Ta sama zasada:) die gleiche Farbe--also gelb und gelb
die selbe Farbe-- nur gelb:)
Ta sama zasada:) die gleiche Farbe--also gelb und gelb
die selbe Farbe-- nur gelb:)
No ja uważam, że nie.
Bo to można właśnie prosto z polskiego przełożyć.
Ten sam i taki sam.
Dokładnie ten sam kolor może być na dwóch rzeczach.
Tutaj link do strony telewizji NDR (więc poważna strona) http://www.ndr.de/info/programm/kinder/zirkeltraining/bouldern139.html
i wycięty urywek:
"Die Griffe an den Wänden, an denen man sich entlang hangeln kann, haben alle unterschiedliche Farben. Die Griffe, die dieselbe Farbe haben, bilden eine Route - zum Beispiel gehören die schwarz-gelben Griffe zusammen - sie bilden die Tigerenten-Route."
Tutaj jest mowa o uchwytach na ścianie wspinaczkowej. Mają różne kolory, ale część z nich ma ten sam kolor (użyto dieselbe Farbe) i uchwyty o tym samym kolorze tworzą drogę wspinaczkową.
Nie mówiąc już, że na niezliczonej ilości stron jest użyta dieselbe Farbe w tym kontekście, o którym mówię. No ale na stronie telewziji raczej nie powinno być błędów.
No ja uważam,że tak:) nie można stosować kalki tłumacząc to raz, dwa -- dokładnie TAKI sam kolor może być na dwóch rzeczach:) ten sam czyli z definicji wynika jego liczba pojedyncza. Idę spać.
Wiem, ze nie można, ale tutaj akurat można.
Ten sam, bo kolor jest jeden.
A jeden kolor może być na wielu rzeczach.
Kurczę - rozrobię sobie w wiaderku kolor i pomaluję sobie płot i wtedy każda sztachetka ma ten sam kolor (lub taki sam kolor) - bo kolor cały czas jest jeden.
Może nie, ale może forma-- die dieselbe nie die selbe?
http://www.spiegel.de/kultur/zwiebelfisch/zwiebelfisch-abc-dasselbe-das-gleiche-a-311593.html moja teoria:)
Wiem, ze nie można, ale tutaj akurat można.
Ten sam, bo kolor jest jeden.
A jeden kolor może być na wielu rzeczach.
Kurczę - rozrobię sobie w wiaderku kolor i pomaluję sobie płot i wtedy każda sztachetka ma ten sam kolor (lub taki sam kolor) - bo kolor cały czas jest jeden.
Gdzie tam - to są wszystko takie same sytuacje, odnoszące się do kolorów.
I akurat co do das gleiche i dasselbe to nie ma wyjątków - w sensie takich, że coś jest nieregularne, coś podlega jakimś innym regułom.
Dzisiaj mieliśmy z dziadkiem dalej rozmawiać i nawet zaczęliśmy i powiedziałam, co w Internecie znalazłam, szczególnie to o wykładni guru Dudena i tak jakoś temat rozszedł się po kościach. Pokiwał głową i nic nie powiedział, a mi już też dyskutować się nie chce, bo wczoraj do 1.30 przekopywałam Internet i szukałam informacji:)
Powoli w taki sam obłęd popadam :) oglądalam ściany w halii gdzie siedzimy, dwie ściany w tym samym kolorze-- kolor nie stanowi całości , jedności , nie ma formy? obok płytki-- jedna taka sama jak druga, ale to nie ta sama -bo już kolejna płytka. Niby logiczne:)