Ciekawostki z języka niemieckiego

19 marca 2014 15:52
mleczko47

Jednyny temat gdzie wchodze.Co sie dzieje?

Cos sie działo bo ja tez nie mogłam wejśc na forum .
19 marca 2014 15:53 / 1 osobie podoba się ten post
kruszynka1964

Eee,lepiej nie,ja juz przytyłam 2 kilogramy.

Nie widać :)
19 marca 2014 16:17 / 1 osobie podoba się ten post
Teraz co niektóre mogą już ciekawe rzeczy z niemieckiego zakuwać :). Ja sobie przeglądam i tak mi to na komunistyczne czasy podpada wiek tych ksiązek? Ale...są fajne i dobrze że nie bede musiala dżwigać papierowych jak pojade do DE. Na razie musze kończyć. Bo mam wizyte u endokrynologa :)
19 marca 2014 17:23
Może to w końcu wejdzie do tej pustej główki już nie mam sposobu .
19 marca 2014 17:26
monia2077

Może to w końcu wejdzie do tej pustej główki już nie mam sposobu .

Mi tez ten niemiecki wchodzi sehr langsam....
19 marca 2014 17:37
kruszynka1964

Mi tez ten niemiecki wchodzi sehr langsam....

Znam dużo słówek ale nie mam pojęcia jak te zdania układać poprostu nie mogę tego pojąć .Wiec mówię jak mówię Kali mieć.
19 marca 2014 17:41
monia2077

Znam dużo słówek ale nie mam pojęcia jak te zdania układać poprostu nie mogę tego pojąć .Wiec mówię jak mówię Kali mieć.

Ale dobrze że mamy takie forum bardzo się z tego cieszę i korzystam.
19 marca 2014 17:44 / 1 osobie podoba się ten post
MeryKy

Wysłałam :) Zaglądam do tej gramatyki i najbardziej spodobało mi się zdanie "Pani Pawlak dorabia się bardzo szybko jako prostytutka: Frau Pawlak kommt aus Prostituierte sehr schnell empor. hahah

Nie pisze za każdym razem, że wyslałam bo nas w końcu Moduś ścignie :)

Mery, Ty masz oko :) Niby gramatyka, a jakie przykłady ;)))
19 marca 2014 17:50
Dziewczyny!Pomogę w niemieckim!Najlepiej,jak napiszecie sobie na kartce zdania,które najczęściej mówicie,albo chcecie powiedzieć w codziennym komunikowaniu się.Mogę przez skypa "mówiąc",albo pisząc.
19 marca 2014 19:05 / 1 osobie podoba się ten post
monia2077

Monia,to dokładnie tak jak ja,nawet duzo rozumiem,co mowia ale za chiny ludowe nie potrafie ułozyc dlugiego zdania.staram sie mowic krotkimi,w czasie terazniejszym,jest mi o tyle łatwiej,ze jestem tutaj juz drugi raz,wiem co kaman-ale co bedzie gdy trafie do innego podopiecznego?No,a juz rozmowa telefoniczna z niemcami,to dla mnie traumatyczne przezycie.
19 marca 2014 19:07 / 1 osobie podoba się ten post
pipeta

Dziewczyny!Pomogę w niemieckim!Najlepiej,jak napiszecie sobie na kartce zdania,które najczęściej mówicie,albo chcecie powiedzieć w codziennym komunikowaniu się.Mogę przez skypa "mówiąc",albo pisząc.

To ja bym sie zapisała na takie skejpowe lekcje,nawet lepiej jak pisane,bo pisownia tez jest wazna.
19 marca 2014 19:36

Czy wszyscy użytkownicy muszą znać szczegóły Twoich prywatnych korespondencji? Moderator

19 marca 2014 20:00
Jestem ciekawa co będzie dalej.Czy to nie jest zaden kicz.Poczekamy zobaczymy.
19 marca 2014 20:32 / 1 osobie podoba się ten post
monia2077

Jestem ciekawa co będzie dalej.Czy to nie jest zaden kicz.Poczekamy zobaczymy.

Monia,to nie bujda,gadałam na skejpe,wreszcie wiem,jak poprostu powiedziec dziadkowi zdanie.Rany,zeby niemcy tak tłumaczyli fajnie i powoli,to byłoby super.Tylko moj maz zaczał sie dobijac na skejpa i musiałam skonczyc,ale bylo arto.Jutro przygotuje sobie kilka zdan,ktore najczesciej uzywam,zeby opa wreszcie zaczał kumac no i ja tez...
19 marca 2014 20:53
kruszynka1964

Monia,to nie bujda,gadałam na skejpe,wreszcie wiem,jak poprostu powiedziec dziadkowi zdanie.Rany,zeby niemcy tak tłumaczyli fajnie i powoli,to byłoby super.Tylko moj maz zaczał sie dobijac na skejpa i musiałam skonczyc,ale bylo arto.Jutro przygotuje sobie kilka zdan,ktore najczesciej uzywam,zeby opa wreszcie zaczał kumac no i ja tez...

Nie gadaj ty to jestes odważna ja miałam trochę watpliwości ale z tego co mi piszesz to jednak pomocne jest .Jak możesz i masz ochote to wyslij mi zaproszenie na mojego skypa to bedziemy sobie gadały tam bo tu to wiesz że jestesmy na oku.Może razem też bedziemy sie wspierać.