i byl kayu tyle ze mi powiedziano ze jedziemy mnie zameldowac pod adresem rodziny u ktorej pracowalam a nie otwierac gewerbe
i byl kayu tyle ze mi powiedziano ze jedziemy mnie zameldowac pod adresem rodziny u ktorej pracowalam a nie otwierac gewerbe
ivalilia a pod czym dodac to ogl na poloniuszu szukam pracy czy dam prace?zeby jak najwiecej osob to przeczytalo,bo ja juz zaczelam dzialac bylam u adwokata i tez mi powiedzial ze ta sprawa sie tylko do sadu nadaje
Kayu rozmawiam dobrze po niemiecki i rowniez rozumiem ale nieumiem czytac jak zaczelam weszyc to córka rodziny u której pracuje mi pomogla poszla ze mna do rathusu i teraz juz mam te wszystkie dokumenty o gewerbie oczywiscie kopie bo orginaly pozabierala posredniczka
witam mam pytanie dotyczace gewerby.
obecnie pracuje w Niemczech na umowe zlecenie i jestem juz tutaj 7 miesiecy bez przerwy. Dowiedzialam sie ze musze w ciagu roku miec najmniej 2/3 zleceniodawcow (choc niechetnie bym zmieniala rodzine ze wzgledu na super warunki). czy wie ktos moze czy takie dlugie siedzenie u jednej rodziny moze miec jakies niemile konsekwencje??? bo z nieoficjalnego zrodla dowiedzialam sie rowniez, ze jezeli finanzamt by dociekal to moze mnie oskarzyc o samozatrudnienie co jest bardzo karalne i dla mnie i dla rodziny, ktora podpisala ze mna umowe/zlecenie.
prosze o jakies wskazowki , porady lub jakies wsparcie prawne jezeli ktos sie na tym zna.
czlonek rodziny u ktorej pracuje zaproponowal mi rowniez rozwiazanie i spisanie umowy z nim tak tylko dla swietego spokoju.
czy moze lepszym rozwiazaniem dla mnie i dla rodziny byloby zarejestrowanie mnie na stale, skoro i oni i ja chce u nich dlugo pracowac???
prosilam rowniez firme przez ktora sie tu znalazlam o jakiekolwiek wyjasnienie mi tej kwesti ale oczywiscie bez odzewu, no bo jak inaczej... jak mi by cos grozilo to oni sa czysci.
z gory dzieki za jakiekolwiek odpowiedzi i pomoc
pozdrawiam
witaj , poczytaj tutaj ,sa tu wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania a takze wiele innych cennych przepisow
http://prawoniemieckie.pl/2012/04/20/co-to-jest-gewerbe/
pozdrawiam
Witam.Jestem tutaj nowa.Mam do was pytanie dostałam oferte pracy z niemieckiej agencji za 1200 eoro na reke na niemieckiej gewerbie z ubezpieczeniem w Polsce.możecie mi coś poradzic?jak to wyglada?bo jesli to jakis przekręt to zrezygnuje mam czas do jutra.