm, to troche mało jej odkładali na te składki emerytalne bo 15 lat to jest 180 miesięcy, a że sie uzbierało tylko 12000€ to wychodzi na to, że po niecałe 67€  miała odłożone.... albo sie mylę...:(

Niemieckie firmy też kombinują jak mogą. Kto powiedział, że miała odprowadzane składki od pełnego etatu ?  Może tak jak mojej koleżnce  firma odprowadzała składki od 1/2 etatu ?
30 czerwca 2016 20:25 / 1 osobie podoba się ten post
Alina

Niemieckie firmy też kombinują jak mogą. Kto powiedział, że miała odprowadzane składki od pełnego etatu ?  Może tak jak mojej koleżnce  firma odprowadzała składki od 1/2 etatu ?

no może i pół etatu....
30 czerwca 2016 21:22 / 1 osobie podoba się ten post
agamor

no może i pół etatu....

Tylko głośno pomyślałam.
30 czerwca 2016 22:15 / 1 osobie podoba się ten post
Alina

Tylko głośno pomyślałam.

no, ale tak przecież mogło być Alinka 
przeca ja nie w złej wierze :)))
01 lipca 2016 07:59
agamor

no, ale tak przecież mogło być Alinka :-)
przeca ja nie w złej wierze :)))

01 lipca 2016 11:47 / 3 osobom podoba się ten post
MartaP

I co Marta,jakieś ciekawe propozycje w między-czasie?

Byla jedna za 1200 ,podziękowałam.Takich propozycji mam na pęczki.I jeszcze u nich zwrot za podróż po pełnych 2 mies a mnie teraz beda pasować krótkie wyjazdy,nawet 2 tyg.Wiec jakby ktoś chciał na krótki urlop do Pl,to jestem
Macie racje,firmy niem w niczym nie lepsze od naszych,nie ma idei do nich uderzać
01 lipca 2016 13:45 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Byla jedna za 1200 ,podziękowałam.Takich propozycji mam na pęczki.I jeszcze u nich zwrot za podróż po pełnych 2 mies a mnie teraz beda pasować krótkie wyjazdy,nawet 2 tyg.Wiec jakby ktoś chciał na krótki urlop do Pl,to jestem:-)
Macie racje,firmy niem w niczym nie lepsze od naszych,nie ma idei do nich uderzać

Ale chyba niewiele firm ogranizuje 2 tygodniowe wyjazdy?Zwykle czytam,że wysylaja na okres "od 4tyg".